Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Potentiometric method for the determination of nitrates: main aspects of modification and implementation in testing laboratories

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-4(58)-80-87

Abstract

The article presents the results of an intralaboratory verification experiment performed in an accredited laboratory in order to assess the possibility of introducing a modified standard method for the determination of nitrates according to GOST 34570–2019. A comparative analysis of the current (GOST 29270–95) and modified (GOST 34570–2019) methods for measuring the mass fraction of nitrates based on direct potentiometry was carried out. While planning an intralaboratory experiment, the selection of working samples was carried out taking into account the scope of the methodology (fruits, vegetables and products of their processing with a nitrate content in the range of 60–1400 mg/kg), a measurement flowchart was developed and changing factors are determined to fulfill the conditions of repeatability and intermediate accuracy. The results of the research which are presented in the article include intermediate experimental data that are necessary for calculations and the final characteristics of monitoring the accuracy of measurement results of an intralaboratory experiment for verification, obtained taking into account the requirements of the current technical regulatory legal acts in the field of assessing the accuracy of measurement results.

About the Authors

T. M. Shachek
Educational institution “Belarusian State Technological University”
Belarus

Shachek Tatyana M., PhD (Technical), associate professor, associate professor, Department of Physical-Chemical Methods of Products Certification 

13a, Sverdlova str., 220006, Minsk



U. S. Harbatsevich
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Harbatsevich Ufyana S., chemist engineer 

172 Partizansky Ave, 220075, Minsk



N. V. Komarova
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Komarova Natalia V., PhD (Technical), the head of the Republican control and testing complex for foodstuffs quality and safety 

29 Kozlova str., 220037, Minsk



E. S. Krasovskaya
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Krasouskaya Elena S., head of the Laboratory of Physical-Chemical Research of the Republican Control and Testing

29 Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Нитраты, нитриты и N-нитрозосоединения / Совместная программа ООН и ВОЗ: Гигиенические критерии состояния окружающей среды; сост. Ь. Спспйе; пер. с англ. И.В. Сутокская. — Москва: Медицина, 1981. — 118 с.

2. О безопасности пищевой продукции; TP ТС 021/2011. — Введ. 2011—12—09. — Минск: Межгос. совет по стандартизации, метрологии и сертификации, 2011. — 154 с.

3. Продукты пищевые. Определение содержания нитрата и/или нитрита. Часть 3. Спектрофотометрический метод определения содержания нитрата и нитрита в мясных продуктах с применением ферментативного восстановления нитрата до нитрита: ГОСТ EN 12014-3—2015. — Введ, 2015—07—29. — Минск Межгос. совет по стандартизации, метрологии и сертификации, 2015. — 16 с.

4. Вода. Методы определения азотсодержащих веществ: ГОСТ 33045—2014. — Введ. 2016—11—01. — Минск: Межгос. совет по стандартизации, метрологии и сертификации, 2016. - 24 с.

5. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения нитратов: ГОСТ 29270—95. — Введ. 1997—07—01. — Минск: Межгос, совет по стандартизации, метрологии и сертификации, 1997. — 15 с.

6. Приборы и методы определения нитратов в продуктах растениеводства / Методы и техническое обеспечение контроля качества товаров [Электронный ресурс]. — Москва, 2022. — Режим доступа: https://znaytx>var.ru/newl36.htmL — Дата доступа: 15.05.2022.

7. Электрохимические методы анализа : учеб, пособие / А. Н. Козицина, А. В, Иванова, Ю. А. Глазырина [и др.]; под общ. ред. А. И. Матерна ; М-во образования и науки Рос. Федерации, Урал, федер. ун-т. — Екатеринбург: Изд-во Урал, ун-та, 2017. — 128 с.

8. Фрукты, овощи и продукты их переработки. Потенциометрический метод определения нитратов [Текст]: ГОСТ 34570-2019. — Введ. 2020—12—01. — Минск: Межгос. совет по стандартизации, метрологии и сертификации, 2020. — 17 с.

9. Продукты переработки фруктов и овощей. Методы определения общего содержания сухих веществ: ГОСТ 33977—2016. — Введ. 2018—10—01. — Минск: Межшс. совет по стандартизации, метрологии и сертификации, 2018. — 20 с.

10. Продукты переработки фруктов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Подготовка проб для лабораторного анализа: ГОСТ 26671—2014. — Введ. 2016—01—01. — Минск: Межгос. совет по стандартизации, метрологии и сертификации, 2016, — 7 с.


Review

For citations:


Shachek T.M., Harbatsevich U.S., Komarova N.V., Krasovskaya E.S. Potentiometric method for the determination of nitrates: main aspects of modification and implementation in testing laboratories. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(4):80-87. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-4(58)-80-87

Views: 285


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)