CHEMICAL COMPOSITION AND RESISTANCE OF LINSEED OIL TOWARDS OXIDATION
Abstract
About the Authors
I. P. EdimechevaBelarus
A. A. Sosnovskaya
Belarus
О. I. Shadyro
Belarus
References
1. Ипатова, О.М. Биологическая активность льняного масла как источника омега-3-альфа-линоленовой кислоты / О.М. Ипатова, Н.Н. Прозоровская, В.С. Баранова, Д.А. Гусева // Биомедицинская химия. - 2004. - Т. 50. - № 1. - С. 25-43.
2. Забежинский, М.А. Продукты окисления жирных кислот пищи и опухолевый рост / М.А. Забежинский, В.Н. Анисимов // Вопросы онкологии. - 1998. Т. 44. - № 1. - С. 23-25.
3. Прозоровксая, Н.Н. Антиоксидантная активность льняного масла / Н. Н. Прозоровская, И.Ф. Русина, В.Л. Лупинович, Н.А. Бекетова, И.В. Сорокин, О.М. Ипатова, М.М. Левачев // Вопросы питания. - 2003.- Т. 72 (2). - С. 13-18.
4. Шадыро, О.И. Влияние физической рафинации на содержание токоферолов и фитостеринов в рапсовом масле/ О.И. Шадыро, А.А. Сосновская, И.П. Едимечева // Масложировая промышленность. - 2008. - № 6. С. 20-22.
5. Porter, N.A. Mechanisms of free radical oxidation of unsaturated lipids / N.A. Porter, S.E. Caldwell, K.A. Mills // Lipids. - 1995. - V. 30. - Nr. 4. - P. 277-290.
6. Schultz, T.W. Trends in structure-toxicity relationships for carbonyl-containing, β-unsaturated compounds / T.W. Schultz; J.W. Yarbrough // SAR and QSAR in Environmental Research. - 2004. - V. 15. - Nr. 2. - P. 139-146.
7. Quinn, P.J. Expansion of antioxidant function of vitamin E by coenzyme Q / Quinn P.J., Fabisiak J.P., Kagan V.E // Biofactors. - 1999. - V. 9. - Nr 2-4. P. 149-154.
8. Lazarenko, T. Research of physical and chemical haracteristics of phospholipids water solution / Т. Lazarenko, V. Mank // Modern Technologies, in the Food Industry, 1-3 november 2012, Chsinau, Republic of Moldova: proceeding of international conference / Chsinau: Technical university of Moldova, 2012. - Р. 400-401.
9. Wang, T. Antioxidant activity of phytosterols, oryzanol, and other phytosterol conjugates / T. Wang, K.B. Hicks., R. Moreau // JAOCS. - 2002. - V. 79. - Nr 12. - P. 1201-1206.
Review
For citations:
Edimecheva I.P., Sosnovskaya A.A., Shadyro О.I. CHEMICAL COMPOSITION AND RESISTANCE OF LINSEED OIL TOWARDS OXIDATION. Food Industry: Science and Technology. 2013;(4):99-106. (In Russ.)