Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Expanding opportunities for rational use of broiler chicken carcasses with processing defects

Abstract

Analysis of defects in broiler chicken carcasses that do not meet the requirements of the 2nd grade (with processing defects) obtained during slaughter and primary processing of broiler chickens on an automated line in industrial conditions was carried out. The quality and safety indicators (microbiological) of carcass parts obtained as a result of cutting carcasses with processing defects (after removing damaged parts) were studied, a comparative analysis of the nutritional value of parts obtained during cutting poultry carcasses with and without processing defects was carried out. The research results showed the possibility of using poultry carcasses that do not meet the requirements of the 2nd grade in terms of processing quality, not only for industrial processing, but also for cutting in order to obtain parts of carcasses as one of the rational areas of use. The corresponding addition was taken into account when revising the state standard.

About the Authors

A. V. Meliashchenia
RUE “Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Food”
Belarus

Meliashchenia Aliaksei Victorovich, PhD (Economic), Associate Professor, General Director

29, Kozlova str., 220037, Minsk



O. G. Khodoreva
RUE “Institute for Meat and Dairy Industry”
Belarus

Khodoreva Olga Gennadievna, head of the sector for standardization and rationing of the meat industry

172, Partizansky Ave, 220075, Minsk



K. A. Marchenko
RUE “Institute for Meat and Dairy Industry”
Belarus

Marchenko Kristina Alexandrovna, researcher of sector of standardization and rationing of meat industry

172, Partizansky Ave, 220075, Minsk



References

1. Рогозинникова, И.В. Технологические операции переработки, влияющие на сортность тушки птицы // Аграрное образование и наука. — 2019. — № 3. — С.18–24.

2. Гущин, В.В. Дефекты тушек птицы и их влияние на качество продукции / В.В. Гущин, И.И. Маковеев, В.С. Брагин, А.Л. Маковеева // Птицеводство. — 2016. — №7. — С.37–40.

3. Скотт, М. Расселл. Дефекты тушек птицы// Птица и птицепродукты. — 2012. — №4. — С.46–48.

4. Скотт, М. Расселл. Дефекты тушек бройлеров// Птица и птицепродукты. — 2013. — №1. — С.35–36.

5. Васильева, О.Н. Эффективность переработки нестандартного мяса птицы на птицефабриках бройлерного и яичного направлений // Вестник ФГОУ ВПО МГАУ. — 2012. - №1. — С.117–119.

6. Сэмс, Р. А. Переработка мяса птицы : под ред. Алана Р. Сэмса; пер. с англ., под науч. ред. В.В. Гущина. — СПБ : Профессия, 2007. — 432 с. — Пер. изд. : Poultry meat processing. — 2001.

7. СТБ 1945-2010 Мясо птицы. Общие технические условия. — Минск : Белорус. гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2010. — 24 с.

8. ГОСТ 31962-2013 Мясо кур (тушки кур, цыплят, цыплят-бройлеров и их части). Технические условия. — Минск : Белорус. гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2016. — 10 с.

9. О безопасности пищевой продукции : ТР ТС 021/2011 : принят 09.12.2011 : вступ. в силу 01.07.2013 (переиздание июнь 2020 г.) / Евраз. Экон. Комис. — Минск, 2020. — 148 с.

10. О безопасности мяса птицы и продукции его переработки : ТР ЕАЭС 051/2021 : принят 29.10.2021 : вступ. в силу 01.01.2023 / Евраз. Экон. Комис. — Минск, 2021. — 121 с.

11. Гигиенический норматив «Показатели безопасности и безвредности продовольственного сырья и пищевых продуктов», утвержденный постановлением Совета Министров Республики Беларусь от 25.01.2021 № 37.

12. Гигиенический норматив «Показатели безопасности и безвредности для человека продовольственного сырья и пищевых продуктов», утвержденный постановлением Министерства здравоохранения Республики Беларусь от 21.06.2013 № 52.


Review

For citations:


Meliashchenia A.V., Khodoreva O.G., Marchenko K.A. Expanding opportunities for rational use of broiler chicken carcasses with processing defects. Food Industry: Science and Technology. 2024;17(4):6-15. (In Russ.)

Views: 12


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)