Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Storage of packaged semi-hard cheese in various types of packaging

Abstract

The article presents the results of the storage capacity of packaged semi-hard cheese in various types of packaging, including biodegradable. Microbiological indicators of the tested samples are determined. It is established that the use of vacuum packaging for long-term storage of cheese is a priority and effective storage method, allowing to extend the shelf life by more than 2 times. Recommended packaging material for storing cheese is proposed.

About the Authors

Z. V. Lovkis
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Lovkis Zenon Valentinovich - Academic of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Technical Sciences, Professor, Honored Scientist of the Republic of Belarus, chief Researcher

29, Kozlova str., 220037, Minsk



S. I. Korzan
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Russian Federation

Korzan Sergey Ivanovich - PhD (Technical), Senior Researcher of the Department of New Technologies and Technology 

29, Kozlova str., 220037, Minsk



E. P. Balbutskaya
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Balbutskaya Ekaterina Petrovna - PhD (Technical), Researcher at the Laboratory of Microbiological Research of the Republican Control and Testing Complex for the Quality and Safety of Food Products 

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Луговая, Н. П. Вакуумирование как способ упаковывания пищевых продуктов / Н. П. Луговая, С. В. Самосюк // Инновационные технологии в пищевой промышленности : материалы XI Межд. науч.-практ. конф., Минск, 3–4 октября 2012 г. / Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию ; редкол.: В. Г. Гусаков [и др.]. — Минск, 2012. — С. 376–379.

2. Павловская, Л. М. Научные исследования в области консервирования продукции на основе фруктов и овощей, 2006 — 2015 годы / Л. М. Павловская // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2016. — №2(32). — С. 29–39.

3. Фокина, П. В. Исследование твердых сыров / П. В. Фокина, С. П. Степанова //Инновационная наука. — 2019. — №6. — С. 21–24.

4. Берестова, А. В. Технология продуктов длительного хранения: учебное пособие / А. В. Берестова, Э. Ш. Манеева, В. П. Попов. — Оренбург : ОГУ, 2017. — 164 с.

5. Белова, Д. Д. Исследование и разработка защитного покрытия с антимикробными свойствами для полутвердых сыров: дис. … канд. тех. наук : 05.18.04 / Д. Д. Белова. — Кемерово, 2019. — 155 л.

6. Корж, А. П. Барьерные свойства новых биомодифицированных оболочек / А. П. Корж, Ю. Г. Базарнова // Мясные технологии. — 2016. — №4 (160). — С. 34–37.

7. Use of edible films and coatings in cheese preservation: Opportunities and challenges / M. J. Costa [et al] // Food Research International. — 2018. — Vol. 107. — P. 84–92.

8. Состав для защиты поверхности сыров от микробиологической порчи : пат. RU 2520079 / В. И. Ганина, А. В. Федотова, А. В. Захарченко. — Опубл. 20.06.2014.

9. Упаковочные полимерные материалы с антимикробными и противоокислительными свойствами / А. Г. Снежко [и др.] // Сыроделие и маслоделие. — 2014. — №5. — С. 42–44.


Review

For citations:


Lovkis Z.V., Korzan S.I., Balbutskaya E.P. Storage of packaged semi-hard cheese in various types of packaging. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(3):86-93. (In Russ.)

Views: 40


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)