Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Development and evaluation of consumer properties of enriched bakery products for the nutrition of schoolchildren

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-85-90

Abstract

The modern learning process is associated with intense physical, psychological and intellectual stress, and therefore the requirements for school meals, as a source of vital micronutrients, are increasing every year. Bakery products occupy a special place in the diet of schoolchildren. The article presents the results of research on the development of the technology of enriched bakery products «Ranitsa» and «Youth» for the nutrition of school-age children and an assessment of their consumer properties. The possibility of filling the deficiency of micronutrients in schoolchildren through the use of these bakery products in the diet is shown. Changes in the quality indicators of enriched bakery products during storage are given.

About the Authors

H. A. Zhurnia
RUE Scientific and Practical Center for Foodstuffs, National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Zhurnia Hanna Alexandrovna — Researcher of the Nutrition Department.

29 Kozlova str., 220037, Minsk



L. A. Melnikova
Belarusian state University of Economics
Belarus

Melnikova Ludmila Alexandrovna — PhD (Biology) Associate Professor of the Department of Commodity Science and Expertise.

Minsk, Partizansky Ave., 26



References

1. Тепл ов, В. И. Физиология питания [текст]:учеб. пособие / В. И. Теплов, В. Е. Боряев. — М.: Дашков и Ко, 2006.– 452 с.

2. Михалюк, Н. С. Возрастные особенности питания детей / Н.С. Михалюк // Вопросы питания. – 2005. — Т.74, №2. — С.33–35.

3. Плоскирева, А. А. Нутритивные подходы к коррекции микроэлементного статуса у детей/ А.А. Плоскирева // Вопросы современной педиатрии. — 2011. — Т.10, №2. — С.141–144.

4. Мельникова, Л. А. Оценка фактического питания школьников г. Минска / Л. А. Мельникова, А. А. Журня, Т. С. Борисова // Инновационные технологии в пищевой промышленности: материалы ХY Междунар. науч.-практ. конф. Минск, 5– 6 октября 2016 г. / РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»: редкол. : З.В. Ловкис [и др.] — Минск: ИВЦ Минфина, 2016. — С. 206–208.

5. Спиричев, В. Б. Обогащение пищевых продуктов микронутриентами — надежный путь оптимизации их потребления / В. Б. Спиричев, В. В. Трихина, В. М. Поздняковский // Ползуновский вестник. — 2012. — № 2/2. — С. 9–15.

6. Мельникова, Л. А. Анализ потребительских предпочтений детей школьного возраста при выборе продуктов питания в школьных буфетах и столовых / Л. А. Мельникова, А. А. Журня // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2018. — № 1(39). — С. 29–41.

7. Смирнова, Е. А. Теоретические и практические аспекты разработки пищевых продуктов, обогащенных эссенциальными нутриентами / Е. А. Смирнова, А. А. Кочеткова, В. М. Воробьева, И. С. Воробьева // Пищевая промышленность. — 2012. — № 11. — С. 8–12.

8. Корячкина, С. Я. Методы исследования качества хлебобулочных изделий: учебно-методическое пособие для вузов / С. Я. Корячкина, Н. А. Березина, Е. В. Хмелева. — Орел: ОрелГТУ, 2010. — 166 с.


Review

For citations:


Zhurnia H.A., Melnikova L.A. Development and evaluation of consumer properties of enriched bakery products for the nutrition of schoolchildren. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(2):85-90. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-2(56)-85-90

Views: 183


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)