Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Scientific support for the development of the food industry

Abstract

The successes achieved in the development of the food industry and ensuring food security of the Republic of Belarus depend primarily on the personnel policy of our state. Organized training of personnel - mid- and high-level technologists, scientists has yielded long-term results. Analysis of the dynamics of the industry’s development shows that both the production of the main in-demand product groups and the export of food products are in direct correlation with the level of scientific support (training of highly qualified personnel, technologies, methods, standards, new products developed by them). It is important not to miss this element when forecasting the next stage of development of the food industry and the country.

About the Author

Z. V. Lovkis
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Lovkis Zenon Valentinovich - Academic of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Technical Sciences, Professor, Honored Scientist of the Republic of Belarus, chief Researcher 

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Мониторинг продовольственной безопасности — 2022: с учетом социально-экономических факторов / В. Г. Гусаков [и др.]; Институт системных исследований в АПК Национальной академии наук Беларуси. — Минск: Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2023. — 261 с.

2. Продовольственная безопасность Республики Беларусь: новые вызовы и возможности: материалы круглого стола (Минск, 18 октября 2023 г.). — Минск: Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2024. — 154 с.

3. Промышленность Республики Беларусь: статистический сборник / Нац. стат. ком. Респ. Беларусь; редкол.: И. С. Кангро (пред.) и др.– Минск, 2021. — 52 с.

4. Ловкис, З. В. Детское питание: наука, технологии, продукты / З. В. Ловкис. — Минск: ИВЦ Минфина, 2023. — 355 с.

5. Ловкис З. В. Центр по продовольствию: от истоков до современности / З.В. Ловкис [и др.]. — Минск: ИВЦ Минфина, 2021 — 373 с.

6. Эффективные технологии производства свекловичного сахара / О. К. Никулина [и др.]. — Минск: ИВЦ Минфина, 2023. — 302 с.

7. О безопасности пищевой продукции: ТР ТС 021/2011 : принят 09.12.2011 : вступ. в силу 01.07.2013 [Электронный ресурс].— Режим доступа: https://ips3.belgiss.by/trcu/371033— Дата доступа: 01.08.2024.

8. Беларусь в цифрах: стат. справ. — Минск: Нац. стат. ком. Респ. Беларусь, 2023. — 61 с.

9. Пилипук А. В. О продбезопасности, импортозамещении и производстве продуктов питания нового поколения [Электронный ресурс] / А.В. Пилипук. — Режим доступа: https://www.belta.by/comments/view/o-prodbezopasnosti-importozameschenii-i-proizvodstve-produktov-pitanija-novogo-pokolenija-8648/. — Дата доступа: 30.07.2024.


Review

For citations:


Lovkis Z.V. Scientific support for the development of the food industry. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(3):6-10. (In Russ.)

Views: 62


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)