Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Application of spectrophotometric analysis method for determining phosphates in complex food additives

Abstract

The study of the physico-chemical indicators of complex food additives used in the production of sausages is relevant. The scientific task — research on complex food additives (CFAs) to expand information about their properties, as well as to determine the possibility of adapting measurement methods for determining food phosphates in CFAs. Sixteen samples of CFAs in various commercial forms were studied using standardized and widely accepted research methods. Spectrophotometric studies conducted to determine the phosphate content in CFAs revealed that the used method could be applied to determine the mass fraction of total phosphorus in CFAs. Several samples showed that excessive phosphate content, which would result in increased total phosphorus content in the sausage products. When organizing incoming control at meat processing plants, it is advisable to monitor CFAs for the indicator of mass fraction of total phosphorus, as this indicator is regulated and affects the quality and safety of sausage products. Methods for controlling regulated quality and safety indicators in CFAs must be developed and implemented.

About the Authors

O. A. Gmyrak
State Organization «Belarusian Institute of System Analysis and Information Support for Scientific and Technical Sphere»
Belarus

Gmyrak Olga Alexandrovna, post-graduate student, Belarusian State Technological University, senior researcher

7a, Pobediteley Ave., Minsk 220004



E. N. Kosobuko
NPRUE «Belarusian State Institute of Standardization and Certification»
Belarus

Kosobuko Elizaveta Nikolaevna, engineer

2a, Navatarskaya str., Minsk 220053



References

1. Ranjana P. Bird, N.A. Michael Eskin. The emerging role of phosphorus in human health. Advances in Food and Nutrition Research. Academic Press, 2021, vol. 96, рр 27-88, doi: 10.1016/bs.afnr.2021.02.001.

2. ТР ТС 029/2012. Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств. [Электронный ресурс]: нормативный документ / Евразийская экономическая комиссия // ИПС СТАНДАРТ. — Минск: БелГИСС, 2022. — (дата доступа: 04.10.2023).

3. Окусханова, Э. К. Макро- и микроэлементный состав мяса марала / Э. К. Окусханова, Б. К. Асенова, С. Т. Дюсембаев, Ж. С. Есимбеков // «Молодой ученый». — июль 2014. — № 11 (70) — С. 90-93.

4. Драгич О. А., Сидорова К. А., Куликова Ю. Е. Значение витаминов мяса для организма [Электронный ресурс].- Режим доступа: https://www.elibrary.ru/download/elibrary_36659988_74806649.pdf (дата доступа: 22.10.2024).

5. Хоченков А. А., Шамонина А. И., Джумкова М. В. Параметры качества и безопасности свинины, произведенной в условиях промышленной технологии [Электронный ресурс].- Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/parametry-kachestva-i-bezopasnosti-svininy-proizvedennoy-v-usloviyahpromyshlennoy-tehnologii/. (дата доступа: 22.10.2024).

6. Герасимов А. П. Качество мяса пекинских уток при использовании в их рационах агроминеральных фосфорсодержащих кормовых добавок [Электронный ресурс].- Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/kachestvo-myasa-pekinskih-utok-pri-ispolzovanii-v-ih-ratsionah-agromineralnyhfosforsoderzhaschih-kormovyh-dobavok. (дата доступа: 20.10.2024).

7. Шошина Ю. В, Особенности формирования мясной продуктивности симментальских бычков в условиях различных технологий выращивания и откорма. Дисс. канд. с-х наук. Москва, 2023. 157 с.

8. Nadezda Prica, Milica Zivkov-Balos, Sandra Jaksic, Zeljko Mihaljev, Brankica Kartalovic, Dragana Ljubojevic, Sara Savic, Nadezda Prica. Total Phosphorus Content in Technologically Unprocessed Meat. Procedia Food Science, 2015, vol. 5, pp 243-246. doi:10.1016/j.profoo.2015.09.062.

9. СТБ ГОСТ Р 51482-2001 (ИСО 13730-96) Мясо и мясные продукты. Спектрофотометрический метод определения массовой доли общего фосфора. — Минск: Госстандарт, 2001. — С. 8.

10. ГОСТ Р 54980-2012 Добавки пищевые. Методы идентификации и определения массовой доли кальцийсодержащего ингредиента в лактатсодержащих пищевых добавках. — М.: Стандартинформ, 2019, — С. 11.

11. ГОСТ 28876-90 (ИСО 948-80) Пряности и приправы. Отбор проб. — М: Стандартинформ, 2019. — С. 4

12. Дорогова, В. Б. Методы фотометрического анализа в санитарно-гигиенических исследованиях / В. Б. Дорогова, Л. П. Игнатьева. М: Академия Естествознания, 2013. — С. 102.


Review

For citations:


Gmyrak O.A., Kosobuko E.N. Application of spectrophotometric analysis method for determining phosphates in complex food additives. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(1):82-88. (In Russ.)

Views: 7


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)