Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

ANALYSIS OF RHEOLOGICAL ASPECTS OF PASTA FLOW IN STEP-VARIABLE CROSS-SECTION CHANNELS WITH THE USE OF NONLINEAR HERSCHEL-BULKLEY MODEL

Abstract

A method of estimation speed and power pasta flow parameters in step-variable cross-section channels using a nonlinear model of the Herschel-Bulkley is proposed in the article. It is shown that, for commonly used in industrial practice process parametersof shaping pasta, this nonlinear rheological model more rigorously describes shear strain test. Defined rheological constants in the equation of Herschel-Bulkley. The research results can be used in the design of the node forming the pasta press.

About the Author

A. B. Torhan
Учреждение образования «Белорусский государственный аграрный технический университет»
Belarus


References

1. Медведев, Г.М. Технология макаронного производства: учебник для вузов / Г.М. Медведев. - М. : Колос, 1998. - 272 с.

2. Груданов, В.Я. Процесс формования макаронных изделий в узлах прессования с улучшенными гидравлическими и технологическими характеристиками / В.Я. Груданов, А.Б. Торган, В.М. Поздняков // Вес. Нац. акад. наук Беларусi. Сер. физ. техн. наук. - 2013. - № 2. - С. 58-65.

3. Назаров, Н.И. Технология макаронного производства / Н.И. Назаров. - М. : Легкая и пищевая промышленность, 1969. - 288 с.

4. Матрица для прессования вермишели: пат. 13326 Респ. Беларусь : МПК А21С11 / 00 (2009) / В.Я. Груданов, А.А. Бренч, А.Б. Торган, Л.Т. Ткачева; дата публ. 26.03.2010.

5. Структурно-механические характеристики пищевых продуктов / А.В. Горбатов. - [и др.]; под ред. А.В. Горбатова. - М. : Легкая и пищевая промышленность, 1982. - 296 с.

6. Мачихин, Ю.А. Инженерная реология пищевых материалов / Ю.А. Мачихин, С.А. Мачихин. - М. : Легкая и пищевая промышленность, 1981. - 216 с.


Review

For citations:


Torhan A.B. ANALYSIS OF RHEOLOGICAL ASPECTS OF PASTA FLOW IN STEP-VARIABLE CROSS-SECTION CHANNELS WITH THE USE OF NONLINEAR HERSCHEL-BULKLEY MODEL. Food Industry: Science and Technology. 2015;(3):64-71. (In Russ.)

Views: 129


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)