Consumer preferences for specialty foods
https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-3(57)-40-46
Abstract
Currently, one of the tasks in the prevention and treatment of congenital diseases such as celiac disease and phenylketonuria is the development of low-protein and protein-free foods. At the same time, a significant role in the creation of specialized products is assigned to the consideration of all aspects, including the study of consumer preferences. The article presents the results of a marketing study of consumer preferences in relation to low-protein products. The issues allowing to assess the need to create a new product of domestic production were considered. Using the direct evaluation method, consumer quality indicators were ranked and weighting coefficients were established. It was found that the majority of respondents consider the taste of the product (16,4 %) to be one of the determining indicators when making a purchase.
About the Authors
A. M. MarhunovaBelarus
Elena Mikhailovna Morgunova, PhD (Engineering), Associate Professor, Deputy Director General for Standardization and Quality of Food Products
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
220037
29 Kozlova str.
Minsk
Y. A. Shymanouskaya
Belarus
Yulia Alexandrovna Shymanouskaya, junior researcher
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
department of products from root crops
technology department
220037
29 Kozlova str.
Minsk
References
1. Бабич, О. О. Особенности биотрансформации фенилаланина в технологии продуктов питания для больных фенилкетонурией / О. О. Бабич, Л. С. Солдатова, И. С. Разумникова // Техника и технология пищевых производств. — 2011. — № 2. — С. 103—109.
2. Моргунова, Е. М. Проектирование мучных кондитерских изделий специализированного назначения. / Е. М. Моргунова, Ю. А. Сорокина ; под общ. ред. З. В. Ловкиса ; Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по продовольствию // Наука, питание и здоровье : сб. науч. тр. : В 2 ч. : Ч 1 . — Минск : Беларуская навука, 2021. — С. 186—193.
3. Формирование рецептур для производства безбелковых и безглютеновых продуктов / Т. Цыганова [и др.] // Хлебопродукты. — 2011 — № 12 — С. 44—46.
4. Разработка низкобелковых макаронных изделий для питания людей с нарушением обмена фенилаланина / З. В. Ловкис [и др.] // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2020. — Т. 13, № 3 (49). С. 6—11.
5. Диетотерапия наследственных нарушений аминокислотного обмена / Е. П. Рыбакова [и др.] // Вопросы детской диетологии. — 2005. — Т. 3, № 1. — С. 11—17.
6. Копылова, Н. В. ФКУ вчера, сегодня, завтра / Н. В. Копылова, А. Д. Байков, А. А. Ходунова. — М., 2004. — 47 с.
7. Григель, А. И. Особенности технологии производства низкобелковых продуктов питания / А. И. Григель // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2021. — Т. 14, № 4 (98). — С. 98—104.
8. Ловкис, З. В. Технология и аппараты низкобелковых продуктов питания / З. В. Ловкис, А. И. Григель // Наука, питание и здоровье : сборник научных трудов. Часть 1. Минск: Беларуская навука. — 2021. — С. 153—160.
9. Петюшев, Н. Н. Компонентный состав низкобелковых продуктов питания для детей, страдающих фенилкетонурией / Н. Н. Петюшев, А. В. Садовская, Ю. С. Усеня // Наука, питание и здоровье : материалы II Международного конгресса (Минск, 3-4 октября 2019 г.). — Минск : Беларуская навука, 2019. — С. 179–184.
10. Зайченко, Д. А. Разработка круп и каш низкобелковых для питания людей с дефицитом фенилаланингидроксилазы / Д. А. Зайченко [и др.] ; под общ. ред. З. В. Ловкиса ; Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по продовольствию // Наука, питание и здоровье : сб. науч. тр. : В 2 ч. : Ч 1. — Минск : Беларуская навука, 2021. — С. 125—133.
11. Моргунова, Е. М. Разработка низкобелковых смесей для выпечки мучных кондитерских изделий специализированного назначения [Текст] / Е. М. Моргунова, Ю. А. Сорокина // Пищевая промышленность: наука и технологии : рецензируемый научно-технический журнал. — 2021. —№ 4 (54). — С. 12-16.
12. Моргунова, Е. М. Сенсорный анализ и контроль качества низкобелковых продуктов специализированного назначения [Текст] / Е. М. Моргунова, Ю. А. Шимановская // Пищевая промышленность: наука и технологии : рецензируемый научно-технический журнал. — 2022. — № 2 (56). — С. 74-79.
13. Маюрникова, Л. А. Экспертиза специализированных пищевых продуктов. Качество и безопасность / Л. А. Маюрникова, В. М. Позняковский, Б. П. Суханов ; под ред. В. М. Позняковского. — СПб. : ГИОРД, 2012. — С. 95.
Review
For citations:
Marhunova A.M., Shymanouskaya Y.A. Consumer preferences for specialty foods. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(3):40-46. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-3(57)-40-46