Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Content of polyunsaturated fatty acids omega 3 and omega 6 in the meat of northern fish

Abstract

The results of biochemical studies in samples of meat of some living in the lower reaches of the river basin are given. Yenisei. Defined a wide range of biologically active substances, including fatty acids.
Fishes of the northern regions, in particular, living in the lower reaches of the basin of the r. Yenisei, has not been specifically studied for the content of polyunsaturated fatty acids that make up the Omega complex. Therefore, the aim of the work is determined: on the basis of physicochemical and biochemical parameters, to make a comparative analysis of the content of polyunsaturated fatty acids in the meat of northern fish.
The research methodology included sampling, sample preparation, determination of biochemical composition in accordance with the requirements of regulatory documents. Indicators of nutritional value are determined in accordance with its generally accepted components: energy value, biological value, biological efficiency, physiological value.
As a result of research, the spectrum of polyunsaturated fatty acids that make up the Omega complex has been determined. It was found that whitefish, muksun, peled and living whitefish form an adequate proportional fat content and the amount of fatty acids; in dace, pike, smelt, and chira, the proportion of fatty acids relative to fat is slightly lower. Regardless of the high fat content, a very low amount of fatty acids is observed in sturgeon, taimen, omul, white salmon and perch. Species such as slug and semi-bore form of whitefish have a very small set of fatty acids.
Practically in all studied samples, a high ratio of unsaturated fatty acids to saturated ones was observed, which indicates a high biological efficiency. The meat of tugun, living form of whitefish and burbot does not quite meet this criterion.
As a result of a comparative analysis of the available data, we can conclude that the polyunsaturated fatty acids that make up the Omega 3 and Omega 6 complexes are found in the meat of almost all fish species. But their quantitative value varies depending on the conditions of life.

About the Author

A. A. Gnedov
«Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine»
Belarus

Gnedov Alexander Alexandrovich, doctor of technical sciences, professor

7/11, 1 Dovator Street, 210026, Vitebsk



References

1. N, Green A. Epidemiological studies in Upernavik district, Greenland. Acta Med Scand 1980; 208:401–06.

2. P, Dyeberg J. Mortality from ischaemic heart disease and cerebrovascular disease in Greenland. Int J Epidemiol 1988; 17:514–20.

3. J, Bang HO, Stoffersen E, et al. Eicosapentaenoic acid and prevention of thrombosis and atherosclerosis? Lancet 1978; 2:117–19.

4. Jan Eritsland. Safety considerations of polyunsaturated fatty acids. Am J Clin Nutr 2000 71: 197-201.

5. Масуев, К. А. Влияние полиненасыщенных жирных кислот омега-3 класса на позднюю фазу аллергической реакции у больных бронхиальной астмой // Тер. архив. — 1997. — №3. — С. 31 — 33.

6. Гаврисюк, В. К. Применение Омега-3 полиненасыщенных жирных кислот в медицине // Укр. пульмон. журн. — 2001. — № 3. — С. 5 — 10.

7. Ворслов, Л. О. Омега-3 полиненасыщенные жирные кислоты как источник долголетия. Вопросы диетологии. 2017. 7(1): 36-41. DOI: 10.20953/2224-5445-2017-1-36-41

8. Круглова, И. В., Давидян О. В. Оценка эффективности применения Омега-3-полиненасыщенных жирных кислот у спортсменов в комплексе восстановительных мероприятий. Вопросы диетологии. 2017. 7(3): 20-27. DOI: 10.20953/2224-5448-2017-3-20-27

9. ГОСТ 1368-2003 Рыба. Длина и масса.

10. ГОСТ 31339-2006 Рыба, нерыбные объекты и продукция из них. Правила приемки и методы отбора проб.

11. ГОСТ 7631-2008 Рыба, нерыбные объекты и продукция из них. Методы определения органолептических и физических показателей.

12. ГОСТ Р 52421-2005 Рыба, морепродукты и продукция из них. Метод определения массовой доли белка, жира, воды, фосфора, кальция и золы.

13. Плохинский, Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. — М.: Колос, 1969 — С. 255

14. Родина, Т. Г. Справочник по товароведению продовольственных товаров. М. Колос С. — 2003. — С. 608: ил.

15. Гнедов, А. А. Товароведная оценка качества северных видов рыбы — сырца / А. А. Гнедов, В. М. Позняковский / Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. 2010. — № 12. С. 83-88.

16. Гнедов, А. А. Показатели качества продукции осетра сибирского / А. А. Кайзер // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. 2013. № 2. — С. 68-75.

17. Гнедов, А. А. Сравнение некоторых показателей пищевой ценности жилой и полупроходной форм сига сибирского (Coregonus lavaretus pidschian (Gmelin)), вылавливаемых на Енисейском Севере / А. А. Кайзер, Е. В. Марцеха // Достижения науки и техники АПК М.: №11. 2013. — С. 68-71.

18. Гнедов, А. А. Анализ показателей качества и пищевой ценности нельмы (STENODUS LEUCICHTHYS NELMA (PALLAS)), вылавливаемой в низовьях акватории реки Енисей / А. А. Кайзер // Ученые Записки УО ВГАВМ, т.51, вып. 1, ч. 1, 2015. — С. 12-16.


Review

For citations:


Gnedov A.A. Content of polyunsaturated fatty acids omega 3 and omega 6 in the meat of northern fish. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(1):44-51. (In Russ.)

Views: 14


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)