Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Development of Low-Protein Gluten-Free Potato Products and the Effect of Their Consumption on the Body of Laboratory Animals

Abstract

The article presents data from research work on the development of low-protein, gluten- free potato products for feeding people with phenylketonuria, celiac disease and renal failure. The results of studies on the safety indicators of low-protein gluten-free potato products and preclinical tests of the effect of their consumption on the body of laboratory animals are presented. The phenylalanine content in the samples was up to 50 mg per 100 g of product.

About the Authors

M. U. Ulozhinova
RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food”
Belarus

Ulozhinova Marina Yurievna, PhD (Engineering), senior researcher of the technology department for products from root crops

29 Kozlova St., 220037, Minsk



L. V. Evtushevskaya
RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food”
Belarus

Evtushevskaya Lyudmila Vladimirovna, PhD (Engineering), senior researcher of the department of technologies for products from root crops

29 Kozlova St., 220037, Minsk



N. N. Petyushev
RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food”
Belarus

Petyushev Nikolay Nikolaevich, PhD (Engineering), head of the department of technology for products from root crops

29 Kozlova St., 220037, Minsk



D. I. Goman
RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food”
Belarus

Dmitry Iosifovich Goman, research associate of the technology department for products from root crops

29 Kozlova St., 220037, Minsk



O. N. Stankevich
RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food”
Belarus

Olga Nikolaevna Stankevich, process engineer of the technology department for products from root crops

29 Kozlova St., 220037, Minsk



References

1. Уложинова, М. Ю. Разработка новых видов низкобелковых безглютеновых картофелепродуктов со сниженным содержанием жира / М. Ю. Уложинова // Молодежь в науке — 2023 : тезисы докладов XX Международной научной конференции молодых ученых (Минск, 20-22 сентября 2023 г.): аграрные, биологические, гуманитарные науки и искусства, медицинские, физико-математические, физико-технические, химия и науки о Земле / Нац. акад. наук Беларуси, Совет молодых ученых ; редкол.: В. Г. Гусаков (гл. ред.) [и др.]. — Минск: Беларуская навука, 2023. — С. 83-85.

2. Моргунова, Е. М. Потребительские предпочтения в отношении специализированных продуктов питания / Е.М. Моргунова, Ю.А. Шимановская // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2022. — №3 (57). — С. 40-46.

3. Воронович, С. А. Проблемные вопросы заболеваемости фенилкетонурией / Воронович С. А., Ященко Д. С., Борсук С. В. — Гомель: Учреждение образования «Гомельский государственный медицинский университет», 2019. — С. 21-23.

4. Петюшев, Н. Н. Компонентный состав низкобелковых продуктов питания для детей, страдающих фенилкетонурией / Н.Н. Петюшев, А.В. Садовская, Ю.С. Усеня // Наука, питание и здоровье : материалы II Международного конгресса (Минск, 3-4 октября 2019 г.). — Минск: Беларуская навука, 2019. — С. 179-184.

5. Саванович, И. И. Лечебное питание при непереносимости глютена у детей : учеб.-метод. пособие / А. В. Сикорский. — Минск : БГМУ, 2013. — 26 с.

6. Специализированные продукты лечебного питания для детей с фенилкетонурией. Методическое письмо Министерства здравоохранения Российской Федерации от 24.07.2012 № 15-1/10/2-836.

7. Шоломицкая, ИА. Глютеновая энтеропатия : учеб.-метод. пособие / И. А. Шоломицкая, Н. В. Капралов. — Минск: БГМУ, 2010. — 18 с.


Review

For citations:


Ulozhinova M.U., Evtushevskaya L.V., Petyushev N.N., Goman D.I., Stankevich O.N. Development of Low-Protein Gluten-Free Potato Products and the Effect of Their Consumption on the Body of Laboratory Animals. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(4):48-52. (In Russ.)

Views: 90


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)