Deep processing of secondary raw resources in the wine-making industry with obtaining apple distillate
Abstract
The purpose of the research was to develop an integrated technology for the production of apple distillates and alcoholic beverages based on them by deep processing of winemaking waste as secondary raw materials. The article estabhshes the relevance of studying winemaking waste (apple pomace and the head fraction of apple distillate) and the modes of their processing. Technological regimes for the use of apple pomace as a secondary raw material resource at the stage of processing apple raw materials by extracting them and obtaining diffusion juices have been developed. Technological modes of must fermentation using diffusion juices and intermediate fractions have been developed. Technological modes of fractional distillation with the selection of 4 fractions have been developed. For the first time, a complex technology for the production of apple distillates based on the deep processing of winemaking waste as secondary raw materials has been developed and scientifically substantiated.
About the Authors
E. P. KulagovaBelarus
Kulagova Ekaterina P., PhD (Technical), researcher of the laboratory of microbiological research of the Republican control and testing complex for the quality and safety of food
220037, Minsk, Kozlova st., 29
A. A. Pushkar
Belarus
Pushkar Alexander A., PhD (Technical), Deputy Director for Biotechnology at Ritekhna LLC
220028, Minsk, st. Kozyrevskaya, 15, room. 801b
References
1. Анализ состояния и развития конъюнктуры рынкавинодельческой отрасли Республики Беларусь / Н.В. Хорошун [и др.]. — Минск : Белорус, госуд. технологический университет, 2021. — 11 с.
2. Аванесьянц, Р. В. Теоретическое обоснование и разработка инновационных технологий производства российских коньяков: дис.... д-ра техн. наук: 05.18.01 / Р. В. Аванесьянц. — Краснодар, 2013. — 374 л.
3. Блягоз, А. Р. Совершенствование технологии производства российского кальвадоса в Республике Адыгея: автореф. дис. канд. техн. наук: 05.18.01 / А. Р. Блягоз; Кубан. гос. технол. ун-т. — Краснодар, 2010, —24 с.
4. Продукция соковая. Рефрактометрический метод определения массовой доли растворимых сухих веществ = Прадукцыя сокавая. Рэфрактаметрычны метад вызначэння масавай дол1 растваральных cyxix рэчывау: ГОСТ 34128-2017. — Взамен ГОСТ ISO 2173-2013 в части соковой продукции ; введ. РБ 01.06.19. — Минск : Госстандарт, 2018. — 7 с.
5. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги: ГОСТ 28561- 90. — Взамен ГОСТ 8756.2-82 в части разд. 1,2,3 (кроме консервов из рыбы и морепродуктов), ГОСТ 13340.3-77 ; введ. РБ 17.12.92. — Минск : БелГИСС, 2011. — 9 с.
6. Продукция алкогольная и соковая. Определение содержания углеводов и глицерина методом высокоэффективной жидкостной хроматографии = Прадукцыя алкагольная i сокавая. Вызначэнне змяшчэн- ня вугляводау i глщэрына метадам высокаэфектыунай вадкаснай храматаграфп: ГОСТ 33409-2015. — Введ. РБ 01.08.16. — Минск : Госстандарт, 2015. — 11с.
7. Винодельческая продукция и винодельческое сырье. Метод определения объемной доли этилового спирта : СТБ 1929-2009 (ГОСТ Р 51653-2000). — Взамен на территории РБ ГОСТ 13191-73 ; введ. 01.07.09. — Минск : Госстандарт, 2009. — 9 с.
8. Винодельческая продукция и винодельческое сырье. Методы определения массовой концентрации титруемых кислот : СТБ 1931-2009. — Взамен на территории РБ ГОСТ 14252-73 ; введ. 01.07.09. — Минск : Госстандарт, 2009. — 11 с.
9. Водка и спирт этиловый из пищевого сырья. Газохроматографический экспресс-метод определения содержания токсичных микропримесей : СТБ ГОСТ Р 51698-2001. — Введ. 01.11.02. — Минск: Госстандарт, 2001. — 36 с.
Review
For citations:
Kulagova E.P., Pushkar A.A. Deep processing of secondary raw resources in the wine-making industry with obtaining apple distillate. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(3):42-53. (In Russ.)