Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Improvement of technology of extraction of starch from vegetative raw materials

Abstract

The technology of extraction of starch from vegetative raw materials which includes following consistently carried out technological operations is improved: research of morphological structure of starch in the vegetative raw materials arriving for processing; process equipment selection (systems sifting) depending on the investigated morphological characteristics of starch; drying of raw materials to absolutely dry condition; as much as possible thin (repeated) crushing of vegetative raw materials; repeated sifting of the crushed vegetative raw materials through system of screen for starch extraction; removals of metallomagnetic impurity; packing, packing, marks and starch transportation.

About the Author

V. V. Litvjak
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Костенко, В.Г., Овчинников А.Е., Горбатов В.М. Производство крахмала. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. - 200 с.

2. Литвяк, В.В. Разработка технологий получения картофельного концентрата из отходов крахмало-паточной отрасли / В. В. Литвяк, Е. В. Попова, В. В. Москва // Современные технологии сельскохозяйственного производства: XI Межд. научно-практ. конф. Гродно, 2008 г. / Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь, УО «Гродненский государственный аграрный университет». - Гродно, 2008. - С. 463-464.

3. Рокицкий, П.Ф. Биологическая статистика / П.Ф. Рокицкий. - Минск, Выш. шк., 1973. - 320 с.

4. Андреев, Н.Р. Основы производства нативных крахмалов. М.: Изд.: Пищепромиздат, 2001. - С. 289.

5. Химия и технология крахмала / Под ред. Р.В. Керра; перевод с англ. - М.: Пищепромиздат, 1956. - 579 с.

6. Ботанический сад: Картофель: Крахмал в картофеле [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http: / botanicheskij-sad.ru/kartofel/krahmal v kartofele.html. - Дата доступа: 10.04.2013 г.

7. Литвяк, В.В. Крахмал и крахмалопродукты: монография / В.В. Литвяк, Ю.Ф. Росляков, С.М. Бутрим, Л.Н. Козлова; под ред. д-ра техн. наук, профессора Ю.Ф. Рослякова. - Краснодар: Изд. ФГБОУВПО «КубГТУ», 2013. - 204 с.

8. Литвяк, В.В. Способ получения нативного крахмала: Патент № 16622. BY, МПК7 С 08В 30/00 / В.В. Литвяк, А.А. Бренч; заявка №а20100889; заявитель УО «Белорусский государственный аграрный технический университет». - завял. 08.06.2010; опубл. 30.12.2012 // Афiцыйны бюл. / Нац. цэнтр iнтэлектуал. уласнасцi. - 2012. - 23 с.


Review

For citations:


Litvjak V.V. Improvement of technology of extraction of starch from vegetative raw materials. Food Industry: Science and Technology. 2013;(3):48-55. (In Russ.)

Views: 131


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)