Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

SORPTION PROPERTIES OF PECTIN WHICH HAVE BEEN DERIVED FROM POTATO RAW MATERIAL

Abstract

The thermodynamic aspects of the physicochemical interaction of potato pectin with water vapor are studied. Calculate the amount of adsorbed water, characterized by three zones sorption-desorption isotherms of water vapor starch. The distribution of the pore radius for different pectin are established and their influence to the sorption properties. Sorption characteristics of different samples of pectin according to heavy metal cations are researched. It is found that a large adsorption capacity, both in relation to water molecules and according to heavy metal cations pectin is obtained from raw materials previously pretreated by amylolytic enzyme preparations.

About the Authors

H. S. Pastukh
Национальный университет пищевых технологий
Ukraine


O. V. Hrabovska
Национальный университет пищевых технологий
Ukraine


V. V. Litvyak
РУП «Научно-практический центр академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Hrabovska, O. Potato pectin: extract methods, physical and chemical properties and structural features / Olena Hrabovska, Hanna Pastukh, Veronika Moiseeva, Volodymyr Miroshnyk // Ukrainian Food Journal. - 2015. - V.4, I.1. - р.7-13. -ISSN 2313-5891 (Online). ISSN 2304-974X (Print). - 306.

2. Вахрушева, Ю.А. Сорбционная активность водорастворимых полисахаридов и пектинов, полученных из ягод шелковицы черной (Morus nigra L.) [Текст] / Ю.А. Вахрушева, И.И. Селина, Н.А. Туховская, Э.Т. Оганесян // Разработка, исследование и маркетинг новой фармацевтической продукции: сб. науч. трудов. - Пятигорск: Пятигорский меди- ко-фармацевтический институт-филиал ГБОУ ВПО ВолгГМУ Минздрава России, 2014. - №69. - С. 15-17.

3. Донченко, Л.В. Пектин: основные свойства, производство и применение / Л.В. Донченко, Г.Г. Фирсов. - М.: ДеЛи принт, 2007. - 276 с.

4. Донченко, Л.В. Технология пектина пектинопродуктов [Текст]: Учебное пособие / Л.В. Донченко. - М.: ДеЛи принт, 2000. - 255 c.

5. Йовбак У.С. Розроблення напівфабрикатів драглеподібної структури для борошняних кондитерських виробів з використанням пектиновмісної овочевої сировини. дис. к.т.н.: 05.18.01 - Технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів / Йовбак Уляна Сергіївна - Київ: НУХТ, 2013. - 277с.

6. Колоїдна хімія: Підручник / Л.С. Воловик, Є.І. Ковалевська, В.В. Манк та ін., за ред. В.В. Манка; НУХТ. - К.: НУХТ, 2011. - 247 с.

7. Мыкоц, Л.П. Изучение сорбционной способности пектина, выделенного из плодов калины обыкновенной, по отношению к ионам свинца [Текст] / Л.П. Мыкоц, Н.А. Романцова, А.В. Гущина. // Фундаментальные исследования. - 2013. - №3. - С. 197-200.

8. Информационный ресурс Интернет: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/ 123456789/14532/1/Sksgdvprnzvvtvisv.pdf


Review

For citations:


Pastukh H.S., Hrabovska O.V., Litvyak V.V. SORPTION PROPERTIES OF PECTIN WHICH HAVE BEEN DERIVED FROM POTATO RAW MATERIAL. Food Industry: Science and Technology. 2016;(3):78-85. (In Russ.)

Views: 137


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)