Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

METHOD OF ENRICHMENT OF WHEY BY COLLOIDAL PARTICLES OF MAGNESIUM AND MANGANESE, PROSPECTS OF ITS USE

Abstract

The process of enrichment of whey by colloidal particles of magnesium and manganese in the result of volumetric electro-spark dispersing was proposed. The composition and properties of the treated whey as well as prospects of its use for baking wheat bread were researched. It is proved that the additions of the enriched whey in the amount of 15 % from the flour weight have positive effect on organoleptic, physical-chemical, and rheological properties of dough and bread. It is found that specific volume in bread with whey, enriched by magnesium is increasing compared to the control one by 7,0 %; enriched by manganese - by 6 %; enriched by magnesium and manganese - by 10,4 %.

About the Authors

O. V. Kochubei-Lytvynenko
Национальный университет пищевых технологий
Belarus


O. A. Bilyk
Национальный университет пищевых технологий
Belarus


V. V. Olishevsky
Национальный университет пищевых технологий
Belarus


A. I. Marinin
Национальный университет пищевых технологий
Belarus


K. G. Lopatko
Национальный университет биоресурсов и природопользования
Belarus


References

1. Дробот, В.І. Технологія хлібопекарського виробництва / В.І. Дробот. - К. : Логос, 2002. - 365 с.

2. Храмцов, А.Г. Феномен молочной сыворотки / А.Г. Храмцов. - СПб. : Профессия, 2011. - 804 с.

3. Сердюк, А.М. Нанотехнології мікронутрієнтів: питання безпечності та біотичності наноматеріалів при виробництві харчових продуктів / А.М. Сердюк, М.П. Гуліч, В.Г. Каплуненко, Н.В. Косімов // Академія медичних наук України. - 2010. - №3, Т.16 - С. 467-471.

4. Щерба, А.А. Разрядно-импульсные системы производства наноколлоидных растворов биологически активных металлов методом ОЭИД / А.А. Щерба, С.Н. Захарченко, К.Г. Лопатько, Н.И. Шевченко, Н.А. Ломко // Труды ин-та электродинамики НАН Украины. - 2010, (26), С. 152-160.

5. Berkowitz A., Chau R., Kodama R.H., Maple M.B., Meyers M.A., and Wan. H. Proc. "Spark Erosion - A Fine Particle Technology", Proc. Joint NSF - Nist Conf. on Ultrafine Particle Engineering, May, -1994.

6. Щерба, А.А. Анализ методов повышения эффективности электроэрозионной коагуляции при очистке водных сред / А.А. Щерба, С.Н. Захарченко, К.Г. Лопатько, Е.Г. Афтандилянц // Техническая электро-динамика. Тематический выпуск. Силовая электроника и энергоэффективность. - 2008, (2), С. 120-125.

7. Лопатько, К.Г. Синтез ультра и наноразмерных частиц биогенных металлов методом объемного электроискрового диспергирования / К.Г. Лопатько, Е.Г. Афтандилянц, А.А. Щерба, С.Н. Захарченко, К.К. Победаш, В.А. Святненко. // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. - Київ : НУБіПУ. - 2010. - Вип.144. - Ч.2. - С. 40-48.

8. Лопатько, К.Г. Образование наноразмерной фракции металлов при электроискровой обработке гранул / К.Г. Лопатько, В.В. Олишевский, А.И. Маринин, Е.Г. Афтандилянц // Электронная обработка материалов. - 2013. - № 49 (6). - С. 80-85.

9. Berkowitz A.E., Walter J.L. Spark erosion: A method for producing rapidly quenched fine powders // I. Mater. Res.- 1987.- Vol.2, № 2.- P. 277-288.


Review

For citations:


Kochubei-Lytvynenko O.V., Bilyk O.A., Olishevsky V.V., Marinin A.I., Lopatko K.G. METHOD OF ENRICHMENT OF WHEY BY COLLOIDAL PARTICLES OF MAGNESIUM AND MANGANESE, PROSPECTS OF ITS USE. Food Industry: Science and Technology. 2015;(3):36-42. (In Russ.)

Views: 170


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)