Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Nutritional value and role of potatoes in а healthy human diet

Abstract

The data оп the nutritional value of potatoes are given. The advantages of potatoes with colored pulp of tubers and its role in healthy ( dietary) human nutrition are substantiated. Recomrnendations on the effective use of tubers with pigmented puJp and characteristics of the varieties created in the Center of this ditection are given.

About the Author

G. I. Piskun
RUE «Scientific and Practical Center of the National Akademy of Sciences of Belarus for Potato and Fruit and VegetaЫe Gюwing»
Belarus

Piskun Georgy Ivanovich, Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor, Head of the Laboratoty of Potato Production and Storage Technologies

2-а, Kovalyova st., Samokhvalovichi settlement, 223013, Мinsk district, Мinsk region



References

1. Симаков, Е. А. Современный взrляд на питательную ценность картофеля и новые возможности селекции столовых сортов.// Мат. конф. «Современ. сост. и перспект. разв. картофелеводства» Чебоксары, 2012.- С. 16-21.

2. Анисимов, Б. В. Картофель, как продукт питания и его роль в здоровой диете современноrо человека / Б. В. Анисимов, Е. А. Симаков // Селекция и семеноводство картофеля: монография.- Чебоксары, 2020.- С. 6-14.

3. Пискун, r. Н. Оценка гибридных комбинаций по наследованию потомством высокоrо содержания антиоксидантов / Пискун, Г. И. Козлова, Л. Н. // Картофелеводство. Сборник научных трудов.- 2016.- Т.24.- С. 25-32.

4. Мелешина, О. А. Селекция на повышение содержания антиоксиданrов в клубнях картофеля / О. А Мелешина, А А. Мелшина // Селекция и семеноводство картофеля: монография. - Чебоксары, 2020. - С. 42-46.

5. Киру, С. Д. Генетические ресурсы картофеля для новых направлений селекции / С.Д. Киру // Картофелеводство. Результаты исследований, инновации, практический опыт. Материалы науч. практ конф. и координ. совещания «Научное обеспечение и инновационное развитие картофелеводства. - М., 2008. - Т. 1. - С. 49-56.

6. Reyes, L. F. Antioxidant capacity, anthocyanis and total phenolics in purple and red fleshed potato (S. tuberosum) genotypes / L. F. Reyes, J. С. Мiler, L. Ciвneros-Zevalles // Amer. J. Potato Res, 2005. - Vol. 82. - Р. 271/-277.


Review

For citations:


Piskun G.I. Nutritional value and role of potatoes in а healthy human diet. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(2):93-97. (In Russ.)

Views: 127


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)