Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Scientific and methodological basis for the valuation of estimating the efficient use of raw fruit and vegetable

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2021-14-4(54)-56-62

Abstract

A scientific and methodological basis for rationing in the production of canned food in the Republic of Belarus has been created. An industry document has been developed that defines the uniformity of approaches to evaluating and accounting for the effective use of fruit and vege Table raw materials.

About the Authors

L. M. Paulouskaya
RUE «Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»
Belarus

Paulouskaya Liudmila Mikhailovna — Head of the Department of the Technologies of Canned Food Products 

Kozlova st.29, Minsk, 220037



L. A. Hapeyeva
RUE «Scientific and Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»
Belarus

Hapeyeva Liudmila Alexandrovna — Research Worker of the Department of the Technologies of Canned Food Products 

Kozlova st.29, Minsk, 220037



References

1. Нормирование расхода материалов. Основные положения: ГОСТ 14.322-83. — Введ.01.01.1984 . — М: Пост. Гос. комитета СССР по стандартам от 09.02.83 № 713.– 8 с.

2. Наилучшие доступные технологии. Термины и определения: ГОСТ Р 56828.15-2016. — Введ. 01.07.2017. — М: Приказ Федерального агентства по техническому регулированию и метрологии от 26 октября 2016 г. № 1519-ст. — 50 с.

3. Наилучшие доступные технологии. Нормирование. Термины и определения: ГОСТ Р 56828.37- 2018. — Введ. 01.01.2019. — М: Приказ Федерального агентства по техническому регулированию и метрологии от 22 мая 2018 г. № 268-ст. — 40 с.

4. Ястребов, С.М. Технологические расчеты по консервированию пищевых продуктов. 2-е изд., переработанное и дополненное. — М: Пищевая промышленность, 1981. — 151 с.

5. Инструкция по нормированию сырья и материалов в плодоовощной и картофелеперерабатывающей промышленности. — Утв. концерном «Белгоспищепром» 02.11.2000.

6. Сборники: Часть 1. Рецептуры и нормы расхода сырья при производстве овощных консервов. — Утв. РУП «БелНИИ пищевых продуктов» 21.10.2003.

7. Сборники: Часть 2. Рецептуры и нормы расхода сырья при производстве фруктовых консервов.– Утв. РУП «НПЦ НАН Беларуси по продовольствию» 23.07.2004.

8. Сборники: Часть 3. Нормы расхода материалов при производстве консервов.– Утв. РУП «НПЦ НАН Беларуси по продовольствию» 23.11.2006.

9. Минковская, Ю.В. Совершенствование оперативного учета материальных затрат/ Ю.В. Минковская // Вестник БГЭУ. Проблемы учета, анализа, аудита и статистики. — 2008. — № 5. — С. 70–74.


Review

For citations:


Paulouskaya L.M., Hapeyeva L.A. Scientific and methodological basis for the valuation of estimating the efficient use of raw fruit and vegetable. Food Industry: Science and Technology. 2021;14(4):56-62. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2021-14-4(54)-56-62

Views: 173


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)