Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Technological aspects of the production of semi-finished cereals

Abstract

The article presents the results of theoretical and experimental studies to determine the optimal parameters of the processes of thermal and low-temperature processing of cereals and fruit and vegeT a b l e raw materials, their impact on the qualitative and technological properties of semi-finished cereals in order to further develop the technology for the production of molded semi-finished cereals with a high degree of readiness, enriched with protein, dietary fiber, low in salt and sugar.

About the Authors

L. V. Yevtushevskaya
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on food»
Belarus

Yevtushevskaya Liudmila Vladimirovna, PhD (Engineering), head of Department of the technology of tuberous root products

29, Kozlova str., 220037, Minsk



N. N. Petyushev
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on food»
Belarus

Petyushev Nikolay Nikolaevich, PhD (Engineering), Leading Researcher of the department of technology for products from root crops

29, Kozlova str., 220037, Minsk



Yu. S. Usenya
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on food»
Belarus

Usenia Yuliya Sergeevna, PhD (Engineering), Senior researcher, deputy head of Department of the technology of tuberous root products   

29, Kozlova str., 220037, Minsk



M. Yu. Ulozhinova
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on food»
Belarus

Ulozhinova Marina Yuryevna, Senior PhD (Engineering), researcher of Department of the technology of tuberous root products

29, Kozlova str., 220037, Minsk



D. I. Homan
RUE «Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on food»
Belarus

Homan Dmitry Josephovich, researcher of Department of the technology of tuberous root products

29, Kozlova str., 220037, Minsk



References

1. Скурихин, И. М. Таблицы химического состава и калорийности российских продуктов питания: Спра­вочник / И. М. Скурихин, В. А. Тутельян. — М.: ДеЛи принт, 2007. — С. 276.

2. Ковалев, Н. И. Новое о пищевой ценности крупяных блюд / Н. И. Ковалев, Е. В. Зачиняева // Известия ВУЗов. Пищевая технология. 1997. — № 4-5 — С 28-30.

3. Бачурская, Л. Д. Пищевые концентраты / Л. Д. Бачурская, В. Н. Гуляев // М.: Пищевая промышлен­ность, 1976. — С. 329.

4. Колесникова, Н. В. Научные принципы конструирования комбинированных продуктов питания : ме­тод. указ. / Н. В. Колесникова, С. Ю. Лескова, И. В. Брянская.– Улан — Удэ: Изд-во ВСГТУ, 2005. — С. 45.

5. Нечаев, А. П. Пищевая химия /А. П. Нечаев.– Спб.: ГИОРД, 2007 — С. 634.

6. Остриков, А. Н. Коэкструзионные продукты: новые подходы и перспективы / А. Н. Остриков, В. Н. Василенко, И. Ю. Соколов ; под ред. А. Н. Острикова. — М. : Дели принт, 2009. — С. 232.

7. Крупа. Метод определения органолептических показателей развариваемости гречневой крупы и ов­сяных хлопьев: ГОСТ 26312.2-84. — Введ. 01.01.1986. — Минск: Госстандарт: Белорус. Гос. Ин-т стандартизации и сертификации, 2011. — С. 12.

8. Урубков, С. А. Разработка рецептур каш и крупяных продуктов для диетического профилактического питания / С. А. Урубков, А. А. Королев, С. О. Смирнов // Техника и технология пищевых произ­водств. — 2022. — Т. 52. — № 3. — С. 536–544. https://doi.org/10.21603/2074-9414-2022-3-2380.

9. Де-Соуза Л. Д. К. Совершенствование технологии тепловой обработки предварительно вакуумиро­ванных пищевых систем на основе круп, овощей и мяса птицы: автореф дис. … канд. техн. наук / Воронеж. гос. ун-т инж. технологий. — Воронеж, 2013. — С. 22.

10. Ханин, В. П. Исследование физико-механических свойств пищевых продуктов: методические указа­ния по курсу физико-механические свойства пищевых продуктов / В. П. Ханин, В. П. Попов, С. В. Антимонов, М. Ю. Шрейдер / — Оренбург: ГОУ ОГУ, 2005. — С. 40.

11. Рощина, Е. В. Шоковая заморозка булочных изделий с использованием нетрадиционного раститель­ного сырья на предприятиях общественного питания / Е. В. Рощина, Р. З. Григорьева, С. Ю. Баранец [и др.] // Техника и технология пищевых производств. — 2020. — Т. 50, № 3. — С. 439–449. DOI: https:// doi.org/10.21603/2074-9414-2020-3-439-449.


Review

For citations:


Yevtushevskaya L.V., Petyushev N.N., Usenya Yu.S., Ulozhinova M.Yu., Homan D.I. Technological aspects of the production of semi-finished cereals. Food Industry: Science and Technology. 2025;18(2):48-54. (In Russ.)

Views: 7


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)