Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Assessment of the quality of children’s canned fruit using a qualimetric forecasting model

Abstract

The problem of the quality and safety of baby food products has not only hygienic, but also important social significance, because is a determining factor in all subsequent human development. Particular attention is required to the organization of nutrition for children of the 1st year of life. The younger the child, the greater the influx of energy is required to cover the energy costs associated with his intensive growth, development, metabolism and maintenance of basic vital functions.

Currently, there is no unified system for qualimetric forecasting of quality and safety indicators that would allow establishing product quality requirements at the design stage that would meet consumer expectations. Therefore, it is relevant to conduct research to develop a qualimetric model for predicting the quality of fruit-based children’s canned food, including defining a range of quality and safety indicators, a set of quantitative assessment methods, and establishing numerical values of quality indicators that the product being developed must meet in order to meet predicted consumer expectations.

The article displays the results of qualemitric forecasting using the construction of the “House of Quality” using QFD methodology

About the Authors

А. Лилишенцева
Belarusian State Economic University
Belarus

Lilishentseva Hanna Nikolaevna, PhD (Engineering), Associate Professor, Associate Professor of the Department of Commodity Research and Expertise of Goods

7, Sverdlova st., 220030, Minsk



K. Yu. Shushko
Belarusian State Economic University
Belarus

Shushko Kristina Yurievna, student Department of Commodity Research and  Expertise of Goods

7, Sverdlova st., 220030, Minsk



I. V. Krivko
Belarusian State Economic University
Belarus

Krivko Irina Viktorovna, applicant for the Department of Commodity Research and Expertise of Goods

7, Sverdlova st., 220030, Minsk



References

1. Рязанова, О. А. Товарный менеджмент и экспертиза продуктов детского питания: учеб, пособие/ О.А. Рязанова, М.А. Николаева. — М.: Инфра-М, 2016. — 224 с.

2. Демина, Л. М. Исследование потребительских предпочтений на основе экспертных оценок: учебно-методич. пособие / Л.М. Демина. — М.: МГИУ, 2012. — 56 с.

3. Консервы на фруктовой основе для детского питания для детей раннего возраста. Общие технические условия: СТБ 2052-2010. — Введ. 01.01.2011. — Минск: Постановление Госстандарта РБ, 2014, — 26 с.

4. Тютъкова, И. А. Конструирование кондитерской продукции на основе методологии ОБО / И.А. Тютькова, В.М. Кантере, В.А. Матисон // Кондитерское и хлебопекарное производство. — 2010. — N0 1—2, — С. 48—49.

5. Лилишенцева, А. Н. Использование ОБО-методологии при разработке обогащенного зефира / А.Н. Лилишенцева, Л.А. Мельникова, С.Е Томашевич, М.С. Селиванова, Ю.А. Мельник // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2019. — Т. 12, № 1 (43). — С. 28—41.

6. Вашуков, Ю. А. СДЮ: Разработка продукции и технологических процессов на основе требований и ожиданий потребителей: метод, указания / Ю.А. Вашуков, А.Я. Дмитриев, Т.А. Митрошкина. — Самара: Изд-во Самар, гос. аэрокосм, ун-та, 2012. — 32 с.

7. Янковская, В. С. Разработка квалиметрической модели прогнозирования показателей качества и безопасности творожных продуктов: д и с.... канд.техн. наук: 05.02.23 / В.С. Янковская. — М., 2008. — 194 с.

8. Органолептический анализ. Методология. Ранжирование: ГОСТ 1БО 8587-2015. — Введ. 01.07.2017. — М.: Стандартинформ, 2016. — 24 с.

9. Повышение качества продукции на основе QFD-методологии: методические указания по выполнению самостоятельных работ / В.И. Логанина [и др.]; под общ. ред. д-ра техн. наук, проф. Ю.П. Скачкова. — Пенза: ПГУАС, 2013. — 20 с.

10. Игонина, И. Н. Квалиметрическое прогнозирование показателей качества рыбных продуктов для детского питания: дис....канд. техн. наук: 05.02.23 / И.Н. Игонина. — М., 2014. — 172 л.

11. Мазур, И. И. Управление качеством: учеб, пособие / И. И. Мазур, В. Д. Шапиро. — 7-е изд., стер. — М.: Омега-Л, 2010. — 400 с.


Review

For citations:


, Shushko K.Yu., Krivko I.V. Assessment of the quality of children’s canned fruit using a qualimetric forecasting model. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(2):65-73. (In Russ.)

Views: 66


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)