Influence of drying regimes of mixed fodders with the use of fish hydrolysate on their biological value for sturgeon fish
https://doi.org/10.47612/2073-4794-2021-14-4(54)-63-69
Abstract
The article studies the influence of the temperature of the drying agent on the biological value and structural and mechanical properties of the production feed for sturgeon fish, containing fish hydrolysate in its composition. It is obtained that with an increase in the final humidity of the granules, their hardness and swelling in water decreases, so with an increase in the final humidity of the granules by 37%, the hardness of the granules decreases by 47%, and the swelling by 67%.
It has been established that the temperature of the drying agent affects the biological value of mixed fodder for sturgeon fish with fish hydrolysate in its composition. It is obtained that with an increase in the temperature of the drying agent, methionine and lysine losses occur and at a drying agent temperature of 75єC they are more than 15%. With an increase in the temperature of the drying agent from 50 to 90єC, the content of vitamins decreases: vitamin A by 17.4%, vitamin E - by 10,5%, vitamin D3 - by 20,8%. It is established that in order to preserve the biological value of feed for sturgeon fish with fish hydrolysate in its composition, the optimal temperatures of the drying agent are temperatures of 60-70єC.
About the Authors
Z. V. KoshakBelarus
Koshak Zhanna Viktorovna — PhD (Engineering), associate professor, head of the feed laboratory
22 Stebeneva St., 220024, Minsk
A. N. Rusina
Belarus
Rusina Anna Nikolaevna — researcher of the feed laboratory of the RUE «Institute of Fisheries», postgraduate student
22 Stebeneva St., 220024, Minsk
A. E. Koshak
Belarus
Koshak Arthur Eduardovich — PhD (Engineering), associate professor, senior researcher at the feed laboratory
22 Stebeneva St., 220024, Minsk
References
1. Шаршунов, В. А. Сушка и хранение зерна / В.А. Шаршунов, Л.В. Рушкан. — Минск: Мисанта, 2010. — 588 с.
2. Шаповаленко, О. И. Обобщенная кривая сушки гранулированных материалов, выработанных с применением воды / О.И. Шаповаленко // Технология, механизация и автоматизация производственных процессов на комбикормовых предприятиях, ВНИИКП, № 22. — Москва: ЦНИИТЭИ Минзага СССР, 1983. — С. 84–87.
3. Сидорова, В. И. Разработка новых технологий и техники производства кормов для рыб / В.И. Сидорова [и др.] // Новости науки. Казахстан. — 2017. — №4 (134). — С.164–181.
4. Остриков, А. Экструдирование комбикормов: новые подходы и перспективы / А.Остриков, В. Василенко // Комбикорма. — 2011. — №8. — С. 39–42.
5. Гамыгин, Е. А. Комбикорма для рыб: производство и методы кормления / Е. А. Гамыгин, В. Я. Лысенко, В. Я. Скляров. — М.:Агропромиздат,1989. — 168 с.
6. Чеботарёв, О. Н. Технология муки, крупы и комбикормов / О.Н. Чеботарев. — Москва: ИКЦ «МарТ», Ростов-н/Д: Издательский центр «МарТ», 2004. — 688с.
7. Комбикорма для рыб. Общие технические условия: ГОСТ 10385-2014. — Взамен ГОСТ 10385-88; введ. 2016-01-01. — Москва, 2014. — 13 с.
8. Зерносушение и зерносушилки / А. П. Гержой, В. Ф. Самочетов. — 4-е доп. и перераб. изд. — М. : Колос, 1967. — 225 с.
9. Остриков, А. Н. Экструзия в пищевых технологиях / А. Н. Остриков, О. В. Абрамов, А. С. Рудометкин. — СПб.: ГИОРД, 2004. — 288 с.
10. Скляров, В. Я. Корма и кормление рыб в аквакультуре / В.Я. Скляров. — М.: ВНИРО, 2008. — 150 с.
11. Васильева, Л. М. Кормление осетровых рыб в индустриальной аквакультуре /Л.М. Васильева, С.В. Пономарев, Н.В. Судакова//Астрахань: ИПК «Волга», 2000. — 24 с.
12. Комбикорм экструдированный продукционный для лососевых и осетровых рыб: ТУ BY 100035627.025-2020; введ. 2020-05-07. — Минск, 2020. — 16 с.
13. Halver, J. E. Proteins and Amino Acids. / J.E. Halver //Aquaculture Development and Co-ordination Programme — 1978 - ADCP/REP/80/11 - p. 32-40
14. Аминева, В. А. Физиология рыб / В.А. Аминева, А.А. Яржомбек. — М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. — 200 с.
15. Пономарев, С. В. Биологические основы разведения осетровых и лососевых рыб на интенсивной основе : монография / С.В. Пономарев, Е.Н. Пономарев. — Астрахань: Изд-во АГТУ, 2003. — 255 с.
16. Баканева, Ю. М. Оптимизация липидного состава комбикормов для осетровых рыб при промышленном выращивании: автореф. дис. … канд. сельхоз. наук: 06.02.08 / Ю.М. Баканева; ФГБОУ ВПО «Астраханский госуд. технич. ун-т. — Краснодар, 2012. — 20 с.
17. Назарова, Н. Анализ жирнокислотного состава комбикормов для радужной форели / Н. Назарова, О. Васильева, Н. Немова // Комбикорма. — 2019. — №10. — С.48–50.
18. Sugita, H. The vitamin B 12 — producing ability of the intestinal microflora of freshwater fish / H. Sugita, C. Miyajima, Y. Deguchi // Aquacul. — 1991. — No. 92. — P. 267–276.
19. Коуи, К. Питание / К. Коуи, Дж. Сарджент // Биоэнергетика и рост рыб. — Москва: Легкая и пищевая промышленность, 1983. — С. 8–69.
Review
For citations:
Koshak Z.V., Rusina A.N., Koshak A.E. Influence of drying regimes of mixed fodders with the use of fish hydrolysate on their biological value for sturgeon fish. Food Industry: Science and Technology. 2021;14(4):63-69. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2021-14-4(54)-63-69