Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Development of a method for producing sugar using electrodialysis to increase the efficiency of sugar enterprises

Abstract

The article presents studies of the influence of electromembrane treatment on changes in the chemical composition and technological quality of molasses, as well as the establishment of optimal technological parameters for its electromembrane treatment. The research results will be used to develop a new method for the sugar industry of the republic using the electrodialysis in order to increase the efficiency of sugar enterprises in the Republic of Belarus.

About the Authors

O. K. Nikulina
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

ikulina Oksana Konstantinovna, PhD (Engineering), Associate Professor, Head of the Research laboratory of sugar production

29, Kozlova str., 220037, Minsk



M. R. Yakovleva
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Yakovleva Maryia Romanovna, Master of technical science, Junior Researcher

29, Kozlova str., 220037, Minsk



O. V. Koloskova
RUE “Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Koloskova Olga Vladimirovna, PhD (Engineering), Associate Professor, Senior Researcher

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Тужилкин В.И. Кристаллизация сахара / В.И. Тужилкин — М., 2007. — 334 с.

2. Содержание сахара в мелассе. Оптимизация режима кристаллизации сахарозы на последнем продукте / З. В. Ловкис, Т. И. Турбан, Н. Н. Петюшев, С. В. Мельничек, О. К. Никулина, Е. И. Трефилова, В. В. Кулаковский; под общ.ред. З. В. Ловкиса. — Минск: Беларуская навука, 2014. — 97 с. — (Настольная книга производственника).

3. Сапронов А. Р. Технология сахарного производства / А. Р. Сапронов — М.: Колос. — 1999. — 494 с.

4. Бугаенко И. Ф. Общая технология отрасли. Научные основы технологии сахара / И. Ф. Бугаенко, В. И. Тужилкин. — Санкт-Петербург, 2007. — 161 с.

5. Захаров К. П. Методика по выработке режима кристаллизации утфеля последнего продукта. / К. П. Захаров, М. И. Даишев, И. Н. Акиндинов. — ЦБТИ Северо-Кавказского совнархоза. — Ростов-на-Дону, 1964. — 24 с.

6. Эффективные технологии производства свекловичного сахара / О.К. Никулина [и др.]. — Минск: ИВЦ Минфина, 2023. — 304 с.

7. Никулина, О. К. Использование электродиализа для повышения эффективности работы сахарных предприятий / О. К. Никулина // Вес. Нац. акад. навук Беларусі. Сер. аграр. навук. — 2024. — Т. 62, № 2. — С. 168–176. https://doi.org/10.29235/1817-7204-2024-62-2-168-176

8. Применение электромембранных методов обработки для очистки густых полупродуктов сахарного производства / О. К. Никулина, О. В. Дымар, О. В. Колоскова, М. Р. Яковлева // Сахар. — 2022. — № 4. — С. 26-31.

9. Инструкция по химико-техническому контролю и учету сахарного производства: Утв. М-вом пищ. Пром-ти СССР 27.07.81. — К.: Издана ВНИИ сахарной пром-ти, 1983. — 476 с.

10. Методы оценки технологических качеств сахарной свеклы с использованием показателей содержания калия, натрия и а-аминного азота, определенных в свекле и продуктах ее переработки / В. Н. Кухар [и др.] // Сахар. — 2019. — № 1. — С. 18–36.

11. Чернявская, Л. И. Методы оценки качества свеклы, основанные на ее лабораторной переработке / Л. И. Чернявская // Сахар. — 2006. — № 4. — С. 19–24.

12. Чернявская, Л. И. Методы оценки качества сахарной свеклы как сырья для получения сахара / Л. И. Чернявская // Сахар. — 2006. — № 3. — С. 40–45.

13. Bertuzzi, S. Determinazione a: K, Na, azoto alfa-amminico in zueche-rificio, implecazioni tecnologiche / S. Bertuzzi, N. Zurlecla // Ind saccorif. iral. — 1988. — Vol. 81, № 4. — P. 135–138.

14. Beziehungen zwieschen den Verhältnissen einiger Kationen und Anionen in der Zuckerrübe und deren grudlegenden qualitativen Merkmalen / A. Dandar [et al.] // C.I.T.S. — 1996. — S. 931–934.


Review

For citations:


Nikulina O.K., Yakovleva M.R., Koloskova O.V. Development of a method for producing sugar using electrodialysis to increase the efficiency of sugar enterprises. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(4):27-34. (In Russ.)

Views: 10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)