1. Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis / Luc Djousse, Akintunde О Akinkuolie, Jason H Y Wu, Eric L Ding, J Michael Gaziano // Clin Nutr. 2012 Dec; 31(6):846-53. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2012.05.010.
2. Singh, RB. High Exogenous Antioxidant, Restorative Treatment (Heart) for Prevention of the Six Stages of Heart Failure: The Heart Diet // RB Singh, J. Fedacko, D. Pella, G. Fatima, G. Elkilany, M. Moshiri, K. Hristova, P. Jakabcin, Vanova//N.Antioxidants (Basel). 2022 Jul27;ll (8):1464. https://doi.org/10.3390/antioxl1081464.
3. Fatty fish consumption and risk of latent autoimmune diabetes in adults / J.E. LofVenborg [et al.] // Nutr Diabetes. - 2014 Oct 20; 4(10):el39. https://doi.org/10.1038/nutd.2014.36. PMID: 25329601; PMCID: PMC4216999.
4. Stene, L. C. Norwegian Childhood Diabetes Study Group. Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study. / L. C. Stene, G. Joner // Am J Clin Nutr. - 2003 Dec;78(6): 1128-34. https://doi.org/10.1093/ajcn/78.6.1128. PMID: 14668274.
5. Baamhielm, M. Fatty fish intake is associated with decreased occurrence of multiple sclerosis. / M. Baamhielm, T. Olsson, L. Alfredsson // Mult Scler. - 2014 May. - 20(6). P.726-32, https://doi.org/10.1177/1352458513509508. Epub 2013 Oct 24. PMID: 24158977.
6. Fish consumption and risk of rheumatoid arthritis: a dose-response meta-analysis / Di Giuseppe D. [et al] // Arthritis Res Ther. - 2014. - №16 (5). - 446 p. https://doi.org/10.1186/sl3075-014-0446-8. PMID: 25267142; PMCID: PMC4201724.
7. Громова, О. А. Омега-3 полиненасыщенные жирные кислоты и когнитивное развитие детей / О.А. Громова, И.Ю. Торшин, Е. Ю. Егорова //Вопросы современной педиатрии. - 2011. - № 10(1). - Список использованной литЕратуры. С. 66-72.
8. Ших, Е. В. Длинноцепочечные полиненасыщенные жирные кислоты семейства со-3 в профилактике заболеваний у взрослых и детей: взгляд клинического фармаколога / Е.В. Ших, А.А. Махова // Вопросы питания. - 2019. - Т. 88, №2. - С. 91-100. https://doi.org/10.24411/0042-8833-2019-10022.
9. Ruxton, С. Н. S. The health benefits of omega-3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence / С. H. S. Ruxton, S. C. Reed, M. J. A. Simpson, K. J. Millington // Journal of Human Nitrition and Dietetics. - 2004. - V. 17. - P. 449-459 https://doi.Org/10.llll/j.1365-277X.2004.00552.x
10. World Association of Perinatal Medicine Dietary Guidelines Working Group. The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. / B. Koletzko [et al.] // J Perinat Med. - 2008. - №36(1). - P. 5-14. https://doi.org/10.1515/ JPM.2008.001. PMID: 18184094.
11. Efficacy of fish intake on vitamin D status: a meta-analysis of randomized controlled trials / U. Lehmann [et al.] //A m J ClinNutr. - 2015. - №102(4): 837-47. https://doi.org/10.3945/ajcn.ll4.105395. Epub 2015 Sep 9.
12. Malesa-Ciecwierz, M. Vitamin D: can fish food-based solutions be used for reduction of vitamin D deficiency in Poland? / M. Malesa-Ciecwierz, Z. Usydus // Nutrition. - 2015 Jan;31(1): 187-92. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.07.003. Epub 2014 Jul 31. PMID: 25466665.
13. Food and Health Data: their use in nutritionpolicy-making. Editors: Becker, W. and Helsinge, E. WHO Regional Publications, European Series No. 34. 1991. ISBN 92 890 1125 4.
14. Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss. / C.A. Raji [et al.] //Am J Prev Med. 2014 Oct;47(4):444-51. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2014.05.037. Epub 2014 Jul 29. PMID: 25084680; PMCID: PMC4171345.
15. Клиндух, M. 77. Сравнительное исследование химического состава бурых водорослей Fucus vesiculosus и Ascophyllum nodosum / М.П. Клиндух, Е.Д. Облучинская // Вестник МГТУ. - 2013. - Т. 16, - №3, - С. 466-471.
16. Комплексное исследование химического состава бурых водорослей Белого моря / К.Г. Боголицин [и др.] // Химия растительного сырья. - 2012. - №4. - С. 153-160.
17. Особенности минерального состава бурых водорослей Белого и Баренцева морей / К.Г. Боголицин [и др.] // Химия растительного сырья. - 2014. - № 1 - С. 243-250.