Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Modern trends in the development of food production technologies

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-3(57)-6-12

Abstract

   Based on the analysis of marketing research, the article describes the main trends in the development of the food industry at the present stage. Among them are both the creation of new types of food products (alternative protein sources, nutraceuticals, dietary supplements and functional foods), as well as the emergence of new production technologies, quality control and delivery to the end consumer of food products. The factors influencing the development of food production and public catering in modern conditions are determined. The special role of the integration of digital technologies in all areas of the food industry, which led to the emergence of such a new direction as foodtech technologies, is noted.

About the Authors

K. I. Zhakovа
National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Christina Ivanovna Zhakova, PhD (Engineering), Scientific Secretary

RUE «Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»

220037

29 Kozlova str.

Minsk



N. P. Mironova
National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Natalya Pavlovna Mironova, PhD (Philology), Head

RUE «Scientific and Practical Center for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus»

Department of Scientific and Technical Information

Postgraduate Studies

220037

29 Kozlova str.

Minsk



References

1. Промышленность Республики Беларусь, 2020: статистический сборник. — Мн.: Белстат, 2020. – С. 22.

2. Беляков, С. А. Изменение потребительского поведения и тренды маркетинга, перемены после пандемии Covid-19 / С. А. Беляков, В. Е. Эйрих, И. О. Степина // ЦИТИСЭ. — 2020. — № 3. — С. 363–373. DOI: 10.15350/2409-7616.2020.3.32.

3. Рыжкова, Т. Б. Забота о здоровье и благополучии: изменение трендов потребительского поведения в условиях пандемии COVID-19 / Т. Б. Рыжкова, Е. А. Тарасенко // Вестник РГГУ. Серия «Экономика. Управление. Право». — 2021. — № 2. — С. 24-37. DOI: 10.28995/2073-6304-2021-2-24-37.

4. 10 тенденций в пищевых технологиях 2021 [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://foodandsuccess.com/ru/insights/tpost/2ylig4kzd1-10-tendentsii-v-pischevih-tehnologiyah-2. –Дата доступа: 19. 07. 2022.

5. Что такое фудтех: технологии, которые меняют наши представления о еде и будущем [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://knife.media/foodtech/. — Дата доступа: 21. 07. 2022.

6. NOTMilkTM [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://notco.com/us/products/notmilk. — Дата доступа: 21. 07. 2022.

7. NotMilk заявляет, что добился прорыва: молоко на основе растений, имитирующее молочные продукты [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://freshcraft.ru/notmilk-%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE/. — Дата доступа: 21. 07. 2022.

8. Anrich3D [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.anrich3d.com/about. – Дата доступа: 12. 06. 2022.

9. По статистике мы выбрасываем треть продуктов питания. Есть ли альтернатива свалке? [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://produkt.by/news/po-statistike-my-vybrasyvaem-tret-produktov-pitaniya-est-li-alternativa-svalke. –Дата доступа: 12. 06. 2022.

10. Борьба с пищевыми отходами путем 3д печати еды // аддитивные технологии. — 2022. — № 3 [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://additiv-tech.ru/publications/borba-s-pishchevymi-othodami-putem-3d-pechati-edy.html. — Дата доступа: 12. 06. 2022.

11. Черников, Я. Ю. Фудтех — современный вектор развития пищевой промышленности / Я. Ю. Черников // Вестник университета. — 2021. — № 1. — С. 120–125.

12. Что такое фудтех и каковы перспективы его развития [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.finam.ru/publications/item/chto-takoe-fudtex-i-kakovy-perspektivy-ego-razvitiya-20211124-150400/. — Дата доступа: 02. 07. 2022.

13. Канунникова, К. И. Перспективы развития рынка FoodTech в России / К. И. Канунникова [и др.] // Вопросы инновационной экономики. — 2021. — Том 11. — № 2. — С. 523–536.

14. Фудтех — пищевые технологии будущего: как развивается рынок FoodTech сегодня [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://b-mag.ru/fudteh-pishhevye-tehnologii-budushhego-kak-razvivaetsja-rynok-foodtech/?quad_cc. — Дата доступа: 22. 07. 2022.

15. CONNECTEDCOOKING. Ваша кухня может больше [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://www.connectedcooking.com/ru_ru/. — Дата доступа: 22. 07. 2022.

16. Завтра съешь сам: тренды российского и мирового рынка FoodTech [ Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://trends.rbc.ru/trends/green/5ecc1f5f9a794753a9b2778e. — Дата доступа: 02. 07. 2022.


Review

For citations:


Zhakovа K.I., Mironova N.P. Modern trends in the development of food production technologies. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(3):6-12. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-3(57)-6-12

Views: 701


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)