Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Technological aspects of expanding the range of canned fruit for baby food

Abstract

The article presents scientific aspects of the formation of new types of products for baby food based on natural fortifiers taking into account medical and biological requirements. The development, implementation and sale of a new range of food products is based on the attraction of new types of raw materials, the use of low-waste and waste-free technologies, the introduction of technologies for the production of products with a given chemical composition and consumer properties.

About the Authors

I. V. Krivko
Educational Institution «Belarusian State Economic University»
Belarus

Krivko Irina Viktorovna, applicant for the Department of Commodity Research and Expertise of Goods

7, Sverdlova St., 220030, Minsk



M. M. Petukhov
Educational Institution «Belarusian State Economic University»
Belarus

Petukhov Mikhail Mikhailovich, PhD (Technical), Head of the Department of the Department of Commodity Research and Expertise of Goods

7, Sverdlova St., 220030, Minsk



A. N. Lilishentseva
Educational Institution «Belarusian State Economic University»
Belarus

Lilishentseva Anna Nikolaevna, PhD (Technical), associate professor of the Department of Commodity Research and Expertise of Goods

7, Sverdlova St., 220030, Minsk



References

1. Тутельян, В. А. Государственная политика здорового питания населения: задачи и пути реализации/ В. А. Тутельян, В. П. Суханов, Г. Г. Онищенко. — М.:ГЭОТАР-МЕДИА. — 2009. — С. 234.

2. Лилишенцева, А. Н. Формирование потребительских свойств новых пищевых продуктов/ А. Н. Ли­лишенцева, Н. В. Комарова. — III Международный конгресс «Наука, питание и здоровье», 24 — 25июня 2021 г. — С. 345-349.

3. Лукушкина, Е. Ф. Особенности физического развития и фактического питания детей / Е. Ф. Лукуш­кина, Е. Ю. Баскакина. — 2010. — № 2 (11). — С. 105–108.

4. Пацюк, Л. К. Пюреобразные консервы для питания детей / Л. К. Пацюк, О. Н. Лукашевич // Прочие сельскохозяйственные науки. — 2008. — № 2 (52). — С. 28–30.

5. Сафронова, А. И. Напитки в питании детей / А. И. Сафронова, Е. А. Пырьева, О. В. Гиоргиева // Нау­ка о здоровье. — 2022. — С. 1–7.

6. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции»: ТР ТС 021/2011. — Утв. Решением Таможенного союза от 9 декабря 2011 — № 880.

7. Технический регламент Таможенного союза «Пищевая продукция в части ее маркировки»: ТР ТС 022/2011. — Утв. Решением Таможенного союза от 9 декабря 2011 — № 881.

8. Технический регламент Таможенного союза «Требования безопасности пищевых добавок, арома­тизаторов и технологических вспомогательных средств»: ТР ТС 029/2012. — Утв. Решением Тамо­женного союза от 20 июля 2012 — № 58.

9. Методические рекомендации по оценке уровня обеспеченности детского питания населения основ­ными продуктами питания с целью внедрения их в систему мониторинга национальной продоволь­ственной безопасности / А. П. Шпак [и др.]. — Минск : Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2018. — С. 51.

10. Азадова, Э.Ф. Совершенствование технологий консервов детского питания из плодов, овощей и ягод, выращиваемых в предгорных районах Дагестана. Дис. по спец. «Технология обработки, хранения и переработки злаковых, бобовых культур, крупяных продуктов, плодоовощной продукции и вино­градарства», 05.18.01. — Краснодар, 2020. — 195 с.


Review

For citations:


Krivko I.V., Petukhov M.M., Lilishentseva A.N. Technological aspects of expanding the range of canned fruit for baby food. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(2):60-65. (In Russ.)

Views: 10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)