Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Research of the chemical composition of seeds used in the production technology of healthy food products

Abstract

The article presents the results of a study of seeds used as healthy food products. It was found that the protein content in quinoa, mustard, canihua and hemp seeds was 14,2 %, 16,3 %, 20,3 % and 30,7 %, respectively. Hemp seeds (32,5 %) and mustard (36,0 %) had a high fat content, while its amount in quinoa and canihua seeds was much lower, only 3,8 % and 7,4 %, respectively. The seeds can be a source of minerals: mustard — calcium, magnesium and phosphorus, manganese; hemp — magnesium, phosphorus, manganese and iron; quinoa — manganese; canihua — manganese and iron.

About the Author

I. M. Pochitskaya
RUE “Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus”
Belarus

Pochitskaya Irina Mikhailovna, Doctor of Technical Sciences, Associate Professor, Chief Researcher — Head of Research Sector of the Republican Control and Testing Complex for Food Quality and Safety

29, Kozlova st., 220037, Minsk



References

1. Горчица_(растение). — URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/Горчица_(растение) (дата обращения: 15.01.2025).

2. Which Country Produces the Most Mustard Seeds?: — URL: https://www.helgilibrary.com/charts/whichcountry-produces-the-most-mustard-seeds-16/#:~:text=Total%20mustard%20seed%20production%20reached,of%20170%2C905%20tonnes%20in%201975. (дата обращения: 15.01.2025).

3. Bajpai, D. Evaluation of anti-inflammatory and antimicrobial properties of mustard seed extract-based hydrogel: An In Vitro Study / D.Badjpai, S. Malaiappan, S. Rajeshkumar // An in vitro study. Cureus. 2023. –15(9): e45146

4. Bjornevik, K. α-Linolenic acid is associated with MRI activity in a prospective cohort of multiple sclerosis patients. / К. Bjornevik, K.-M. Myhr, A. Beiske A. [et. аl.] // Mult. Scler. J. 2019. — 25. — Р. 987–993.

5. Burak, C. Effect of alpha-linolenic acid in combination with the flavonol quercetin on markers of cardiovascular disease risk in healthy, non-obese adults: A randomized, double-blinded placebo-controlled crossover trial. / С. Burak, S. Wolffram, В. Zur [et. аl.] // Nutrition. — 2019. — 58. — Р.47–56.

6. Pieters, D. J. Effect of α-linolenic acid on 24-h ambulatory blood pressure in untreated high-normal and stage I hypertensive subjects. / D. J. Pieters, P. L. Zock, D. Fuchs [et. аl.] // Br. J. Nutr. — 2019. — 121. — Р.155–163.

7. Das, G. Glucosinolates and Omega-3 Fatty Acids from Mustard Seeds: Phytochemistry and Pharmacology / G. Das, O. A. G Tantengco, R. Tundis [et. аl.] // Plants (Basel). — 2022/ — 11(17):2290.

8. Конопля посевная. URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/Конопля_посевная (дата обращения 15.01.2025).

9. Конопля в Европе и мире. URL: https://www.rosflaxhemp.ru/fakti-i-cifri/spravochnie-materiali.html/id/1761. (дата обращения 15.01.2025).

10. Зеленина, О. Н. Динамика содержания каннабиноидов в растениях конопли / О. Н. Зеленина, А. А. Смирнов // Нива поволжья. — 2010. — №4 (17). — С. 16–20.

11. Давыдова, С. А. Техническое обеспечение возделывания и уборки безнаркотической конопли / С. А. Давыдова, Р. А. Попов, И. Г. Голубев // Техника и оборудование для села. — 2020. — №8(278). — С. 12-17.

12. Серков, В. А. Аспекты создания новых безнаркотических сортов конопли посевной в рамках деятельности селекционно-семеноводческого центра лубяных культур / В. А. Серков // Международный сельскохозяйственный журнал. — 2023. — №6 (396). — С. 599-602.

13. Ущаповский, В. И. Влияние переработки на белковый комплекс семян конопли / В. И. Ущаповский, А. А. Гончарова, И. Э. Миневич // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. — 2022. — 84(1). — С. 66-72.

14. Leonard, W. Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications / W. Leonard, P. Zhang, D.Ying, Z. Fang // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. — 2019. — №19 (1). — P. 282–308.

15. Wang, Q. Processing, Nutrition, and Functionality of Hempseed Protein: A Review. / Q. Wang, Y. L. Xiong // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. — 2019. — №18 (4). — P. 936–952.

16. Organic Quinoa: a global emerging growing market. URL: https://www.bioecoactual.com/en/2021/04/27/organic-quinoa-global-emerging-growing-market/ (дата обращения 17.01.2025).

17. Majnooni, M.B. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36984763// Inhibiting Angiogenesis by Anti-Cancer Saponins: From Phytochemistry to Cellular Signaling Pathways.// М.В. Majnooni, S. Fakhri, S.M. Ghanadian [et. аl.] // Metabolites. — 2023. — 22;13(3):323.

18. Zhong, L. Quinoa аmeliorates нepatic steatosis, oxidative stress, inflammation and regulates the gut microbiota in nonalcoholic fatty liver disease rats / L. Zhong, W. Lyu, Z. Lin [et. аl.] // Foods. — 2023. — 12(9):1780.

19. Pereira, E. Chemical and nutritional characterization of Chenopodium quinoa Willd (quinoa) grains: a good alternative to nutritious food / E. Pereira, C. Encina-Zelada, L. Barros [et. аl.] // Food Chemistr. — 2019. — 280. — Р. 110 — 114.

20. Tang,Y. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: A review / Y. Tang, R. Tsao // Molecular Nutrition & Food Research. — 2017 — 61 (7):1600767.

21. Канихуа. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Chenopodium_pallidicaule (дата обращения: 17.01.2025г).

22. Repo-Carrasco-Valencia Chemical and functional characterization of Kañiwa (Chenopodium pallidicaule) grain, extrudate and bran / Repo-Carrasco-Valencia, A. Acevedo de la Cruz; J. Cesar Icochea Alvarez; Heikki Kallio // Plant Foods for Human Nutrition. 2009. — 64 (2). — Р. 94–101.

23. Канихуа — братовчедката на киноата, с по-голяма хранителна стойност. URL: https://burel.bg/канихуа-братовчедката-на-киноата-с-по/ (дата обращения: 20.01.2025).

24. Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Метод определения жира ГОСТ 26183-84 — Взамен ГОСТ 8756.21-70; Введ. 1985-07-01.- М.: Изд-во стандартов, 1984. — С.5.

25. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания азота и сырого протеина ГОСТ 13496.4-2019. — Взамен ГОСТ 13496.4 — 93. — Введ. 01.08.2020.- М.: Стандартинформ, 2019. — С. 22

26. МУК 4.1.1482-2003. Определение содержания химических элементов в диагностируемых биосубстратах, поливитаминных препаратах с микроэлементами, в биологически активных добавках к пище и в сырье для их изготовления методом атомной эмиссионной спектрометрии с индуктивно связанной аргоновой плазмой. — Москва: Минздрав России –2003. — С. 28

27. Федорова, К. И. Использование семян горчицы в производстве пищевых продуктов / К.И. Федорова, Н.В. Кияшко // Инновации молодых — развитию сельского хозяйства: Матер. 57 Всероссийской науч. студ. конф., Уссурийск, 15–26 марта 2021 года, в 3-х частях. Ч. II., отв. редактор И.Н. Ким. Изд-во: Приморская ГСХА. — 2021. — С. 324-327.

28. Русакова, М. М. Логистическая цепь переработки семян сарептской горчицы / М. М. Русакова, Г. Г. Русакова, Е. Д. Парахневич [и др.] // Энерго- и ресурсосбережение: промышленность и транспорт. — 2018. — С. 31-36.

29. Галушина П. С. Опыт применения семян конопли в продуктах питания / П. С. Галушина // Тенденции развития науки и образования. — 2021. — № 79-6. — С. 153-156.

30. Кравчук, А. А. Морфологические признаки посевной конопли. использование семян посевной конопли в пищевой промышленности / А. А. Кравчук, Т. Л. Чапалда // Аграрное образование и наука. — 2022. — №4. — С. 9

31. Серков, В. А. Конопля посевная — перспективный сырьевой ресурс для масложировой промышленности России / В. А. Серков, И. В. Кабунина // Международный сельскохозяйственный журнал. — 2023. — №2 (392). — С. 188-191.

32. Новикова, Ж.В. Конструирование поликомпонентного кулинарного изделия для киберспортсменов / Ж.В. Новикова, А.А. Максимкин, С.М. Сергеева, Е.В. Муханов // Индустрия питания / Food Industry. — 2020. — Т. 5, № 3. — С. 52–60.

33. Бобренева, И.В. Растительная добавка киноа, ее характеристика и возможность и спользования в мясных продуктах / И.В. Бобренева, А.А. Баюми, В.Л. Лапшина // Все о мясе. — 2019. — 3. — С.20-22.

34. Маркова, Ю.М. Зерновые продукты из амаранта, киноа и гречихи: роль в питании человека и поддержании кишечного микробиома / Ю.М. Маркова, Ю.С. Сидорова // Вопросы питания. — 2022. — Т. 91, №6. — С. 17–29.


Review

For citations:


Pochitskaya I.M. Research of the chemical composition of seeds used in the production technology of healthy food products. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(1):52-57. (In Russ.)

Views: 8


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)