Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

STUDYING OF COMPOSITION AND QUALITY INDICATORS OF MUSTARD SEEDS OF BELARUSIAN SELECTION

Abstract

In the article dates about composition and quality indicators of mustard seeds of Belarusian selection are cited. All studied seeds have high technological characteristics, by content of moisture are dry, by weediness are clean. The oil obtained from mustard seeds of Belarusian selection is the source of ω-6 (linoleic) and ω-3 (linolenic) PUFA, that allows us to recommend it for the using in the therapeutic and prophylactic diet. High allylmusturd oil content’s in seeds (0,74 -0,81 %) enables to obtain high quality mustard powder. High content of protein in seeds (23,7 - 28,9 %) allows to use mustard powder in the feed purposes.

About the Authors

A. N. Lisitsyn
ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт жиров Российской академии сельскохозяйственных наук
Russian Federation


V. N. Grigorjeva
ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт жиров Российской академии сельскохозяйственных наук
Russian Federation


O. A. Shavkovskaya
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


V. N. Babodey
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»
Belarus


Y. E. Piliuk
РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по земледелию»
Belarus


References

1. Щербаков, В.Г. Биохимия и товароведение масличного сырья / В. Г. Щербаков. - 4-е изд., перераб. и доп. - М. : Агропромиздат, 1991. - 304 с.

2. Рудаков, О.Б. Технохимический контроль жиров и жирозаменителей : учеб. пособие / О. Б. Горбатюк [и др.] ; под ред. О.Б. Рудакова. - СПБ. : Издательство «Лань», 2011. - 576 с.

3. Григорьева, В.Н. Семена сарептской горчицы, состав и свойства входящих в них компонентов / В. Н. Григорьева [и др.] // Масложировая промышленность. - 1992. - № 2. - С. 6 - 15.

4. Осик, Н.С. Особенности химического состава семян и масла горчицы сарептской / Н. С. Осик [и др.] // Известия ВУЗов. Пищевая технология. - 2000. - № 4. - С. 20 - 23.

5. Лисицын, А.Н. Традиционные и новые виды масличных культур для выращивания и переработки в зонах засушливого земледелия / А. Н. Лисицын, В. Н. Григорьева // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2000. - № 11. - С. 30 - 35.

6. Руководство по технологии получения и переработки растительных масел и жиров : в 5 т. / редкол.: А.Г. Сергеев (гл. ред.) [и др.]. - Ленинград : Тип. ВНИИЖа, 1975 - 1989. - Т. 1 : изд. 2-е доп. и перераб. - 727 с.

7. Злепкин, В.А. Использование концентрата кормового из растительного сырья «Сарепта» при откорме свиней / В.А. Злепкин, Ю.А. Матвеев // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2011. - № 8. - С. 48 - 50.

8. Федорова, В.М. Эффективность использования концентрата кормового из растительного сырья «Сарепта» в кормлении кур-несушек / В.М. Федорова [и др.] // Мат. Всероссийской научно-практической конференции. - Волгоград, 2006. - С. 281 - 284.

9. Лисицын, А.Н. Современные требования к масложировым продуктам / А.Н. Лисицын, Григорьева В.Н. // Маслоджировая индустрия : материалы XI международной конференции, Санкт-Петербург, 26 - 27 окт. 2011 г. - Санкт-Петербург, 2011. - С. 6 - 11.


Review

For citations:


Lisitsyn A.N., Grigorjeva V.N., Shavkovskaya O.A., Babodey V.N., Piliuk Y.E. STUDYING OF COMPOSITION AND QUALITY INDICATORS OF MUSTARD SEEDS OF BELARUSIAN SELECTION. Food Industry: Science and Technology. 2013;(3):59-63. (In Russ.)

Views: 192


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)