Research of the chemical composition of seeds used in the production technology of healthy food products
Abstract
The article presents the results of a study of seeds used as healthy food products. It was found that the protein content in quinoa, mustard, canihua and hemp seeds was 14,2 %, 16,3 %, 20,3 % and 30,7 %, respectively. Hemp seeds (32,5 %) and mustard (36,0 %) had a high fat content, while its amount in quinoa and canihua seeds was much lower, only 3,8 % and 7,4 %, respectively. The seeds can be a source of minerals: mustard — calcium, magnesium and phosphorus, manganese; hemp — magnesium, phosphorus, manganese and iron; quinoa — manganese; canihua — manganese and iron.
About the Author
I. M. PochitskayaBelarus
Pochitskaya Irina Mikhailovna, Doctor of Technical Sciences, Associate Professor, Chief Researcher — Head of Research Sector of the Republican Control and Testing Complex for Food Quality and Safety
29, Kozlova st., 220037, Minsk
References
1. Горчица_(растение). — URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/Горчица_(растение) (дата обращения: 15.01.2025).
2. Which Country Produces the Most Mustard Seeds?: — URL: https://www.helgilibrary.com/charts/whichcountry-produces-the-most-mustard-seeds-16/#:~:text=Total%20mustard%20seed%20production%20reached,of%20170%2C905%20tonnes%20in%201975. (дата обращения: 15.01.2025).
3. Bajpai, D. Evaluation of anti-inflammatory and antimicrobial properties of mustard seed extract-based hydrogel: An In Vitro Study / D.Badjpai, S. Malaiappan, S. Rajeshkumar // An in vitro study. Cureus. 2023. –15(9): e45146
4. Bjornevik, K. α-Linolenic acid is associated with MRI activity in a prospective cohort of multiple sclerosis patients. / К. Bjornevik, K.-M. Myhr, A. Beiske A. [et. аl.] // Mult. Scler. J. 2019. — 25. — Р. 987–993.
5. Burak, C. Effect of alpha-linolenic acid in combination with the flavonol quercetin on markers of cardiovascular disease risk in healthy, non-obese adults: A randomized, double-blinded placebo-controlled crossover trial. / С. Burak, S. Wolffram, В. Zur [et. аl.] // Nutrition. — 2019. — 58. — Р.47–56.
6. Pieters, D. J. Effect of α-linolenic acid on 24-h ambulatory blood pressure in untreated high-normal and stage I hypertensive subjects. / D. J. Pieters, P. L. Zock, D. Fuchs [et. аl.] // Br. J. Nutr. — 2019. — 121. — Р.155–163.
7. Das, G. Glucosinolates and Omega-3 Fatty Acids from Mustard Seeds: Phytochemistry and Pharmacology / G. Das, O. A. G Tantengco, R. Tundis [et. аl.] // Plants (Basel). — 2022/ — 11(17):2290.
8. Конопля посевная. URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/Конопля_посевная (дата обращения 15.01.2025).
9. Конопля в Европе и мире. URL: https://www.rosflaxhemp.ru/fakti-i-cifri/spravochnie-materiali.html/id/1761. (дата обращения 15.01.2025).
10. Зеленина, О. Н. Динамика содержания каннабиноидов в растениях конопли / О. Н. Зеленина, А. А. Смирнов // Нива поволжья. — 2010. — №4 (17). — С. 16–20.
11. Давыдова, С. А. Техническое обеспечение возделывания и уборки безнаркотической конопли / С. А. Давыдова, Р. А. Попов, И. Г. Голубев // Техника и оборудование для села. — 2020. — №8(278). — С. 12-17.
12. Серков, В. А. Аспекты создания новых безнаркотических сортов конопли посевной в рамках деятельности селекционно-семеноводческого центра лубяных культур / В. А. Серков // Международный сельскохозяйственный журнал. — 2023. — №6 (396). — С. 599-602.
13. Ущаповский, В. И. Влияние переработки на белковый комплекс семян конопли / В. И. Ущаповский, А. А. Гончарова, И. Э. Миневич // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. — 2022. — 84(1). — С. 66-72.
14. Leonard, W. Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications / W. Leonard, P. Zhang, D.Ying, Z. Fang // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. — 2019. — №19 (1). — P. 282–308.
15. Wang, Q. Processing, Nutrition, and Functionality of Hempseed Protein: A Review. / Q. Wang, Y. L. Xiong // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. — 2019. — №18 (4). — P. 936–952.
16. Organic Quinoa: a global emerging growing market. URL: https://www.bioecoactual.com/en/2021/04/27/organic-quinoa-global-emerging-growing-market/ (дата обращения 17.01.2025).
17. Majnooni, M.B. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36984763// Inhibiting Angiogenesis by Anti-Cancer Saponins: From Phytochemistry to Cellular Signaling Pathways.// М.В. Majnooni, S. Fakhri, S.M. Ghanadian [et. аl.] // Metabolites. — 2023. — 22;13(3):323.
18. Zhong, L. Quinoa аmeliorates нepatic steatosis, oxidative stress, inflammation and regulates the gut microbiota in nonalcoholic fatty liver disease rats / L. Zhong, W. Lyu, Z. Lin [et. аl.] // Foods. — 2023. — 12(9):1780.
19. Pereira, E. Chemical and nutritional characterization of Chenopodium quinoa Willd (quinoa) grains: a good alternative to nutritious food / E. Pereira, C. Encina-Zelada, L. Barros [et. аl.] // Food Chemistr. — 2019. — 280. — Р. 110 — 114.
20. Tang,Y. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: A review / Y. Tang, R. Tsao // Molecular Nutrition & Food Research. — 2017 — 61 (7):1600767.
21. Канихуа. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Chenopodium_pallidicaule (дата обращения: 17.01.2025г).
22. Repo-Carrasco-Valencia Chemical and functional characterization of Kañiwa (Chenopodium pallidicaule) grain, extrudate and bran / Repo-Carrasco-Valencia, A. Acevedo de la Cruz; J. Cesar Icochea Alvarez; Heikki Kallio // Plant Foods for Human Nutrition. 2009. — 64 (2). — Р. 94–101.
23. Канихуа — братовчедката на киноата, с по-голяма хранителна стойност. URL: https://burel.bg/канихуа-братовчедката-на-киноата-с-по/ (дата обращения: 20.01.2025).
24. Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Метод определения жира ГОСТ 26183-84 — Взамен ГОСТ 8756.21-70; Введ. 1985-07-01.- М.: Изд-во стандартов, 1984. — С.5.
25. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания азота и сырого протеина ГОСТ 13496.4-2019. — Взамен ГОСТ 13496.4 — 93. — Введ. 01.08.2020.- М.: Стандартинформ, 2019. — С. 22
26. МУК 4.1.1482-2003. Определение содержания химических элементов в диагностируемых биосубстратах, поливитаминных препаратах с микроэлементами, в биологически активных добавках к пище и в сырье для их изготовления методом атомной эмиссионной спектрометрии с индуктивно связанной аргоновой плазмой. — Москва: Минздрав России –2003. — С. 28
27. Федорова, К. И. Использование семян горчицы в производстве пищевых продуктов / К.И. Федорова, Н.В. Кияшко // Инновации молодых — развитию сельского хозяйства: Матер. 57 Всероссийской науч. студ. конф., Уссурийск, 15–26 марта 2021 года, в 3-х частях. Ч. II., отв. редактор И.Н. Ким. Изд-во: Приморская ГСХА. — 2021. — С. 324-327.
28. Русакова, М. М. Логистическая цепь переработки семян сарептской горчицы / М. М. Русакова, Г. Г. Русакова, Е. Д. Парахневич [и др.] // Энерго- и ресурсосбережение: промышленность и транспорт. — 2018. — С. 31-36.
29. Галушина П. С. Опыт применения семян конопли в продуктах питания / П. С. Галушина // Тенденции развития науки и образования. — 2021. — № 79-6. — С. 153-156.
30. Кравчук, А. А. Морфологические признаки посевной конопли. использование семян посевной конопли в пищевой промышленности / А. А. Кравчук, Т. Л. Чапалда // Аграрное образование и наука. — 2022. — №4. — С. 9
31. Серков, В. А. Конопля посевная — перспективный сырьевой ресурс для масложировой промышленности России / В. А. Серков, И. В. Кабунина // Международный сельскохозяйственный журнал. — 2023. — №2 (392). — С. 188-191.
32. Новикова, Ж.В. Конструирование поликомпонентного кулинарного изделия для киберспортсменов / Ж.В. Новикова, А.А. Максимкин, С.М. Сергеева, Е.В. Муханов // Индустрия питания / Food Industry. — 2020. — Т. 5, № 3. — С. 52–60.
33. Бобренева, И.В. Растительная добавка киноа, ее характеристика и возможность и спользования в мясных продуктах / И.В. Бобренева, А.А. Баюми, В.Л. Лапшина // Все о мясе. — 2019. — 3. — С.20-22.
34. Маркова, Ю.М. Зерновые продукты из амаранта, киноа и гречихи: роль в питании человека и поддержании кишечного микробиома / Ю.М. Маркова, Ю.С. Сидорова // Вопросы питания. — 2022. — Т. 91, №6. — С. 17–29.
Review
For citations:
Pochitskaya I.M. Research of the chemical composition of seeds used in the production technology of healthy food products. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(1):52-57. (In Russ.)