Study of the influence of enriching ingredients on the structural-mechanical and organoleptic properties of specialised energy products
Abstract
The creation of specialized food products for the population of different age groups depending on energy costs, working conditions and others is a relevant area of research all over the world. Specialists of the RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food” conduct research on the creation of specialized products - energy bars for nutrition of people working in difficult working conditions. The article presents the results of studies to determine the effect of enriching ingredients on the structural, mechanical and organoleptic properties of the developed specialized energy products. A tasting evaluation of the obtained samples of the energy product was carried out, using a specialized method for determining the flavor, its most significant indicators (appearance, color, taste, smell, consistency) were studied.
About the Authors
Z. V. LovkisBelarus
Lovkis Zenon Valentinovich, Honored Science Worker of the Republic of Belarus, Academician of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Engineering sciences, Professor, Chief Researcher of the Administration of the Directorate
29 Kozlova str., 220037, Minsk
L. V. Evtushevskaya
Belarus
Evtushevskaya Lyudmila Vladimirovna, PhD (Engineering), senior researcher of the department of technologies for products from root crops
29 Kozlova str., 220037, Minsk
Yu. S. Usenya
Belarus
Usenya Yulia Sergeevna, PhD (Engineering), senior researcher — deputy head of the department of technologies for products from root crops
29 Kozlova str., 220037, Minsk
References
1. Ловкис, З. В. Разработка специализированной продукции для людей, работающих в тяжелых условиях труда / З. В. Ловкис, Л. В. Евтушевская, Ю. С. Усеня, М. Ю. Уложинова, С. С. Гальго // Наука, питание и здоровье: сб. науч. тр. / Нац. акад. наук Беларуси, Науч. — практ. центр по продовольствию; под общ. ред. З. В. Ловкиса. — Минск: Беларуская навука, 2024. — С. 317-325.
2. Санитарные нормы и правила «Требования к питанию населения: нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Республики Беларусь», утвержденные постановлением Министерства здравоохранения РБ от 20.11.2012г. № 180.
3. Санитарные нормы и правила «Требования к продовольственному сырью и пищевым продуктам», утвержденные постановлением Министерства здравоохранения РБ от 21.06.2013г. № 52.
4. Скурихин, И. М. Таблицы химического состава и колорийности российских продуктов питания: Справочное издание — Москва: ДеЛи принт, 2007. — С. 270.
5. Замбржицкий, О. Н. Гигиенические основы рационального питания. Оценка адекватности фактического питания: учебно-методическое пособие / О. Н. Замбржицкий, Н. Л. Бацукова. — 4-е изд. — Минск: БГМУ, 2020. — С. 44.
6. СТБ ИСО 6564-2007 Органолептический анализ. Методология. Методы профильного анализа флейвора.
Review
For citations:
Lovkis Z.V., Evtushevskaya L.V., Usenya Yu.S. Study of the influence of enriching ingredients on the structural-mechanical and organoleptic properties of specialised energy products. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(2):6-11. (In Russ.)