Study of the dynamics of migration of mineral composition between salted lard and packaging materials
Abstract
The article presents the results of studies of the dynamics of migration of mineral composition between salted lard and packaging materials. A change in the mineral composition of salted lard stored in various types of packaging, including biodegradable, as well as the mineral composition in packaging materials has been established. The dynamics of migration of the mineral composition between salted lard and packaging materials was determined. The data presented clearly show a change in the mineral composition of packaging materials, accompanied by an increase or decrease in the content of phosphorus, zinc, copper, iron, potassium, sodium, magnesium, calcium, manganese and chromium.
Keywords
About the Authors
Z. V. LovkisBelarus
Lovkis Zenon Valentinovich, Honored Science Worker of the Republic of Belarus, Academician of the National Academy of Sciences of Belarus, Doctor of Engineering sciences, Professor, Chief Researcher
29, Kozlova str., 220037, Minsk
S. I. Korzan
Belarus
Korzan Sergey Ivanovich, PhD (Technical), Senior Researcher of the Department of New Technologies and Technology
29, Kozlova str., 220037, Minsk
K. S. Ryabova
Belarus
Ryabova Kristsina Svyatoslavna, PhD (Technical), the heat of the Republican control and testing complex for foodstuffs quality and safety
29, Kozlova str., 220037, Minsk
References
1. Любешкина, Е. Г. Полимерные материалы для упаковки пищевых продуктов: требования и принципы выбора / Е. Г. Любешкина // Полимерные материалы. Изделия. Оборудование. Технологии. — 2009. — №4. — С. 4–10.
2. Федотова, О. Б. О старении и сроке годности упаковки/ О. Б. Федотова // Молочная промышленность. — 2019. — №6. — С. 12–13.
3. Ловкис, З. В. Исследование барьерных свойств упаковочных материалов, определение жиропроницаемости / З. В. Ловкис, С. И. Корзан // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2023. — №4(62). — С. 69–74.
4. Корзан, С. И. Разработка лабораторного стенда для изучения сохранности пищевых продуктов в биоразлагаемой упаковке / С. И. Корзан, З. В. Ловкис // Аграрная наука — сельскохозяйственному производству Сибири, Казахстана, Монголии, Беларуси и Болгарии : сборник докладов XXIII Междунар. науч.-техн. конф., Минск, 1 октября 2020 г. / Нац. акад. наук Беларуси [и др.] ; редкол.: П. П. Казакевич [и др.]. — Минск, 2020. — С. 377–378.
5. Ловкис, З. В. Минеральный состав специализированного энергетического продукта на основе свиного шпика / З. В. Ловкис, И. В. Ксеневич // Наука, питание и здоровье : сб. научн. тр. / Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по продовольствию ; редкол.: З. В. Ловкис [и др.]. — Минск: Беларуская навука, 2022. — С. 259–261.
6. Определение химических элементов в биологических средах и препаратах методами атомно-эмиссионной спектрометрии с индуктивно связанной плазмой и масс-спектрометрии с индуктивно связанной плазмой : метод. указания. — М.: Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2003. — С. 56
7. Погодаев, В. А. Химический состав и физико-химические свойства шпика свиней разной кровности по породам см1 и ландрас / В. А. Погодаев, И. Г. Рачков, Л. М. Смирнова // Сельскохозяйственный журнал. — 2016. — № 9. — С. 78–84.
8. Гришкова, А. П. Химический состав и физико-химические свойства мяса и сала свиней чистогорской породы / А. П. Гришкова, Н. А. Чалова, А. А. Аришин // Достижения науки и техники АПК. — 2018. — Т. 32, № 12. — С. 59–61.
9. Козликин, А. В. Анализ физико-химических свойств мяса и шпика чистопородных и помесных свиней / А. В. Козликин // Научный журнал КубГАУ. — 2011. — №73. — С. 218–227.
10. Влияние марганца на организм человека: вред или польза? [Электронный ресурс] // Компания BWT. — Режим доступа: https://www.bwt.ru/useful-info/vliyanie-margantsa-na-organizm-cheloveka-vred-ilipolza/. — Дата доступа: 7.02.2024.
11. Токсические эффекты марганца как фактор риска для здоровья населения / Г. В. Шестова [и др.] // Медицина экстремальных ситуаций. — 2014. — № 4. — С. 59–65.
12. Елисеева, Т. А. Марганец (Mn) — значение для организма и здоровья + 25 лучших источников / Т. А. Елисеева // Журнал здорового питания и диетологии. — 2022. — № 19. — С. 92–101.
13. Тменова, А. О. Биологическая роль марганца и его соединений / А. О. Тменова, Л. М. Кубалова // Современные наукоемкие технологии. — 2014. — № 7. — С. 92.
14. Сколько сала можно съедать в день: 80 % людей едят продукт неправильно [Электронный ресурс] // Белновости. — Режим доступа: https://www.belnovosti.by/kulinariya/skolko-sala-mozhno-sedat-v-den-80-lyudey-edyat-produkt-nepravilno. — Дата доступа: 7.02.2024.
Review
For citations:
Lovkis Z.V., Korzan S.I., Ryabova K.S. Study of the dynamics of migration of mineral composition between salted lard and packaging materials. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(1):70-76. (In Russ.)