Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Comparative Assessment of Electrodialysis and Electrodeionization Processes

Abstract

The article presents an analysis of electromembrane demineralization processes (electrodialysis and electrodeionization). The dynamics and patterns of processes occurring during the model solution processing have been studied. As part of the study, the efficiency indicators of model solution demineralization were studied and their comparative assessment was carried out.

About the Authors

M. R. Yakovleva
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Yakovleva Maryia Romanovna, Master of technical science, Junior Researcher laboratory of sugar production 

29 Kozlova str., 220037, Minsk



O. K. Nikulina
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Nikulina Oksana Konstantinovna, PhD (Engineering), Senior Researcher, Head of the Research laboratory of sugar production

29 Kozlova str., 220037, Minsk



O. V. Koloskova
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Koloskova Olga Vladimirovna, PhD (Engineering), Senior Researcher laboratory of sugar production 

29 Kozlova str., 220037, Minsk



O. V. Dymar
MEGA a.s. in the Republic of Belarus
Belarus

Dymar Oleg Viktorovich, Engineer, Doctor of technical sciences, Professor, Technical director of the representative office

Melezha str., 5/2, room 1201, 220113, Minsk



References

1. Беззубцева, ММ Электротехнологии и электротехнологические установки в АПК: учебное пособие / М.М. Беззубцева. — СПб: СПбГАУ, 2012. — 244 с.

2. Дорофеева, Л.И. Разделение и очистка веществ мембранными, обменными и электрохимическими методами / Л.И. Дорофеева. — Томск: Томский политехнический университет, 2008. — 111 с.

3. Колодязная, В.С. Пищевая химия: учеб, пособие/В.С. Колодязная. — СПб: СПбГАХПТ, 1999. — 140с.

4. Мембранные технологии в молочном производстве / И.А. Евдокимов [и др.] // Молочная промышленность. — 2013. — №9. — С. 25—26.

5. Хванг, С. Т Мембранные процессы разделения / С.Т. Хванг, пер. с англ. К. Каммермейер; под ред. проф. Ю.И. Дытнерского. — М.: Химия, 1981. — 464 с.

6. Ильина, С.И. Электромембранные процессы: учебное пособие / С.И. Ильина. — М.: РХТУ им. Менделеева, 2013. — 57 с.

7. Федоренко, В.И. Производство ультрачистой воды методом непрерывной электродеионизации / В.И. Федоренко // Химико-фармацевтический журнал. — 2003. — №3. — С. 49-52.

8. Электродеионизация воды. Теория и практика применения. Аспекты экологии и экономики [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://wwtec.ru/index.php?id=232 . — Дата доступа: 23.03.2023.

9. Опыт научно-технологического сопровождения переработки молока и сыворотки в РБ / О.В. Дымар [и др].; под общ. ред. О.В. Дымара. — Минск: Колорград, 2021. — 352 с.

10. Техническая документация электродиализатор ED-II, EDR-II / ОА «МЕГА». — Страж под Ральскем, 2020. —24 с.

11. Пилат, Б.В. Основы электродиализа / Б.В. Пилат. — М.: Аваллон, 2004. — 456 с.

12. Рябчиков, Б.Е. Современные методы подготовки воды для промышленного и бытового использования / Б.Е. Рябчиков. — М.: Дели принт, 2004. — 301 с.


Review

For citations:


Yakovleva M.R., Nikulina O.K., Koloskova O.V., Dymar O.V. Comparative Assessment of Electrodialysis and Electrodeionization Processes. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(4):61-68. (In Russ.)

Views: 99


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)