Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Activity of chitosan for the elimination of biological hazards in fruit wine products

Abstract

The introduction describes the main causes of beverage turbidity during long-term storage. A brief description of the mechanism of biological turbidity in the colloidal system of a beverage is given. The aim of the study is to evaluate the sorption potential of chitosan for potential mute-forming components that cause biological turbidity in beverage colloidal systems. The subject of the study was the process of sorption of mute-forming components that cause biological turbidity in beverages. The objects of the study were samples of semi-finished fruit and berry wine materials and juices. An assessment of the elimination of potentially mute-forming components from semi-finished fruit and berry wine materials and juices was performed. The total number of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms was determined using the method of deep seeding on MPA, yeast and mycelial fungi - using the method of surface seeding on a selective nutrient medium Sabouraud with chloramphenicol. The data obtained during the experiment were subjected to simple mathematical analysis. The main part of the article presents the results of the study on the possibility of using chitosan to eliminate biological turbidity in fruit wine products. It was found that chitosan treatment allowed to reduce the content of yeast cells in the studied materials: Sophie wine - by 6.7 times, fermented-alcoholized apple juice - by 13 times, apple wine material - more than 100 times, chokeberry juice - complete removal.

About the Authors

Z. V. Lovkis
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Lovkis Zenon Valentinovich - Academician of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Engineering sciences, Professor, Honored Science Worker of the Republic of Belarus, Chief Researcher

29, Kozlova str., 220037 Minsk



O. V. Pavlova
Educational institution “Grodno State University named after Yanka Kupala”
Belarus

Pavlova Oksana Valerievna - PhD (Technical), Associate Professor, Head of the Department of Technology, Physiology and Food Hygiene

3/1, Dovator Lane, 230021, Grodno



I. M. Kolesnik
Educational institution “Grodno State University named after Yanka Kupala”
Belarus

Kolesnik Irina Mikhailovna - senior lecturer of the Department of Ecology

3/1, Dovator Lane, 230021, Grodno



M. M. Trusova
Educational institution “Grodno State University named after Yanka Kupala”
Belarus

Maria Mikhailovna Trusova - Master of Biological Sciences, Senior Lecturer at the Department of Technology, Physiology and Food Hygiene

3/1, Dovator Lane, 230021, Grodno



References

1. Изучение процесса осветления плодового вина методом микрофильтрации на плосколистовых мембранных элементах / О. А. Кувшинова [и др.] // XXI век: итоги прошлого и проблемы настоящего плюс. — 2020. — Т. 9, №. 4. — С. 98–102.

2. Егорова, О. С. Факторы, влияющие на качество и сроки годности напитков брожения из плодового сырья: Обзор предметного поля / О. С. Егорова, Д. Р. Акбулатова, А. А. Шилкин // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2023. — №. 2. — С. 14–32.

3. Гурова, В. Н. Стабилизация фильтрационно-седиментационных свойств преддефекованного сока при использовании ферментных препаратов / В. Н. Гурова // Проблемы и перспективы научно-инновационного обеспечения агропромышленного. — 2021. — С. 78.

4. Датиева, Б. А. Влияние способов обработки на качество пива / Б. А. Датиева // Вестник научных трудов молодых учёных, аспирантов и магистрантов ФГБОУ ВО» Горский государственный аграрный университет». — 2021. — С. 279–281.

5. Клочко, А. В. Причины и характер помутнений виноматериалов и вин и способы их обработки / А. В. Клочко, Г. И. Касьянов // Устойчивое развитие, экологически безопасные технологии и оборудование для переработки пищевого сельскохозяйственного сырья; импортоопережение. — 2016. — С. 186.

6. Чермит, З. М. О применении препаратов хитозана в пищевой промышленности / З. М. Чермит, Н. М. Агеева // Плодоводство и виноградарство Юга России. — 2016. — №. 39. — С. 192–208.

7. Ловкис, З. В. Стабилизация пива при коллоидных помутнениях с использованием сорбционного потенциала хитозана / З. В. Ловкис, М. М. Трусова, О. В. Павлова // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2022. — Т. 15, №3 (57). — С. 47–54.

8. Попова, Э. В. Биологическая активность хитозана с разной молекулярной массой / Э. В. Попова [и др.] // Вестник защиты растений. — 2017. — №. 3 (93). — С. 28–33.

9. Актуганов, Г. Э. Устойчивость к хитозану бактерий и микромицетов, различающихся по способности к продукции внеклеточных хитиназ и хитозаназ / Г. Э. Актуганов [и др.] // Микробиология. — 2018. — Т. 87, №. 5. — С. 599–609.

10. Сафина, В. Р. Антимикробная активность хитоолигомеров, полученных деструкцией хитина и хитозана в электронно-пучковой плазме / Сафина В. Р. [и др.] // Известия Уфимского научного центра РАН. — 2018. — №. 3-3. — С. 34–40.


Review

For citations:


Lovkis Z.V., Pavlova O.V., Kolesnik I.M., Trusova M.M. Activity of chitosan for the elimination of biological hazards in fruit wine products. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(3):32-40. (In Russ.)

Views: 55


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)