Sauces for children of preschool and school age
Abstract
Researches on creation of tinned vegetable and fruit sauces for a food of children of the preschool and school age answering to criteria of quality, safety and food value of production of this group are conducted. Food value of the developed assortment of sauces is analysed, the maintenance nutrientov in production, expressed in percentage of norms of physiological requirements for them of children of preschool and school age is defined. Selection of components of sauces is carried out. The comparative analysis of indicators of quality of sauces for baby food with general purpose sauces is carried out. The maintenance 5-oksimetilfurfurola in fruit sauce in the course of it operational manufacturing in the conditions of industrial production is analysed.
About the Authors
D. A. SafronovaBelarus
Safronova Diana Anatolievna, the deputy the chief of department of technologies of conservation of foodstuff
29, Kozlova str., 220037, Minsk
N. A. Barouskaya
Belarus
Barouskaya Natalia Anatolievna, managing sector on working out of modes of sterilisation of department of technologies of conservation of foodstuff
29, Kozlova str., 220037, Minsk
T. J. Okuneva
Belarus
Okuneva Tatyana Yuryevna, the chief specialist of department of technologies of conservation of foodstuff
29, Kozlova str., 220037, Minsk
References
1. ТР ТС 021/2011 О безопасности пищевой продукции. — Минск: БелГИСС, 2013. — 242 с.
2. Санитарные нормы и правила «Требования для организаций, осуществляющих производство пищевой продукции для детского питания», утв. постановлением Министерства здравоохранения Республики Беларусь от 3 июня 2013г. № 42. — Минск: Минздрав РБ, 2013. — 40 с.
3. Санитарные нормы и правила «Требования к продовольственному сырью и пищевым продуктам». Гигиенический норматив «Показатели безопасности и безвредности для человека продовольственного сырья и пищевых продуктов»: утв. Постановлением Министерства здравоохранения Республики Беларусь от 21 июня 2013 г. № 52. — Минск: Минздрав РБ, 2013. — 266 с.
4. Специфические санитарно-эпидемиологические требования к содержанию и эксплуатации учреждений образования, утвержденные постановлением Совета Министров Республики Беларусь от 07.08.2019 № 525. — Минск: Совет Министров РБ, 2019. — 83 с.
5. Тутельян В. А. Научные основы здорового питания / под ред. В. А. Тутельян. — М.: ИД «Панорама. Наука и практика», 2010. — 816 с.
6. Санитарные нормы и правила «Требования к питанию населения: нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Республики Беларусь», утвержденные постановлением Министерства здравоохранения Республики Беларусь 20.11.2012 № 180. — Минск: Минздрав РБ, 2013. — 21 с.
7. СТБ 1000-96 Соусы и кетчупы. Общие технические условия. — Минск: БелГИСС, 2007. — 26 с.
8. ГОСТ 31644-2012 Продукция соковая. Определение 5-гидрооксиметилфурфурола методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. — Минск: БелГИСС, 2014. — 29 с.
Review
For citations:
Safronova D.A., Barouskaya N.A., Okuneva T.J. Sauces for children of preschool and school age. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(4):60-66. (In Russ.)