Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Low-protein food products on the market of the Republic of Belarus

Abstract

The creation of specialized and medicinal food products is important in the prevention and dietary therapy for various diseases. Phenylketonuria is a disease for which diet therapy is the only treatment method. In the Republic of Belarus, 15–20 children are born annually with this disease. Expanding the range of products for people with phenylketonuria is an important task in organizing their nutrition. The article presents the results of a study of the low-protein products market and the development of production technology.

About the Authors

N. N. Petyushev
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Petyushev Nikolay Nikolaevich -  PhD (Engineering), Leading Researcher of the department of technology for products from root crops

29, Kozlova str., 220037, Minsk



L. V. Evtushevskaya
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Evtushevskaya Lyudmila Vladimirovna - PhD (Engineering), senior researcher of the department of technologies for products from root crops 

29, Kozlova str., 220037, Minsk



Yu. S. Usenya
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Usenya Yulia Sergeevna - PhD (Engineering), senior researcher - deputy head of the department of technologies for products from root crops 

29, Kozlova str., 220037, Minsk



M. Yu. Ulozhinova
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Ulozhinova Marina Yurievna - PhD (Engineering), senior researcher of the technology department for products from root crops 

29, Kozlova str., 220037, Minsk



D. I. Goman
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Goman Dmitry Iosifovich - research associate of the technology department for products from root crops

29, Kozlova str., 220037, Minsk



Yu. A. Shymanouskaya
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Shymanouskaya Yulia Aleksandrovna -  Junior Researcher, Department of Alcohol and Non-Alcohol Products Technologies

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Козубаева, Л. А. Низкобелковое печенье для больных фенилкетонурией / Л. А. Козубаева, Е. А. Тузовская // Биотехнология и общество в XXI веке : сб. ст. / Алт. гос. ун-т ; редкол. : А. А. Ильичев [и др]. — Барнаул, 2015. — С. 185–188.

2. Скворцов, И. А. Развитие нервной системы у детей в норме и патологии / И. А. Скворцов, Н. А. Ермоленко. — М., 2003. — 368 с.

3. Патент №23016 «Способ получения пищевого продукта с низким содержанием фенилаланина», Ловкис З.В., Шилов В.В., Литвяк В.В., Белякова Н.И., Журня А.А., 2020 г.

4. Ловкис З. В. Детское специализированное питание для больных фенилкетонурией / З.В. Ловкис и др. // Пищевая промышленность. — 2021. — №6. — С.27–32.

5. Фенилкетонурия и нарушения обмена тетрагидробиоптерина. Клинические рекомендации. — М., 2016. — 45 с.

6. Клинические рекомендации по диагностике и лечению фенилкетонурии и нарушений обмена тетрагидробиоптерина. — «Академиздат», Москва. — 2014. — 70 с.

7. Tetrahydrobiopterin biosynthesis as a potential target of the kynurenine pathway metabolite xanthurenic acid / H. Haruki [et al.] // Biol. Chem. — 2016.− Vol. 291, №2. — P. 652–657.

8. Григель, А. И. Особенности технологии производства низкобелковых продуктов питания / А. И. Григель // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2021. — Т. 14, №4 (98). — С. 98−104.

9. Ловкис, З. В. Технология и аппараты низкобелковых продуктов питания / З. В. Ловкис, А. И. Григель // Наука, питание и здоровье: сборник научных трудов. Часть 1. — Минск: Беларуская навука. — 2021. − С. 153−160.

10. Моргунова, Е. М. Сенсорный анализ и контроль качества низкобелковых продуктов специализированного назначения / Е. М. Моргунова, Ю. А. Шимановская // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2022. — Т. 14, №2 (56). — С. 74 — 79.

11. Петюшев, Н. Н. Компонентный состав низкобелковых продуктов питания для детей, страдающих фенилкетонурией / Н.Н. Петюшев, А.В. Садовская, Ю.С. Усеня // Наука, питание и здоровье: материалы II Международного конгресса (Минск, 3−4 октября 2019 г.). — Минск: Беларуская навука, 2019. — С. 179–184.

12. Зайченко Д. А. Разработка круп и каш низкобелковых для питания людей с дефицитом фенилаланингидроксилазы / Д.А. Зайченко, Н.Н. Петюшев, Л.В. Евтушевская и др. // Наука, питание и здоровье : сб. науч. тр. В 2 ч. Ч 1 / под общ. ред. З.В. Ловкиса / Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по продовольствию. — Минск: Беларуская навука, 2021. — С.125−133.

13. Моргунова, Е. М. Потребительские предпочтения в отношении специализированных продуктов питания / Е.М. Моргунова, Ю. А. Шимановская // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2022. − №3 (57). — С. 40−46.

14. Моргунова, Е. М. Разработка низкобелковых смесей для выпечки мучных кондитерских изделий специализированного назначения / Е. М. Моргунова, Ю. А. Сорокина // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2021. — №4 (54). — С. 12−16.

15. Моргунова Е. М. Исследование рынка и потребительских предпочтений низкобелковых безглютеновых продуктов / Е.М. Моргунова, М.Ю. Уложинова // «Пищевые технологии: исследования, инновации, маркетинг» : Сборник трудов по материалам II Международной научно-практической конференции (21-23 сентября 2023 г.) / под общ. ред. Масюткина Е. П.; науч. ред. Битютская О.Е. — Керчь: ФГБОУ ВО «КГМТУ», 2023. С. 76−84.

16. Федеральные клинические рекомендации по диагностике и лечению фенилкетонурии. — Москва. — 2013. — 43 с.

17. Горячко, А. Н. Современные подходы к лечению фенилкетонурии и лейциноза (болезни кленового сиропа) : учеб.-метод. пособие / А. Н. Горячко. — Минск: БГМУ, 2011. — 26 с


Review

For citations:


Petyushev N.N., Evtushevskaya L.V., Usenya Yu.S., Ulozhinova M.Yu., Goman D.I., Shymanouskaya Yu.A. Low-protein food products on the market of the Republic of Belarus. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(3):11-16. (In Russ.)

Views: 49


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)