Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Modern approaches to processing waste of malting production

Abstract

The problem of processing waste generated during the production process, both in the Republic of Belarus and in the world, is very acute. One of the main directions for ensuring environmentally safe and sustainable development of the country’s agro-industrial complex is the expansion of the use of secondary resources and recycling of industrial waste from the processing of plant raw materials, the introduction of low-waste and non-waste technologies. The processing industry technologies currently used are mostly wasteful. The organization of waste-free production facilities for processing agricultural raw materials makes it possible to obtain a number of related products. The malt production process is accompanied by the generation of significant volumes of waste, which can become a serious problem for malting enterprises, requiring additional costs for their disposal.

This article presents data on the analysis of the technology for the production of brewing barley malt used at JSC Belsolod, the stages of formation and the nomenclature of malting waste are established. The results of a study of malt production waste according to physical and chemical indicators and the content of macro- and microelements are presented. As a result of the study conducted on the content of basic nutrients and biologically active substances, a gradation of malt production waste from the most valuable to the least valuable in nutritional value was estabhshed. Based on the data obtained, it was established that they are promising raw materials for inclusion in feed products due to their high protein content, which is 31.7% for malt sprouts, about 10.0% for other types of waste under study, and also due to their high content macro- and microelements. A promising direction for their complex processing to obtain an innovative feed product has been proposed.

About the Authors

V. V. Solovyov
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Solovyov Vitaliy Vladimirovich, Acting Head of the Department of Technologies of alcoholic and non-alcoholic products

29, Kozlova str., 220037, Minsk



A. I. Kozinets
RUE “Scientific and Practical Center for Animal Husbandry of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Kozinets Alexander Iosifovich, PhD (Agricultural), Associate Professor, Head of the Experimental Research and Production Laboratory of Feed Additives and Bioproducts

11, Frunze str., 222160, Zhodino, Minsk region



Yu. S. Shustikova
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Shustikova Yulia Sergeevna, PhD (Engineering), junior researcher of the Department of Technologies of Alcoholic and non-alcoholic products

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Ветрова, О. Н. Разработка технологии глубокой комплексной переработки побочных продуктов солодоращения и оценка потребительских свойств полученных продуктов : автореферат дис.... кандидата технических наук: 05.18.15 / Ветрова Ольга Николаевна; [Место защиты: Орловский государственный университет имени И.С. Тургенева]. — Орел, 2021. — 19 с.

2. Орлов, А. И. Применение отходов пивоварения в ресурсосберегающих технологиях / А. И. Орлов, И. Ю. Резниченко // Ползуновский Вестник. — 2021. — №2. — С. 146-152.

3. Бурак, Л. Ч. Использования отходов пивоваренной отрасли. Обзор / Л. Ч. Бурак // The Scientific Heritage. — 2022. — № 86-1 (86). — С. 9-20.

4. Adrjanowicz Е.; Janczar М.; Pietkiewicz J. Kierunki zagospodarowania odpadow przemyslu piwowarskiego [Отходы пивоваренного производства и проблемы их рационального использования. (Польша)] Przem. ferment.owoc.-warz., 1999; ТАЗ, № 11. — S. 13-16.

5. Adrjanowicz Е., Janczar М., Pierkiewicz J. Charakterystyka i kierunki zagospodarowania odpadow w slodowniach [Характеристика отходов производства солода и направления их использования. (Польша)] Przem.ferment.owoc.-warz., 2000; Т.44, № 10. — S. 20-21.

6. Балашов, О. Ю. Особенности получения прессованных кормов из побочных продуктов пивоваренного производства / О. Ю. Балашов, В. В. Утолин, Н. Е. Лузгин // Аграрный вестник Верхневолжья. 2 - 018.— №1 (22). — С. 50-54.

7. Способ получения кормовой добавки для сельскохозяйственных животных : пат. RU 2345553 / В. П. Родина, М. П. Наумова. — Опубл. 10.02.2009.

8. Композиционный корм для сельскохозяйственных животных и способ его приготовления : пат. RU 2086144 / А. А. Чекрыгин, О. Я. Евтушенко, А. П. Ниниченко. — Опубл. 10.08.1997.

9. Способ получения гранулированного кормового продукта : пат. SU 1678288 / М. С. Дудкин, Л. Ф. Щелкунов. — Опубл. 23.09.1991.

10. Кормовая мука из солодовых ростков для сельскохозяйственных и непродуктивных животных и способ ее получения : пат. RU 2432778 / И. О. Ломовский, В. И. Орлов, С. Г. Колдыбаев. — Опубл.

11. Белсолод открытое акционерное общество [Электронный ресурс]. — Режим доступа: ЬекЫоб.Ьу. — Дата доступа: 01.02.2024.

12. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания азота и сырого протеина: ГОСТ 13496.4-2019. — Введ. 01.08.2020. — Минск : Госстандарт, 2020. — 23 с.

13. Жмыхи, шроты и горчичный порошок. Метод определения золы : ГОСТ 13979.6-69. — Введ. 17.12.1992. — Минск : Госстандарт, 2014. — 6 с.

14. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения массовой доли сырого жира : ГОСТ 13496.15-2016. — Введ. 12.06.2017. — Минск : Госстандарт, 2017. — 14 с.

15. Комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения влаги: ГОСТ 13496.3-92 (ИСО 6496-83). — Введ. 01.01.1993. — Минск : Госстандарт, 2010. — 7 с.

16. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Метод определения сырой клетчатки: ГОСТ 13496.2-91. — Введ. 01.07.1992. — Минск : Госстандарт, 2010. — 9 с.

17. Зерно и продукты его переработки. Метод определения крахмала : ГОСТ 10845-98. — Введ. 01.03.2000. — Минск : Госстандарт, 1999. — 7 с.

18. Определение содержания химических элементов в диагностируемых биосубстратах, поливитаминных препаратах с микроэлементами, в биологически активных добавках к пище и в сырье для их изготовления методом атомной эмиссионной спектрометрии с индуктивно связанной аргоновой плазмой : МУК 4.1.1482-2003. — Введ. 30.06.2003. — Москва : Минздрав России, 2003. — 28 с.


Review

For citations:


Solovyov V.V., Kozinets A.I., Shustikova Yu.S. Modern approaches to processing waste of malting production. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(1):56-65. (In Russ.)

Views: 72


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)