Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

EFFECT OF THE PLANT EXTRACT ON THE FORMATION OF MAIN SENSORY CHARACTERISTICS OF DRY SAUSAGES

Abstract

The usage of extract from herb in the manufacture of dry sausage has a positive effect on the formation of flavor, taste and color of products and allows obtaining meat products with high sensory characteristics. The article presents results of investigation of qualitative and quantitative composition of the volatile components of the sausages, which was carried out by the method of gas chromatography, and integrated color characteristics.

About the Authors

Y. Y. Zabalueva
Восточно-Сибирский государственный университет технологий и управления
Belarus


B. A. Bazhenova
Восточно-Сибирский государственный университет технологий и управления
Belarus


N. V. Meleshkina
Восточно-Сибирский государственный университет технологий и управления
Belarus


References

1. Битуева, А. В. Современные методы исследований в биохимии: метод. указ. к выполнению лабораторных работ / А. В. Битуева, Е. В. Мангутова. - Улан-Удэ: Изд-во ВСГТУ, 2006. - 74 с.

2. Забалуева, Ю. Ю. Использование водно-спиртовых настоев дикорастущих растений Забайкалья / Ю.Ю. Забалуева, Б.А. Баженова //Мясная индустрия. - 2005. - №7. - С. 20-21.

3. Молочников, В. В. Использование фитопрепаратов в рецептурных композициях мясных продуктов / В.В. Молочников, И. А. Трубина, В. В. Садовой, С.Н. Шлыков // Пищевая промышленность. - 2008. - № 6. - С. 64.

4. Нечаев, А. П. Пищевые добавки / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова, А. Н. Зайцев. - М.: Колос, 2001. - 256 с.

5. Пальмин, В. В. Химическая природа вкуса и аромата мяса и мясных продуктов / В.В. Пальмин, В.А. Гоноцкий. - М.: ЦИНТИпищепром, 1987. - 34 с.

6. Karakaya, M. Use of natural antioxidants in meat and meat products / M. Karakaya, E. Bayrak, K. Ulusoy // Journal of Food Science and Engineering. - 2011. - P. 1-10.

7. Kurcubic, V. S. Sensory properties of sausage fortified by kitaibelia vitifolia extract / V. S. Kurcubic, P. Z. Maskovic, D. Karan //Agro FOOD Industry Hi Tech. - 2014. - V. 5(1). - P. 16-19.

8. Sang-Keun Jin. Effect of various herbal medicine extracts on the physico-chemical properties of emulsion-type pork sausage / Sang-Keun Jin, So-Ra Ha, Sun-Jin Hur, Jung-Seok Choi // Journal of Food and Nutrition Research. - 2015. - V 3 (5). - P. 290-296.


Review

For citations:


Zabalueva Y.Y., Bazhenova B.A., Meleshkina N.V. EFFECT OF THE PLANT EXTRACT ON THE FORMATION OF MAIN SENSORY CHARACTERISTICS OF DRY SAUSAGES. Food Industry: Science and Technology. 2017;(1):58-63. (In Russ.)

Views: 175


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)