Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

CHANGE OF THE CHEMICAL COMPOSITION OF BLACKCURRANT AT DIFFERENT WAYS OF CANING

Abstract

Work is devoted to a research of varieties of blackcurrant. Results of studying of the chemical composition of berries and products of processing are presented. Changes of content of titrable acids, vitamin C, pectinaceous and phenolic substances, conservation of coloring in the course of processing of berries are established.

About the Author

M. G. Maksimenka
РУП «Институт плодоводства»
Belarus


References

1. Вигоров, Л.И. Биологически активные вещества ягод черной смородины и селекция на улучшенный их состав / Л.И. Вигоров // Культура черной смородины в СССР. - М., 1972. - С 16-23.

2. Ширко, Т.С. Биохимия и качество плодов / Т. С. Ширко, И. В. Ярошевич. - Минск: Навука i тэхнiка, 1991. - 294 с.

3. Скурихин, И. М. Химический состав пищевых продуктов. Кн. 2 / И. М. Скурихин, М. Н. Волгарева. - M.: Агропромиздат, 1987. - 360 с.

4. Стратейчук, М. А. Проблемы потребления Р-витаминных веществ промышленного производства, их формы, взаимосвязь с витамином С и эффективность / М.А. Стратейчук // Витаминные и растительные ресурсы и их использование. - М.: МГУ, 1977. - С. 43-55.

5. Кевра, М.К. Растения против радиации/ М.К. Кевра. - Мн.: Вышэйшая школа, 1993. - 350 с.

6. Лойко, Р.Э. Фрукты и овощи - источники здоровья / Р. Э.Лойко, З. А. Кавецкий. - Мн.: Лазурак, 2001. - 267 с.

7. Сазонов, Ф. Ф. Сравнительная оценка качества ягод черной смородины и продуктов переработки / Ф. Ф. Сазонов, А. Ф. Никулин // Вестник Брянской государственной сельскохозяйственной академии № 4. - 2008. - С. 46-50.

8. Биохимический состав плодов и ягод и их пригодность для переработки/ Н.И. Савельев [и др.]. - Мичуринск: ГНУ ВНИГиСПР им. И.В. Мичурина Россельхозакадемии, 2004. - 124 с.

9. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / ВНИИСПК; под общ.ред. Е. Н. Седова и Т. П. Огольцовой. - Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. - 608 с.

10. Марх, А.Т. Технохимический контроль консервного производства/ А. Т. Марх, Т. Ф. Зыкина, В. Н. Голубев.- М.: Агропромиздат, 1989. - 304 с.


Review

For citations:


Maksimenka M.G. CHANGE OF THE CHEMICAL COMPOSITION OF BLACKCURRANT AT DIFFERENT WAYS OF CANING. Food Industry: Science and Technology. 2017;(3):27-31. (In Russ.)

Views: 201


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)