Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Research of consumer preferences with regard of cereal bars

Abstract

The article presents the results of a study of consumer choice in terms of cereal bars, for this purpose a questionnaire was compiled to assess the preferences of the population in relation to new products and a survey of residents of the Republic of Belarus was conducted. The survey results have been processed and presented in the form of graphic material with an explanation.

About the Authors

V. A. Kozlovskaya
RUE «Scientific and practical center for foodstuffs of National academy of sciences of Belarus», Minsk, Repablic of Belarus Scientific–industral republican subsidiary unitary enterprise «Beltekhnohleb» RUE «Scientific and practical center for foodstuffs of National academy of sciences of Belarus»
Belarus

Kozlovskaya Valeria Andreevna, engineertechnologist of Department of Technology and Standardization
30, Rakovskaya St., 220004, Minsk



N. S. Laptsenok
RUE «Scientific and practical center for foodstuffs of National academy of sciences of Belarus», Minsk, Repablic of Belarus Scientific–industral republican subsidiary unitary enterprise «Beltekhnohleb» RUE «Scientific and practical center for foodstuffs of National academy of sciences of Belarus»
Belarus

Laptsenok Natalia Sergeevna, Ph.D. (Technical), Director
30, Rakovskaya St., 220004, Minsk



A. N. Dudareva
RUE «Scientific and practical center for foodstuffs of National academy of sciences of Belarus», Minsk, Repablic of Belarus Scientific–industral republican subsidiary unitary enterprise «Beltekhnohleb» RUE «Scientific and practical center for foodstuffs of National academy of sciences of Belarus»
Belarus

Dudareva Anastasiya Nikolaevna, deputy director
30, Rakovskaya St., 220004, Minsk



L. I. Sevastey
RUE «Scientific and practical center for foodstuffs of National academy of sciences of Belarus», Minsk, Repablic of Belarus Scientific–industral republican subsidiary unitary enterprise «Beltekhnohleb» RUE «Scientific and practical center for foodstuffs of National academy of sciences of Belarus»
Belarus

Sevastey Lyudmila Ivanovna, chief technologist — head of technology and standardization
30, Rakovskaya St., 220004, Minsk



References

1. Джабоева А. С., Сушкова Н. А. Исследование предпочтений потребителей при выборе снековой продукции // Известия Кабардино-Балкарского государственного аграрного университета им. В. М. Кокова. — 2021. — №2 (32). URL: https://cyberleninka.ru/article/n/issledovanie-predpochteniy-potrebiteley-pri-vybore-snekovoy-produktsii (дата обращения: 12.06.2025).

2. Моргунова Е. М., Кондратенко С. А., Вислоухова С. Н. Алгоритм маркетингового обоснования создания продуктов функционального и специализированного назначения // Вестник РЭА им. Г. В. Плеханова. — 2023. — № 2. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/algoritm-marketingovogo-obosnovaniya-sozdaniya-produktov-funktsionalnogo-i-spetsializirovannogo-naznacheniya (дата обращения: 18.06.2025).

3. Попова Д. Г., Резниченко И. Ю. Маркетинговые исследования потребительского рынка протеиновых батончиков в Кузбассе // Практический маркетинг. — 2024. — № 12. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/marketingovye-issledovaniya-potrebitelskogo-rynka-proteinovyh-batonchikov-v-kuzbasse (дата обращения: 21.07.2025).

4. Шестакова А.Е. Исследование восприятия нового товара потребителями // Форум молодых ученых. — 2018. — № 12-4 (28). — С. 735 — 739. — URL: https://cyberleninka.ru/article/n/issledovanie-vospriyatiya-novogo-tovara-potrebitelyami (дата обращения: 14.09.2024).

5. Численность населения на 1 января 2024 г. по областям и г.Минску // Национальный статистический комитет Республики Беларусь. — 2024. — URL: https://www.belstat.gov.by/ofitsialnaya-statistika/ssrd-mvf_2/natsionalnaya-stranitsa-svodnyh-dannyh/naselenie_6/chislennost-naseleniya1_yan_poobl/ (дата обращения: 21.09.2024).

6. Онлайн калькулятор. Расчет выборки. — 2024. — URL: https://allcalc.ru/node/100 (дата обращения: 21.09.2024).


Review

For citations:


Kozlovskaya V.A., Laptsenok N.S., Dudareva A.N., Sevastey L.I. Research of consumer preferences with regard of cereal bars. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(3):13-21. (In Russ.)

Views: 4


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)