Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Research of indicators of authenticity of concentrated fruit juice

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-4(58)-100-I07

Abstract

The article presents the results of a study of the authenticity of concentrated fruit juices coming to the Republic of Belarus as raw materials for the production of reconstituted juices and nectar. During the analysis of the results obtained, it was revealed that the authenticity indicators in three of the ten studied juices are not characteristic of the natural raw materials from which the juices are made. It is established that the state standards that guide the juice products market in the Republic of Belarus regulate the requirements for the quality and safety of juices and do not provide for an assessment of their authenticity.

About the Authors

A. N. Iilishentseva
Educational Institution “Belarusian State Economic University”
Belarus

Lilishentseva Anna N., PhD (Engineering), assistant professor, Associate Professor of the Department of Commodity Science and Expertise of Goods 

7 Sverdlova st, 220030, Minsk



D. K. Semenchukova
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Semenchukova Dziana K., expert of the testing organization and food quality assurance group of the Republican control and testing complex for foodstuffs quality and safety 

29 Kozlova str., 220037, Minsk



N. V. Komarova
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Komarova Natalia V., PhD (Engineering), the head of the Republican control and testing complex for foodstuffs quality and safety 

29 Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Нутриом как направление «главного удара»: определение физиологических потребностей в макро- и микронутриентах, минорных биологически активных веществах пищи / В. А. Тутельян, Д. Б. Никитюк, А. К. Батурин [и др.] // Вопросы питания [Электронный ресурс]. — 2020. — №4. — Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/nutriom-kak-napravlenie-glavnogo-udara-/viewer.r. — Дата доступа: 10.08.2022.

2. Евразийская экономическая комиссия // Технический регламент на соковую продукцию из фруктов и овощей: ТР ТС 023/2011 [Электронный ресурс]. — Режим доступа:. — Дата доступа: 10.08.2022.

3. Директива Совета европейских сообществ от 20 декабря 2001 года (2001/112/ЕС) «О фруктовых соках и некоторых подобных продуктах, предназначенных для питания* [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://eur-lex.europa.eu. — Дата доступа: 10.08.2022.

4. , Свод правил для оценки качества фруктовых и овощных соков АШЧ (Европейская ассоциация производителей фруктовых соков). Перевод на русский язык — Некоммерческая организация «Российский союз производителей соков» (РСПС) — М.: Планета. — 2019. — 224 с.

5. Лилищенцева, А. Н. Фальсификация цитрусовых соков/ А. Н. Лилишенцева, К. В. Боровая // Пищевая промышленность: наука С 71-78.


Review

For citations:


Iilishentseva A.N., Semenchukova D.K., Komarova N.V. Research of indicators of authenticity of concentrated fruit juice. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(4):100-107. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-4(58)-100-I07

Views: 129


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)