Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Influence of construction and technological parameters of the installation for complex preparation of roots on qualitative and quantitative indicators of washing

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-67-76

Abstract

The article describes the conditions for ensuring high-quality washing of potato and Jerusalem artichoke tubers of technological varieties. The device and the principle of operation of the installation are reflected. The key parameters affecting the efficiency of the washing machine have been determined: the frequency of rotation of the brush shafts, the frequency of rotation of the drive shaft of the washing basket, the length of the basket position adjusting screw, the amplitude of the basket vibrations, the number of nozzles on the bar, the angle of installation of the washing bath of the machine, the degree of loading it with raw materials. The output estimated parameters of the machine, such as productivity, power consumption, water consumption, and washing quality, are also characterized.

Experimental dependences of the productivity of the washing machine on the geometric (angles of installation of the machine bath, the length of the adjusting screw of the basket position, the amplitude of the basket oscillation), mechanical (frequency of rotation of the brush shaft, the frequency of rotation of the drive shaft of the washing basket) and technological (degree of filling the washing bath with raw materials, properties of raw materials) were obtained, gate opening degree, number of nozzles on the boom) parameters.

About the Authors

A. А. Shepshelev
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food"
Belarus

Shepshelev Alexander Anatolyevich — PhD (Technical), deputy general director for research

Kozlova str., 29, 220037, Minsk



А. S. Danilyuk
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food"
Belarus

Danilyuk Aleksandr Sergeyevich — researcher of the department of new technologies and techniques

Kozlova str., 29, 220037, Minsk



D. A. Zaichenko
RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food"
Belarus

Zaichenko Dmitry Alexandrovich — PhD (Technical), deputy general director for innovative work - head of the department of new technologies and equipment

Kozlova str., 29, 220037, Minsk



References

1. Волкинд, И.Л. Промышленная технология хранения картофеля, овощей и плодов. — М.: Агропромиздат, 1989. — 239 с.

2. Володарский, Е. Т. Планирование и организация измерительного эксперимента/ Е. Т. Володарский, Б. Н. Малиновский, Ю. М. Туз.– Киев: Вища школа, 1987. — 280 с.

3. Шенк, Х. Теория инженерного эксперимента / Х. Шенк. — М.: Мир, 1972. — 151 с.

4. Шпаар, Д. Картофель. Возделывание, уборка, хранение / Д. Шпаар [и др.]. — Торжок: ООО «Вариант», 2004. –466 с.

5. Антипов, С.Т. Машины и аппараты пищевых производств/ С.Т. Антипов[и др.]. — М.: «Высшая школа», 2001. –466 с.

6. Процессы и аппараты пищевых производств/ В.Н. Стабников [и др.]. — М.: Агропромиздат, 1985.– 503 с.

7. Космодемьянский, Ю. В. Процессы и аппараты пищевых производств / Ю.В. Космодемьянский — М.: Колос, 1979. –191 с.

8. Кавецкий, Г. Д. Процессы и аппараты пищевых производств / Г.Д. Кавецкий, А.В. Королев. — М.: Агропромиздат, 1991.– 432 с.

9. Кавецкий, Г.Д. Процессы и аппараты пищевой технологии / Г.Д. Кавецкий, Б.В. Васильев. — М.: Колос, 1999. — 551 с.

10. Гребенюк, С. М. Расчёты и задачи по процессам и аппаратам пищевых производств/ С.М. Гребенюк — М.: Агропромиздат, 1987.– 326 с.

11. Башта, Т.М. Машиностроительная гидравлика/ Т.М. Башта — М.: Машиностроение, 1971. — 672 с.

12. Логинов, А. В. Лабораторный практикум по процессам и аппаратам химических и пищевых производств / А. В. Логинов, Ю. В. Красовицкий; Воронеж. гос. технол. акад. Воронеж : Воронеж. гос. технол. акад., 1995. -– 138 с.

13. Бульба: энциклопедический справочник по выращиванию, хранению, переработке и использованию картофеля / М.И. Гриневич [и др.]. — Мн.: БелСЭ, 1988. — 574 с.


Review

For citations:


Shepshelev A.А., Danilyuk А.S., Zaichenko D.A. Influence of construction and technological parameters of the installation for complex preparation of roots on qualitative and quantitative indicators of washing. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(1):67-76. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-1(55)-67-76

Views: 138


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)