Sensory analysis and quality control of low-protein products for specialized purposes
https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-74-79
Abstract
Studies of quality indicators, nutritional value, vitamin-mineral and amino acid composition of new types of specialized food products: low-protein dry mixes for baking have been carried out. The main organoleptic indicators of the developed low-protein foods are determined. The assessment of the quality of new types of food products according to organoleptic indicators was carried out at a meeting of the tasting commission, the results were graphically drawn using the method of profile analysis of flavor. The analysis of physico-chemical studies has shown that all the developed specialized food products do not contain gluten, have a low protein content, a safe level of phenylalanine and can be recommended for dietary nutrition of patients with phenylketonuria, celiac disease and acute renal failure. In addition, low-protein mixtures contain a significant amount of minerals, such as potassium, phosphorus, sodium and magnesium.
About the Authors
E. M. MorgunovaBelarus
Morgunova Elena Mikhailovna — PhD (Engineering), Associate Professor, Deputy Director General for Standardization and Quality of Food Products.
Kozlova str., 29, 220037, Minsk
Y. A. Shymanouskaya
Belarus
Shymanouskaya Yulia Alexandrovna — junior researcher of the technology department of the department of products from root crops.
Kozlova str., 29, 220037, Minsk
References
1. Мадзиевская, Т. А. Новые смеси для производства специализированных макаронных изделий / Т. А. Мадзиевская, Т. Н. Шункевич, А. А Белая // Наука и инновации. — 2014. — №5. — С. 42–43.
2. Горячко, A. H. Наследственные болезни обмена веществ у новорожденных детей : учеб. — метод, пособие / А. Н. Горячко, Г. Ф. Елиневская, B. JI. Бутыгина. — Минск: БГМУ, 2009. — 32 с.
3. Копылова, Н. В. Фенилкетонурия: классификация, диагностика, диетотерапия / Н.В. Копылова // Вопросы детской диетологии. — 2004. — Т. 2, № 6. — С. 31–46.
4. Бабич, О. О. Особенности биотрансформации фенилаланина в технологии продуктов питания для больных фенилкетонурией / О. О. Бабич, Л. С. Солдатова, И. С. Разумникова // Техника и технология пищевых производств. — 2011. — №2. — С. 103–109.
5. Sumaily, К. М. Phenylketonuria: A new look at an old topic, advances in laboratory diagnosis, and therapeutic strategies / K. M. Sumaily, A. H. Mujamammi // Int J Health Sci (Qassim). — 2017. — No. 11, № 5. — Р. 63–70.
6. Горячко, А. Н. Современные подходы к лечению фенилкетонурии и лейциноза (болезни кленового сиропа) : учеб.-метод. пособие / А. Н. Горячко. — Минск : БГМУ, 2011 — 26 с.
7. Григель, А. И. Особенности технологии производства низкобелковых продуктов питания / А. И. Григель // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2021. — Т. 14, №4 (98). – С. 98–104.
8. Ловкис, З. В. Технология и аппараты низкобелковых продуктов питания / З. В. Ловкис, А. И. Григель // Наука, питание и здоровье: сборник научных трудов. Часть 1. — Минск: Беларуская навука. – 2021. – С. 153–160.
9. Специализированные продукты лечебного питания для детей с фенилкетонурией. Методическое письмо. 3-е издание. — М., 2012. — 84 с.
10. Троцкая, Т. П. Организация школьного питания для детей, страдающих фенилкетонурией / Т. П. Троцкая, Н. В. Чугай // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2019. – Т. 12, № 4 (46). — С. 6–14.
11. Концентраты пищевые. Правила приемки, отбор и подготовка проб: ГОСТ 15113.0-77. — Введ. 24.08.77. — Москва: ИПК издательство стандартов, 2003. — 6 с.
12. Концентраты пищевые. Методы определения качества упаковки, массы нетто, объемной массы, массовой доли отдельных компонентов, размера отдельных видов продукта и крупности помола: ГОСТ 15113.1-77 — Введ. 24.08.77. — СССР, Гос.комитет стандартов Совета Министров, 1988. — 4 с.
13. Концентраты пищевые. Методы определения органолептических показателей, готовности концентратов к употреблению и оценки дисперсности суспензии ГОСТ 15113.3-77 — Введ. 01.01.79. — Москва: ИПК издательство стандартов, 2003. — 2 с.
14. Постановление Министерства здравоохранения Республики Беларусь 21 июня 2013 № 52 Санитарные нормы и правила «Требования к продовольственному сырью и пищевым продуктам».
15. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» ТР ТС 021/2011 [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://docs.cntd.ru/document/902320560. — Дата доступа:15.05.2022.
16. Водно-электролитный баланс и принципы его коррекции у детей: учеб. — В62 метод. пособие / А. Е. Кулагин [и др.]. — Минск: БГМУ, 2011 — 32 с.
17. Роль биогенных элементов в организме человека и применение их в медицине и фармации: учебное пособие / сост. И.И. Бочкарева, И. Н. Дьякова. — Майкоп: Качество, 2016. — 127 с.
18. Hess, S. Y. Treatment of iron deficiency in goitrous children improves the efficacy of iodized salt in Cote d’lvoire / S. Y. Hess, M. B. Zimmermann, P. Adou, T. Torresani, R. F. Hurrell // Am. J. Clin. Nutr. — 2002. — Vol. 75 (4). — Р. 743–748.
19. Heaney, R.P. Bone health / R.P. Heaney // Am.J.Clin. Nutr. — 2007. — Vol. 85(1). — P. 300–303.
20. Общая химия. Учебник/ Н. Л. Глинка. — М.: Кнорус, 2010. — 752 с.
21. Витамины. Роль в обмене веществ : учеб. пособие [Электронный ресурс] / Л. В. Зотова, Е. Н. Коваленко, Е. В. Громова, Л. Я. Лабзина. — Саранск: Изд-во Мордов. ун-та, 2018. — 214 с.
22. Разработка низкобелковых макаронных изделий для питания людей с нарушением обмена фенилаланина / З. В. Ловкис [и др.] // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2020. – Т.13, №3 (49). — С. 6–11.
Review
For citations:
Morgunova E.M., Shymanouskaya Y.A. Sensory analysis and quality control of low-protein products for specialized purposes. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(2):74-79. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-74-79