Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Monitoring of meat products according to safety indicators

Abstract

Ensuring the safety of products of animal origin is of particular relevance due to the fact than the number of diseases associated with microbiological contamination of food products is growing from year both in the Republic Belarus and in Europe as a whole. The most common cause of foodborne illness is pathogenic bacteria of the genus Salmonella spp. and Listeria monocytogenes .

This paper presents the results of monitoring microbiological studies of meat, poultry meat and semi-finished products from poultry meat products.

About the Authors

M. V. Silich
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Silich Maria Valentinovna - Head of the Microbiological Research Laboratory of the Republican Control and Testing Complex for Food Quality and Safety

29, Kozlova str., 220037, Minsk



E. I. Kozeltseva
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Kozeltseva Elena Igorevna - Researcher at the Laboratory of Microbiological Research of the Republican Control and Testing Complex for Food Quality and Safety

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Бремя болезней пищевого происхождения в Европейском регионе ВОЗ.- Европейское региональное бюро ВОЗ. Копенгаген. 2017 — 36 с.

2. Джеймс, М. Джей. Современная пищевая микробиология / Джеймс М. Джей, Мартин Дж. Лесснер, Дэвид А.Гольден //М.: БИНОМ. Лаборатория знаний, 2017. 886 с.

3. Серегин И.Г. О болезнях пищевого происхождения / И.Г.Серегин, Д.В. Никитченко, А.М. Абдулаева // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия Агрономия и животноводство. — 2015. — №4. — С. 101-104.

4. Шмайхель, С.Е. Анализ выявлений бактерий рода SALMONELLA в странах европейского союза по данным информационной системы RASFF / C.T. Шмайхель, Н.Б. Шадрова // Ветеринария сегодня. — 2018. — №4(27). — С.12-20.

5. Максимович, В. В. Листериоз: этиология, эпизоотологические и эпидемиологические особенности, диагностика, общая и специфическая профилактика у животных и людей / В. В. Максимович, В. М. Семенов // Ветеринарный журнал Беларуси. — 2015. — №2. — С. 3–9.

6. . Дж.К.Мид. Микробиологический анализ мяса, мяса птицы и яйцепродуктов / под. ред. Джеффа К.Мид. — СПб.: Профессия, 2008. — 383 с.

7. . Ефимочкина, Н.Р. Микробиология пищевых продуктов и современные методы детекции патогенов / Н.Р.Ефимочкина. — М: РАМН, Москва, 2013. –518 с.

8. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции»: ТР ТС 021/2011.— Введ. 01.07.2013. — РФ: Министерство здравоохранения Российской Федерации, 2013. — 172 с.

9. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности мяса и мясной продукции»: ТР ТС 034/2013. — Введ. 01.05.2014. — РФ: Министерство сельского хозяйства Российской Федерации, 2014. — 40 с.

10. . Продукты пищевые. Методы выявления бактерий Listeria Monocytogenes: ГОСТ 32031-2012. — Введ. 01.04.2016. — Минск: Госстандарт, 2016. — 30 с.

11. Продукты пищевые. Методы выявления бактерий рода Salmonella: ГОСТ 31659-2012 (ISO 6579:2002). — Введ. 01.06.2014. — Минск: Госстандарт, 2014. — 26 с.


Review

For citations:


Silich M.V., Kozeltseva E.I. Monitoring of meat products according to safety indicators. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(3):61-68. (In Russ.)

Views: 46


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)