Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Impact of concentration polarization on the efficiency of electromembrane demineralization of sugar syrup

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-62-67

Abstract

The article presents the results of investigation the phenomenon of concentration polarization. The technological parameters of electrodialysis and electrodeionization processes at various applied voltages are presented. The results about the influence of concentration polarization on the efficiency of the electromembrane demineralization process of sugar syrup were concluded.

About the Authors

M. R. Yakovleva
RUE Scientific and Practical Center for Foodstuffs, National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Yakovleva Maryia Romanovna — Master of technical science, Process Engineer.

29 Kozlova str., 220037, Minsk



O. V. Dymar
Representative of MEGA a.s. in Republic of Belarus
Belarus

Dymar Oleg Viktorovich — Doctor of technical sciences, Professor, Technical director of the representative office.

Melezha str., 5/2, room 1201, 220113, Minsk



O. K. Nikulina
RUE Scientific and Practical Center for Foodstuffs, National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Nikulina Oksana Konstantinovna — PhD (Engineering), Head of the Research laboratory of sugar production.

29 Kozlova str., 220037, Minsk



O. V. Koloskova
RUE Scientific and Practical Center for Foodstuffs, National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Koloskova Olga Vladimirovna — PhD (Engineering), Senior Researcher.

29 Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Ушаков, Л. Д. Построение и анализ теоретической поляризационной (вольтамперной) характеристики электродиализного аппарата / Л. Д. Ушаков // Ионообменные мембраны в электродиализе: сб. ст. / НПЦ НИИМП; под ред. проф. K.M. Салдадзе. — Л.: Химия, 1970. — С. 194-204.

2. Ионообменные мембраны в электродиализе: сб. ст. / НПЦ НИИМП; под ред. проф. К.М. Салдадзе. — Л.: Химия, 1970. — 287 с.

3. Мулдер, М. Введение в мембранную технологию / М. Мулдер. — М.: Мир, 1999. — 513 с.

4. Сидорова, М. П. Мембранные потенциалы и концентрационная поляризация. / М.П. Сидорова // Электроповерхностные явления в дисперсных системах. — М.: Наука, 1972 — С. 75–80.

5. Черкасов, С. В. Электродеионизация воды. Теория и практика применения. Аспекты экологии и экономики [Электронный ресурс] / С. В.Черкасов. — Режим доступа: https://wwtec.ru/index.php?id=232. — Дата доступа: 23.03.2022.

6. Новый справочник химика и технолога: процессы и аппараты химических технологий / ред. Г. М. Островский. — СПб.: Профессионал, 2004 — Ч. 2. — 2006. — 916 с.

7. Алексеева, Н. В. Вклад ионов диссоциации воды в перенос тока при электродиализе в условиях запредельного режима / Н. В. Алексеева [и др.] // Вестник ТГТУ. — 2002. — Том 8, № 2. — С. 246–252.

8. Водоподготовка в энергетике: учеб. пособие для вузов / А. С. Копылов, В. М. Лавыгин, В. Ф. Очков / изд. 2-е. — М.: Издательский дом МЭИ, 2006. — 309 с.

9. Мазитова, Л. А. Технологические процессы с применением мембран / Л.А. Мазитова, Т.М. Мнацаканян. — М.: Мир, 1976. — 372 с.


Review

For citations:


Yakovleva M.R., Dymar O.V., Nikulina O.K., Koloskova O.V. Impact of concentration polarization on the efficiency of electromembrane demineralization of sugar syrup. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(2):62-67. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-62-67

Views: 228


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)