Interdisciplinary model of factors and functions forming the quality of school food service
https://doi.org/10.47612/2073-4794-2023-16-1(59)-14-30
Abstract
The improvement of the system of organization and quality management of school meals in the country determined the purpose of this study.
The heterogeneity of the system, related to the participation in the activities of different industries and sectors of the economy, was taken into account. A hypothesis has been put forward about achieving the goal by increasing the degree of mutual agreement between intra-industry functions. The scientific task is to model the factors of the quality of sustainable school nutrition services in the context of interdisciplinary relations and functions to ensure it. The model aims creating of complex solutions, incl. developing of diets, recipes, dish technologies and specialized products in the composition of the dishes.
About the Author
S. L. MasanskyBelarus
Sergey Leonidovich Masansky, PhD (Engineering), Associate Professor, Professor of the Department
Department of Commodity Science and Trade Organization
212027
3 Schmidt Avenue
Mogilev
References
1. State of School Feeding Worldwide 2020 [Электронный ресурс] // WFP. — Режим доступа: https://www.wfp.org/publications/state-school-feeding-worldwide-2020. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
2. Статкевич, Ю. Головченко: питание в школах должно быть действительно вкусным, здоровым и учитывающим пожелания детей [Электронный ресурс] / Ю. Статкевич // БЕЛАРУСЬ СЕГОДНЯ — Режим доступа: https://www.sb.by/articles/golovchenko-pitanie-v-shkolakh-dolzhno-byt-deystvitelno-vkusnym-zdorovym-i-uchityvayushchim-pozhelan.html. — Дата доступа: 23. 11. 2022.
3. ВОЗ. «Устойчивое здоровое питание — Руководящие принципы» [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.fao.Org/3/ca6640ru/CA6640ru.pdf. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
4. ВОЗ. 2018 Здоровое питание. Справочное досье ВОЗ № 394 (обновлено в августе 2018 года) / Женева, Всемирная организация здравоохранения, 2018 год [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
5. ФАО, МФСР, ЮНИСЕФ, ВПП и ВОЗ. 2022 год. Положение дел в области продовольственной безопасности и питания в мире — 2022. Переориентация политики в области продовольствия и сельского хозяйства в интересах повышения экономической доступности здорового питания [Электронный ресурс]. — Режим доступа: URL: https://www.fao.org/documents/card/ru/c/CC0639ru. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
6. Resolution adopted by the General Assembly on 25 September 2015. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development [Электронный ресурс] // United Nations. — Режим доступа: https://www.un.org/en/development/desa/population/migration/generalassembly/docs/globalcompact/A_RES_70_1_E.pdf. — Дата доступа 12. 12. 2021.
7. План действий в области пищевых продуктов и питания на 2015—2020 гг. — Режим доступа: https://www.who.int/europe/home?v=welcome. — Дата доступа: 12. 12. 2021. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
8. Головченко: питание в школах должно быть действительно вкусным, здоровым и учитывающим пожелания детей [Электронный ресурс] // БЕЛТА. — Режим доступа: https://www.belta.by/society/view/golovchenko-pitanie-v-shkolah-dolzhno-byt-vkusnym-i-zdorovym-532649-2022/. — Дата доступа: 23. 11. 2022.
9. Концепция Национальной стратегии устойчивого развития Республики Беларусь на период до 2035 года [Электронный ресурс] / Министерство экономики Республики Беларусь. — Режим доступа: https://economy.gov.by/uploads/files/ObsugdaemNPA/Kontseptsija-na-sajt.pdf — Дата доступа: 12. 11. 2021.
10. Role of government policy in nutrition—barriers to and opportunities for healthier eating [Electronic resource] / D. Mozaffarian [et al.] // BMJ Clinical Research. — 2018. — Vol. 361. — Режим доступа: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29898890/. — Дата доступа: 12. 11. 2021. DOI: 10.1136/bmj.k2179.
11. Interdisciplinary Educational Interventions Improve Knowledge of Eating, Nutrition, and Physical Activity of Elementary Students [Electronic resource] / Mayra Lopes de Oliveira [et al.] // Nutrients. — 2022, July. — Vol. 14 (14). — Режим доступа: https://www.researchgate.net/publication/361866246_Interdisciplinary_Educational_Interventions_Improve_Knowledge_of_Eating_Nutrition_and_Physical_Activity_of_Elementary_Students. — Дата доступа: 12. 11. 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.3390/nu14142827.
12. Are school meals a viable and sustainable tool to improve the healthiness and sustainability of childrenTs diet and food consumption? A cross-national comparative perspective [Electronic resource] / M. Oostindjer [et al.] // In press: Critical Reviews in Food Science and Nutrition. — 2016. — Режим доступа: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27712088/. — Дата доступа: 12. 11. 2021. DOI: 10.1080/10408398.2016.1197180.
13. Bern, J. Learning through school meals? [Electronic resource] / J. Benn, M. Carlsson // Appetite. — 2014. — Vol. 78. — Режим доступа: https://www.academia.edu/11956976/Leaming_through_school_meals. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
14. Масонский, С. Л. Нормирование школьного питания на основе педагогической модели питания / С. Л. Масанский // Вестник Белорусского государственного университета пищевых и химических технологий. — 2021.— № 2 (31). — С. 49—61.
15. Janhonen, К. Perusopetuksen ruokakasvatus ravintotiedosta ruokatajuun. Luova ja vastuullinen kotitalousopetus / K. Janhonen, J. Mäkelä, P. Palojoki // Creative and responsible home economics education. — 2015. — Vol. 38. — P. 107—120.
16. Eating and learning together — recommendations for school meals [Electronic resource] // Julkari. — Режим доступа: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/134867/URN_ISBN_978-952-302-844-9.pdf?sequence=l. — Дата доступа: 09. 11. 2021.
17. School-based food and nutrition education [Electronic resource] // A white paper on the current state, principles, challenges and recommendations for low- and middle-income countries. — Rome: FAO, 2020. — 322 p. — Режим доступа: https://www.fao.org/school-food/areas-work/based-food-nutrition-education/en/. — Дата доступа: 12. 11. 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.1079/PHN2000108
18. Baker, S. Promoting children’s healthy habits through self-regulation via parenting. Clin. Child Fam [Electronic resource] / S. Baker, A. Morawska, A. Mitchell // Psychol. Rev. — 2019. — Vol. 22. — P. 52—62. — Режим доступа: Baker, S. Promoting children’s healthy habits through self-regulation via parenting.— Дата доступа: 12. 11. 2021. DOI: 10.1007/s10567-019-00280-6.
19. Prado, В. G. Ações de educação alimentar e nutricional para escolares: um relato de experiência / B. G. Prado [et al.] // Demetra Aliment. Nutr. Sabde. — 2016. — № 11. — P. 369—382.
20. Antwi, J. Nutrition education impact on nutrition knowledge, attitude and practice of schoolchildren: A pilot study in Ghana // Current Developments in Nutrition. — 2020. — Vol. 4, Iss. 2. - P. 1287. DOI: 10.1093/cdn/nzaa059_004.
21. Graziöse, M. M. Costeffectiveness of a nutrition education curriculum intervention in elementary schools / M. M. Graziöse [et al.] // Journal of Nutrition Education and Behavior. — 2017. — Vol. 49, Iss. 8. - P. 684-691. DOI: 10.1016/j.jneb.2016.10.006.
22. Katarina, B. Putica Improving high-school students’ conceptual understanding and functionalization of knowledge about digestion through the apphcation of the interdisciplinary teaching approach /Katarina, B. Putica, Dragica D. TriviD // Journal of Baltic Science Education. - 2017. - Vol. 16, № 1. - P. 1123-1139. DOI: 10.33225/jbse/17.16.123.
23. Interdisciplinary Educational Interventions Improve Knowledge of Eating Nutrition and Physical Activity of Elementary Students [Electronic resource] // Nutrients. — 2022. — Vol 14. — Режим доступа: https://www.researchgate.net/publication/361866246_Interdisciplinary_Educational_Interventions_Improve_Knowledge_of_Eating_Nutrition_and_Physical_Activity_of_Elementary_Students. — Дата доступа: 14.11.2022. DOI: 10.3390/nu14142827.
24. Virginia, C. Stage Exploring the Associations Among Nutrition, Science, and Mathematics Knowledge for an Integrative, Food-Based Curriculum [Electronic resource] / Virginia, C. Stage // The Official Journal of the American School Health Association. — 2018. — Vol. 88, Iss. l. — P. 15—22. — Режим доступа: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29224221/. doi: 10.1111/josh.12576
25. Food wastage footprint: Impacts on natural resources. FAO (2013) [Электронный ресурс] // FAO. — Режим доступа: http://www.fao.Org/3/i3347e/i3347e.pdf. — Дата доступа: 09. 11. 2021.
26. Pike, J. «I Don’t Have To Listen To You! You’re Just A Dinner Lady!»: Power and Resistance at Lunchtimes in Primary Schools. / J. Pike // Children’s Geographies. — 2019. — Volume 8. - P. 275-289. DOI: http://dx.doi.org/10.1080/14733285.2010.494867
27. Lintukangas, S. Kouluruokailuhenkilustu matkalla kasvattajaksi. [School catering staff to act as educators in comprehensive schools] [Электронный ресурс] / S. Lintukangas; Helsinki : Helsingin yliopisto: Yliopistopaino // HELDA. — 2009. — Vol. 20 — Режим доступа: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/20045/kouluruo.pdf?sequence=3. — Дата доступа: 10. 11. 2021.
28. Velasco, V. Multiple Health Behavior Programs in School Settings: Strategies to Promote Transfer-of-Learning Through Life Skills Education / V. Velasco, C. Celata, K. Griffin // Frontiers in Public Health. — 2021. — Volume 9. — Режим доступа: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8421726/pdf/fpubh-09-716399.pdf. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
29. Vision and Strategy for FAO’s Work in Nutrition (2021). — Режим доступа: https://www.fao.org/3/ne853en/ne853en.pdf. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
30. Camarа, М. Food-Based Dietary Guidelines around the World: A Comparative Analysis to Update AESAN Scientific Committee Dietary Recommendations [Электронный ресурс] / M. Camaга [et al.] // Nutrients. — 2021. — Vol. 13 (9). — Режим доступа: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8471688/pdf/nutrients-13-03131.pdf. — Дата доступа: 12. 11. 2021. DOI: 10.3390/nu13093131.
31. Уголев, A. M. Теория адекватного питания и трофология / А. М. Уголев. — Л.: Наука, 1991. - 272 с.
32. Developing Food-based Dietary Guidelines. A manual from the English-speaking Caribbean [Электронный ресурс] // FAO. — Режим доступа: https://www.fao.Org/3/ai800e/ai800e.pdf. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
33. Mozaffarian, D. Dietary Guidelines in the 21<sup>st</sup> Century — a Time for Food [Электронный ресурс] / D. Mozaffarian, D. Ludwig // JAMA. — 2010. — Vol. 304. — P. 681—682. — Режим доступа: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20699461/. — Дата доступа: 12.11.2021. DOI: 10.1001/jama.2010.1116.
34. Human energy requirements. Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation Rome [Электронный ресурс] // FAO. — Режим доступа: http://www.fao.Org/3/y5686e/y5686e.pdf. — Дата доступа: 11. 10. 2021.
35. Тутельян, В. А. Научные основы здорового питания / В. А. Тутельян [и др.]. — М.: Издательский дом «Панорама», 2010. — 816 с.
36. DGE-Qualifetsstandard fer die Verpflegung in Schulen / Deutsche Gesellschaft für Emnhrunge. V. [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.dge-sh.de/qualit%C3%A4tsstandards.html. — Дата доступа: 12. 11. 2021.
37. Referenzwerte fer die Nflhrstoffzufuhr. Deutsche Gesellschaft fer Errmhrung (DGE), Hsterreichische Gesellschaft fer Enmhrung (IJGE), Schweizerische Gesellschaft fer Errmhrung (SGE). — Bonn, 2021. — 2. Auflage; 7. aktualisierte Ausgabe. — 292 s.
38. Масонский, С. Л. Нормирование школьного питания на основе педагогической модели питания / С. Л. Масанский // Вестник Белорусского государственного университета пищевых и химических технологий. — 2021,— № 2 (31). — С. 49—61.
39. Bern, J. Giver skolemad ruKring for hKring? bKringsmiljni, trivsel og competence / J. Benn [et al.]; Aarhus Universitet // Sundhed, samfund, pжdagogik og birring. — 2010. — Vol. 2. — 45 s.
40. Guerrero, K. What Role Does Taste Play in School Meal Studies? A Narrative Review of the Literature / K. Guerrero, A. Olsen, K. Wistoft // The Journal of Child Nutrition & Management. — 2018. - Vol. 42. - 16 pag.
41. Murimi, M. Qualitative Study on Factors that Influence Students’ Food Choices / M. Murimi [et al.] // Journal of Nutrition & Health. — 2016. —Vol. 2. – 6 pag.
42. Mouritsen, O. Deliciousness of food and a proper balance in fatty acid composition as means to improve human health and regulate food intake / O. Mouritsen // Flavour. — 2016. — Vol. 5.
43. Wistoft, K. Rundt om smag / K. Wistoft, L. Qvortrup // Ugeskrift for Laeger. — 2018. — Vol. 180 (25). - S. 2291-2294.
44. Senge, P. M. Schools that learn (updated and revised): A fifth discipline fieldbook for educators, parents, and everyone who cares about education / P. M. Senge [et al.] // Kindle Edition, 2012. - 608 p.
45. Sepp, Н. Food as a tool for learning in everyday activities at preschool—an exploratory study from Sweden / H. Sepp, К. Höijer // Food & nutrition research. — 2016. — Vol. 60 (1). DOI: 10.3402/fnr.v60.32603.
46. Sepp, H. Preschool staffs’ attitudes toward foods in relation to the pedagogic meal / H. Sepp, L. Abrahamsson, C. Fjellstrnm // International Journal of Consumer Studies. — 2006. — Vol. 30 (2). - P. 224-232.
47. Волошинская, А. А., Доказательная государственная политика: проблемы и перспективы [Электронный ресурс] / А. А. Волошинская, В. М. Комаров // Вестник Института экономики Российской академии наук. — 2015. — № 4. — С. 90—102. — Режим доступа: https://cyberleninka.ru/article/n/dokazatelnaya-gosudarstvennaya-politika-problemy-i-perspektivy?ysclid=lia1sonaja731362492. — Дата доступа: 22. 11. 2022.
48. Senge, Р. М. Schools that learn (updated and revised): A fifth discipline fieldbook for educators, parents, and everyone who cares about education / P. M. Senge [et al.] // Kindle Edition. — 2012. - 608 p.
49. Berggren, L. Nordic children’s conceptualisations of healthy eating in relation to school lunch / L. Berggren [et al.] // Health Education. - 2016. - Vol. 117. - P. 130-147.
50. Janhonen, K. Adolescents’ school lunch practices as an educational resource / K. Janhonen, J. Mäkelä, P. Palojoki // Health Education. - 2016. - Vol. 116. - P. 292-309. DOI:10.1108/HE-10-2014-0090.
51. Janhonen, K. The roles of humour and laughter in youth focus groups on school food / K. Janhonen // Journal of Youth Studies. — 2019. — Volume 20. — P. 1127—1142.
Review
For citations:
Masansky S.L. Interdisciplinary model of factors and functions forming the quality of school food service. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(1):14-30. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2023-16-1(59)-14-30