Development of products based on leguminous crops using elements of profile analysis
Abstract
The article discusses the use of profile analysis elements for developing new legume-based products that can serve as a source of protein in creating healthy food products. Based on the conducted studies of the biotechnological potential of plant raw materials, compositions of plant products were prepared. Quality indicators were determined and a tasting assessment of the developed semi-finished products was carried out using profile analysis elements, which made it possible to identify products with the best consumer characteristics.
About the Authors
I. M. PochitskayaRussian Federation
Pochitskaya Irina Mikhailovna, Doctor of Technical Sciences, Associate Professor, Chief Researcher — Head of Research Sector of the Republican Control and Testing Complex for Food Quality and Safety
29, Kozlova St., 220037, Minsk
O. V. Chekun
Russian Federation
Chekun Olga Vladimirovna, chemical engineer of the 1st category of the toxicological research laboratory Republican Control and Testing Complex for Quality and Safety of Food Products
29, Kozlova St., 220037, Minsk
References
1. Москвичева, М. Питание как фактор риска развития неинфекционных заболеваний / М. Москвичева, О. Сопова // Врач, 2017. — №7.– С. 81-83.
2. Распространенность факторов риска неинфекционных заболеваний в Республике Беларусь. STEPS 2020: URL: http://www.euro.who.int/ru/countries/belarus/publications/prevalence-of-noncommunicabledisease-risk-factors-in-republic-of-belarus.-steps-2020. (дата обращения 18.11.2024).
3. Божко, С. Д. Бобовые культуры — перспективное сырье для пищевой промышленности / С. Д. Божко, Т. А. Ершова, А. Н. Чернышева, А. М. Черногор // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК — продукты здорового питания. — 2020. — №2. — C. 59-64.
4. Родионова, Н. С. Перспективы применения зернобобовых в инновационных технологиях функциональных продуктов питания / Н. С. Родионова, И. П. Щетилина, К. Г. Короткова, В. А. Шолин, Н. С. Черкасова, А. О. Торосян // Вестник ВГУИТ. — 2020. — №3 (85). — С. 153-163.
5. Коробейникова, М. М. Функциональные композитные крупы повышенной пищевой ценности / М. М. Коробейникова, С. В. Зверев, О. В. Политуха // Пищевая промышленность. — 2023. — № 3. — С. 6-10.
6. Беркетова, Л. В. Применение сенсорного анализа в работе предприятия по производству продуктов питания / Л. В. Беркетова, В. И. Перов // Вестник ВГУИТ. — 2018. — №1 (75). — С. 146-150.
Review
For citations:
Pochitskaya I.M., Chekun O.V. Development of products based on leguminous crops using elements of profile analysis. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(1):89-96. (In Russ.)