Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Improving the quality and efficiency of the business progress of thin grinding of raw meat on the basis of substantiation of the geometric structural and hydraulic parameters of the cutting mechanism of the emulsifier

Abstract

Significant shortcomings in the designs of the knife and knife gratings the main of which are as follows: with a decrease in the diameter of the holes and an increase in their number the passage the live cross-section of the lattice decreases; the knife gratings included in the standard set of the machine have the same thickness which leads to an increase in hydraulic resistance with a decrease in the diameter of the holes; in the knife-grid system, the laws of sliding cutting are not used. The geometric parameters of the knife gratings are substantiated, a mathematical model is constructed that allows, through the geometrical parameters of one grating, to obtain the same flow area of the gratings included in the standard set. The hydraulic calculation of the knife gratings has been performed, a mathematical model has been built, which makes it possible to obtain equal hydraulic resistance of all gratings from linear pressure losses. The design of the rubbing knife grating pair has been significantly improved a mathematical model has been built that allows using the laws of sliding cutting cutting and and determining the optimal length of the cutting edge of the knife blade depending on the width of the working surface of the knife grating. 

About the Authors

V. Ya. Grudanov
Educational institution “Belarusian State Agrarian Technical University”
Belarus

Grudanov Vladimir Ya., D.Sc. (Engineering), Professor, Professor of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products

Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk



A. A. Brench
Educational institution “Belarusian State Agrarian Technical University”
Belarus

Brench Audrey A., PhD (Engineering), Assistant Professor of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products

Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk



A. B. Torgan
Educational institution “Belarusian State Agrarian Technical University”
Belarus

Torhan Anna B., PhD (Engineering), Assistant Professor of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products

Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk



I. E. Datsuk
Educational institution “Belarusian State Agrarian Technical University”
Belarus

Datsuk Igor E., Senior Lecturer of of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products

Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk



S. A. Zelenko
Educational institution “Belarusian State Agrarian Technical University”
Belarus

Zelenko Sergey A., Senior Lecturer of the Department of Technology and technical support of the processing of agricultural products

Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk



M. D. Atroshchyk
Educational institution “Belarusian State Agrarian Technical University”
Belarus

Atroshchyk Maksim D., student 

Nezavisimosti ave. 99, 220124, Minsk



References

1. Груданов В. Я. Теоретические основы повышения качества и эффективности процесса тонкого измельчения мясного сырья на эмульситаторах / В. Я. Груданов, А. А. Бренч, А. Б. Торган, И. Е. Дацук, С. А. Зеленко, В. В. Василевская // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2022. — №2 (56). — 2 3 4 5 6

2. Адрианов, А. С. Литые решетки к волчкам с отверстиями малого диаметра / А. С. Адрианов, Г. А. Мартынов. — М.: ЦНИИТЭИмясомолпром, 1980. — С. 19-22. — ( Экспресс информация, сер. мясная промышленность).

3. Антипов, С. Т. Машины и аппараты пищевых производств: учебник для ВУЗов. Книга 2. Том 2 / С. Т. Антипов, В. Я. Груданов, И. Т. Кретов, А. Н. Остриков, В. А. Панфилов, О. А. Ураков, В. А. Шаршунов; под ред. В. А. Панфилова и В. Я. Груданова — Минск: БГАТУ, 2008. — 591 с.

4. Антипов, С. Т. Машины и аппараты пищевых производств: учебник для ВУЗов. Книга 3 / С. Т. Антипов, В. Я. Груданов, И. Т. Кретов, А. Н. Остриков, В. А. Панфилов, О. А. Ураков, В. А. Шаршунов; под ред. В. А. Панфилова и В. Я. Груданова — Минск: БГАТУ, 2008. — 620 с.

5. Бабиченко, Л. В. Основы технологии пищевых производств: учебник для мех. фак. торг, вузов / Л. В. Ба- биченко. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Экономика, 1983. — 216 с.

6. Машины и аппараты пищевых производств: учебник для ВУЗов. Книга 1/ С.Т. Антипов, В. Я. Груданов, И. Т. Кретов, А. Н. Остриков, В. А. Панфилов, О. А. Ураков, В. А. Шаршунов; под ред. В. А. Панфилова и В. Я. Груданова. — Минск: БГАТУ, 2007. — 420 с.

7. Антипов, С. Т. Машины и аппараты пищевых производств: учебник для ВУЗов. Книга 2. Том 1 / С. Т. Антипов, В. Я. Груданов, И. Т. Кретов, А. Н. Остриков, В. А. Панфилов, О. А. Ураков, В. А. Шаршунов; под ред. В. А. Панфилова и В. Я. Груданова. — Минск: БГАТУ, 2008. — 580 с.

8. Технологическое оборудование мясокомбинатов / С. А. Бредихин [и др.]. — М.: Колосс, 1997. — 392 с.

9. Бренч, А. А. Разработка новых конструкций ножей для тонкого измельчения мясного сырья / А. А. Бренч, Л. Т. Ткачева, В. И. Никулин // Оборудование и технологии пищевых производств: тем. сб. науч. тр. / Донецк: ДонГУЭТ, 1999. — С. 108-112.

10. Быстров, С. А. Новая конструкция ножей для измельчения мяса на волчках / С. А. Быстров, В. А. Степанова. — Мясная индустрия СССР. — 1976. — №6. — С. 18-19.

11. Генин, Э. С. Основные направления создания оборудования для мясной промышленности / Э. С. Генин. — Мясная индустрия СССР. — 1987- №6. — С. 1-4.

12. Горбатов, А. В. Влияние некоторых технологических факторов на реологические свойства колбасного фарша и готовых изделий // А. В. Горбатов, В. Д. Косой, В. В. Елкин. - Мясная индустрия СССР. — 1976.—№1. —С. 23-26.

13. Горбатов, А. В. Реология мясных и молочных продуктов / А.В. Горбатов. -М.: Пищевая промышленность, 1979. — 384 с.

14. Груданов, В. Я. Применение чисел Фибоначчи и Золотой пропорции в конструировании рабочих органов технологического оборудования / В. Я. Груданов, В. И. Иванцов // Тез. докл. 13-ой научно-техн. конференции «Научно-технический прогресс в пищевой промышленности». — Могилев: МТИ, 1993. —С 130.

15. Груданов, В. Я. Технологическое оборудование пищевых производств (лабораторный практикум): учебн. пособие/В.Я. Груданов, И.М. Кирик; под. ред. В.Я. Груданова. — Мн.: Изд. Центр БГУ, 2005. — 205 с.

16. Даурский, А. Н. Резание пищевых материалов. Теория процесса, машины, интенсификация / А. Н. Даурский , Ю. А. Мачихин. — М.: Пищевая промышленность, 1980. — 240 с.

17. Иванцов, В. И. Совершенствование конструкций вращающихся ножей для измельчения продуктов / В. И. Иванцов // Тез. докл. международной научно-техн. конференции «Научно-технический прогресс в пищевой промышленности». — Могилев: МТИ, 1995. — С 64.

18. Ивашов, В. И. Технологическое оборудование предприятий мясной промышленности: учебное пособие: в 2 ч. / В. И. Ивашов - СПб.: Гиорд, 2007. — Ч. 2: Оборудование для переработки мяса. — 464 с.

19. Изменение структурно-механических свойств фарша при механической обработке / В. М. Зацерков- ный [и др.] //Мясная индустрия СССР. — 1982- №2. — С. 27 — 29.

20. Клименко, М. Н. Оценка качества среза пищевых продуктов / М. Н. Клименко, И. Н. Лебедев // Респ. межвед. науч.-техн. сб., 1983. — Вып. 29: Пищевая промышленность. — С. 25-27.

21. Кармас, Э. Технология колбасных изделий / Э. Кармас. — М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981, —215 с.

22. Касаткин, А. Г. Основные процессы и аппараты химической технологии / А. Г. Касаткин. — М.: Химия, 1973. — 762 с.

23. Косой, В. Д. Совершенствование производства колбас (теоретические основы, процессы, оборудование, технология, рецептура и контроль качества) / В. Д. Косой, В. П. Дорохов. — М.: ДеЛи принт, 2006. — 766 с.


Review

For citations:


Grudanov V.Ya., Brench A.A., Torgan A.B., Datsuk I.E., Zelenko S.A., Atroshchyk M.D. Improving the quality and efficiency of the business progress of thin grinding of raw meat on the basis of substantiation of the geometric structural and hydraulic parameters of the cutting mechanism of the emulsifier. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(3):79-88. (In Russ.)

Views: 144


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)