Development of a Two-Stage Technology for Drying Berries and Fruits
Abstract
The article presents the results of research on the development of a universal two-stage technology for drying berries and fruits. Rational drying modes (temperature and duration) of black currant and blueberry berries have been determined. The effect of two-stage temperature heating with intermediate cooling on the efficiency of convective drying of berries and fruits has been established. Graphs of the effect of two-stage drying of berries (black currants and blueberries) and fruits (apples and pears) on the duration of (hying at different temperatures are given.
About the Authors
D. A. ZaichenkoBelarus
Zaichenko Dmitry Alexandrovich, PhD (Engineering), Associate Professor, Deputy Director General for Scientific and Innovative Work
29 Kozlova St., 220037, Minsk
N. N. Petyushev
Belarus
Petyushev Nikolay Nikolaevich, PhD (Engineering), head of the department of technology for products from root crops
29 Kozlova St., 220037, Minsk
L. V. Evtushevskaya
Belarus
Evtushevskaya Lyudmila Vladimirovna, PhD (Engineering), senior researcher of the department of technologies for products from root crops
29 Kozlova St., 220037, Minsk
M. Y. Ulozhinova
Belarus
Ulozhinova Marina Yurievna, PhD (Engineering), senior researcher of the technology department for products from root crops
29 Kozlova St., 220037, Minsk
D. I. Goman
Belarus
Dmitry Iosifovich Goman, research associate of the technology department for products from root crops
29 Kozlova St., 220037, Minsk
O. N. Stankevich
Belarus
Olga Nikolaevna Stankevich, process engineer of the technology of the 1st category department for products from root crops
29 Kozlova St., 220037, Minsk
References
1. Колобов, С. В. Товароведение и экспертиза плодов и овощей: учебное пособие / С.В. Колобов, О.В. Памбухчиянц. — Москва: Дашков и К, 2012. — 400 с.
2. Гришин, М А. Установки для сушки пищевых продуктов: Справочник/ М.А. Гришин, В.И. Атаназевич, Ю.Г. Семенов. — М.; Агропромиздат, 1989. — С.97-143.
3. Кац, 3. А. Новые способы сушки овощей и фруктов. — М: ЦНИИТЭИ пищепром, 1975.
4. Тепляшин, В. Н. Технологии и оборудование для сушки растительного сырья [Электронный ресурс]: учеб, пособие / В. Н. Тепляшин, Л.И. Ченцова, В.Н. Невзоров; Краснояр. гос. аграр. ун-т. — Красноярск, 2019. —173 с.
5. Кац, 3. А. Производство сушеных овощей, картофеля и плодов. — М.: Пищевая промышленность, 1976, —234 с.
6. Гинзбург, А. С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов. — М.: Пищевая промышленность, 1971. —168 с.
7. Бачурская, Л. Д. Технология пищевых концентратов / Л.Д. Бачурская, В.Н. Гуляев — М.: Пищевая промышленность, 1970. — 354 с.
8. Концентраты пищевые. Методы определения органолептических показателей, готовности концентратов к употреблению и оценки дисперсности суспензии = Канцэнтраты харчовыя: ГОСТ 15113.3-77. — Введ. 01.01.79. —Минск: Госстандарт, 2011. — 8 с.
9. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ : ГОСТ КО 2173-2013. — Взамен ГОСТ 28562-90 ; введ. РБ 01.03.16. — Минск: Госстандарт, 2016. —11 с.
10. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги = Прадукты перапрацоуш пладоу 1 агародншы ГОСТ 28561-90. —Введ. 01.07.91. — Минск: Госстандарт, 2011. — 12 с.
Review
For citations:
Zaichenko D.A., Petyushev N.N., Evtushevskaya L.V., Ulozhinova M.Y., Goman D.I., Stankevich O.N. Development of a Two-Stage Technology for Drying Berries and Fruits. Food Industry: Science and Technology. 2023;16(4):53-60. (In Russ.)