Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

OBTAINING ACID-MODIFIED STARCH AND THE STUDY OF ITS PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES

Abstract

Carried out acid hydrolysis of starch and investigated the physico-chemical properties. It is established that optimal conditions for obtaining gelling acid-modified starch are: acid concentration of 0,5 n., temperature 48 ºC with for the duration of treatment of 5,5 hours. The increase in acid concentration resulted in a significant decrease in processing time starch, which testifies to the priority the destruction of amorphous areas of the starch granules due to the action of acid.

About the Authors

V. V. Litvyak
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


M. S. Alekseenko
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


E. V. Hrabovska
Национальный университет пищевых технологий
Ukraine


A. V. Danilevych
Национальный университет пищевых технологий
Ukraine


References

1. Керр, Р.В. Химия и технология крахмала / Р.В. Керр, Ж.В. Цезар, Л.М. Кристенсен и др.; под ред. Р.В. Керра; пер. с англ. - М. : Пищепромиздат, 1956. - 579 с.

2. Химия и технология крахмала: Промышленные вопросы: пер. с англ.: под ред. Роя Л. Уилстера и Энжена Ф. Пашаля. - М. : Пищ. пром-сть, 1975. - 360 с.

3. Гулюк, Н.Г. Крахмал и крахмалопродукты / Н.Г. Гулюк, А.И. Жушман, Т.А. Ладур, Е.А. Штыркова. - М. : Агропромиздат, 1985. - 240 с.

4. Андреев, Н.Р. Основы производства нативных крахмалов / Н.Р. Андреев. - М. : Пищепромиздат, 2001. - 289 с.

5. Жушман, А.И. Модифицированные крахмалы / А.И. Жушман. - М. : Пищепромиздат, 2007. - 236 с.

6. Ловкис, З.В. Технология крахмала и крахмалопродуктов: Учеб. пособ. / З.В. Ловкис, В.В. Литвяк, Н.Н. Петюшев; РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию». - Минск: Асобный, 2007. - 178 с.

7. Трегубов, Н.Н. Технохимический контроль крахмало-паточного производства / Н.Н. Трегубов, М.М. Трегубова. - М.: Пищ. пром-сть, 1974. - 215 с.

8. Рихтер, М. Избранные методы исследования крахмала / М. Рихтер, З. Аугустат, Ф. Ширбаум; пер. с немец. - М.: Пищ. пром-сть, 1975. - 182 с.


Review

For citations:


Litvyak V.V., Alekseenko M.S., Hrabovska E.V., Danilevych A.V. OBTAINING ACID-MODIFIED STARCH AND THE STUDY OF ITS PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES. Food Industry: Science and Technology. 2016;(2):81-89. (In Russ.)

Views: 268


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)