Systematization of the main types of packaging from combined materials used in the canning industry of the Republic of Belarus. Study of the processes of migration of chemical substances in model environments
Abstract
The article the information about packaging materials that are used for canned products, modifications of packaging made from combined materials, its distinctive characteristics, as well as the packaging used depending on the final product are provides; the results of the study of the migration of chemicals into model environments are presented.
About the Authors
Ch. I. ZhakovaBelarus
Zhakova Christina Ivanovna, PhD (Technical), scientific secretary
29 Kozlova st., 220037, Minsk
L. M. Pavlovskaya
Belarus
Pavlovskaya Lyudmila Mikhailovna, head of Food Preservation Technology Department
29 Kozlova st., 220037, Minsk
L. A. Gapeeva
Belarus
Gapeeva Lyudmila Alexandrovna, researcher of the Department of Food Preservation Technologies
29 Kozlova st., 220037, Minsk
References
1. В крови людей впервые найдены следы микропластика. — URL: http://minsknews_by (дата обращения 25.03.2022).
2. Кофе с наночастицами // Аргументы и факты. — 2022. — № 21. — С. 23.
3. ТР ТС 005/2011 О безопасности упаковки. — Минск: БелГИСС, 2012. — 36 с.
4. Инструкция 2.3.3.10.15-64-2005 «Санитарно-химические исследования изделий, изготовленных из полимерных и других синтетических материалов, контактирующих с пищевыми продуктами», утв. постановлением Главного государственного санитарного врача РБ 21.11.2005 № 184. — Минск: Минздрав РБ, 2005. — 98 с.
5. ГОСТ 33446-2015 Упаковка. Определение концентрации формальдегида в воде и модельных средах. — Минск, 2016. — 14 с.
6. ГОСТ 34174-2017 Упаковка. Газохроматографическое определение содержания гексана, гептана, ацетальдегида, ацетона, метилацетата, этилацетата, метанола, изопропанола, акрилонитрила, н-пропанола, бутилацетата, изобутанола, н-бутанола, бензола, толуола, этилбензола, м-, о- и п-ксилолов, изопропилбензола, стирола, альфа-метилстирола в водных вытяжках. — Минск, 2018. — 18 с.
7. ГОСТ 34168-2017 Упаковка. Определение изменения кислотного числа. — Минск, 2018 — 14 с.
8. Ухарцева И.Ю., Цветкова Е.А., Гольдаде В.А. Полимерные упаковочные материалы для пищевой промышленности: классификация, функции и требования (обзор) // Пластические массы. — 2019. — № 9 — 10. — С. 56 — 63.
9. Коляда Л.Г., Гиревая Х.Я., Тарасюк Е.В., Смирнова А.В. К вопросу о миграции компонентов полимерной пищевой упаковки / Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. — 2017. — № 6 (47). — С. 101-105.
10. Эдгардт Р.В, Коляда Л.Г. Современные аспекты использования полимерной упаковки для пищевых продуктов. — Магнитогорск. — 5 с.
11. Солдатова, С.Ю. Перспективные виды упаковки для консервированной продукции / С.Ю. Солдатова, Т.Б. Гусева, С.А. Корзунов // Инновационные технологии производства и хранения материальных ценностей для государственных нужд. — 2020. — № 14. — С. 213-222.
12. Федотова О.Б. Роль миграции в процессах взаимодействия упаковки с продуктом / Переработка молока. — 2016. — №12. — С. 14-16.
Review
For citations:
Zhakova Ch.I., Pavlovskaya L.M., Gapeeva L.A. Systematization of the main types of packaging from combined materials used in the canning industry of the Republic of Belarus. Study of the processes of migration of chemical substances in model environments. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(2):82-92. (In Russ.)