ВОЗМОЖНОСТИ РЕНТГЕНОФЛУОРЕСЦЕНТНОГО АНАЛИЗА В ИССЛЕДОВАНИИ МИКРОЭЛЕМЕНТНОГО СОСТАВА ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ И СЫРЬЯ
Аннотация
Об авторах
Т. К. КрупскаяБеларусь
Л. П. Лосева
Беларусь
С. С. Ануфрик
Беларусь
А. Г. Мойсеёнок
Беларусь
Список литературы
1. Лосев, Н.Ф. Количественный рентгеноспектральный флуоресцентный анализ. М.: Наука. 1969. - 338 с.
2. Ревенко, А.Г. Рентгеноспектральный флуоресцентный анализ природных материалов : монография / Отв. ред. В.П. Афонин. - Новосибирск : ВО "Наука", 1994. - 263 c. : ил.
3. Биоэлементный статус населения Беларуси: экологические, физиологические и патологические аспекты / под ред. Н.А. Гресь, А.В. Скального. - Минск : Харвест, 2011. - 352 с.
4. Analysis of metal-containing proteins by gel electrophoresis and synchrotron radiation X-ray fluorescence / G. Weseloh [et al.] // J. Radioanal. Nucl. Chem. - 2004. - Vol. 259, № 3. - P. 473-477.
5. X-ray fluorescence stadies for the elemental composition and molecular organization of protein films on the surface of the liquid subphase / S.I. Zheludeva [et al.] // Crystallogr. Rep. - 2009. - Vol. 54, № 6. - P. 920-928.
6. Ebrahimi, R. Ion distribution measured by electron probe X-ray microanalysis in apoplastic and symplastic pathways in root cells in sunflower plants grown in saline medium / R. Ebrahimi, S.C. Bhatla // J. Biosci. - 2012. - Vol. 37, № 4. - P. 713-721.
7. Chuparina, E.V. Nondestructive X-ray fluorescence determination of some elements in plant materials / E.V. Chuparina, T.N. Gunicheva // J. Anal. Chem. - 2003. - Vol. 58, № 9. - P. 856 - 861.
8. Nielson, Kirk K. Mineral concentrations and variations in fast-food samples analyzed by X-ray fluorescence. / K. Nelson Kirk, Arthur W. Mahoney, Lisa S. Williams, Vern C. Rogers // J. Agric. Food Chem. - 1991. - Vol. 39. - P. 887 - 892.
9. Perfomance of total reflection and grazing emission X-ray fluorescence spectrometry for the determination of trace metals in drinking water in relation to other analytical techniques / B. Hołyńska [et al.] // Fresenius J. Anal. Chem. - 1998. - Vol. 362. - P. 294-298.
10. Analysis of fish samples for environmental monitoring and food safety assessment by synchrotron radiation total reflection X-ray fluorescence / A.E.S. Vives [et al.] // J. Radioanal. Nucl. Chem. - 2006. - Vol. 270, №; 1. - P. 231-236.
11. Perring, L. Validation of quick measurement of mineral nutrients in milk powders: comparison of energy dispersive X-ray fluorescence with inductively coupled plasma-optical emission spectroscopy and potentiometry reference methods / L. Perring, J. Blanc // Sens. & Instrumen. Food Qual. - 2008. - № 2. - P.254-261.
12. Synchrotron radiation total reflection X-ray fluorescence (SR-TXRF) for evaluation of food contamination / A.E.S. Vives [et al.] // J. Radioanal. Nucl. Chem. - 2006. - Vol. 270, № 1. - P. 147 - 153.
13. Пашкова, Г.В. Рентгенофлуоресцентный анализ молока и основанных на нем продуктов. // Аналитика и контроль. - 2010. - Т. 14., № 1. - С. 4 - 15.
14. Perring, L. Wavelength-dispersive X-ray fluorescence measurement on organic matrices: application to milk - based products / L. Perring, D. Andrey // X-Ray Spectrom. - 2004. - V. 33. - P. 128 - 135.
15. Samira I. Korfali1. Essentail and Toxic Metals in Lebanese Marketed Canned Food: Impact of Metal Cans // Journal of Food Research. - 2013. - Vol. 2, № 1. - Р. 19 - 30.
16. Akbaba, U. Comparison of Element Contents in Eggplants Grown under Organic and Conventional Farming Regimes for Human Nutrition and Health / U. Akbaba, Y. Şahin, H. Türkez // J. Biol. & Chem. - 2012. - № 40(1). - Р. 91 - 97.
17. Ferri, Roberta. Heavy Metals in Soil and Salad in the Proximity of Historical Ferroalloy Emission / Roberta Ferri1, Filippo Donna1, Donald R. Smith, Stefano Guazzetti, Annalisa Zacco, Luigi Rizzo, Elza Bontempi, Neil J. Zimmerman, Roberto G. Lucchini // Journal of Environmental Protection. - 2012. - № 3. - Р. 374 - 385.
18. Jolly, Y.N. Health risk assessment of heavy metals via dietary intake of vegetables collected from an area selected for introducing a Nuclear Power Plant. / Jolly Y.N, S. Akter, J. Kabir, A. Islam // Research Journal of Physical and Applied Sciences. - 2013. - Vol. 2(4). - P. 43 - 51.
19. Yue, Wang. Chemical Elemental Compositions and Nutrition Quality of Yacon, Sweet Potato and Potato / Yue Wang, Guojun Shi, Bo Yuan, Sichuan Xu // Journal of Modern Agriculture. - 2013. - Vol. 2. - Is. 2. - P. 21 - 27.
20. Лосева, Л.П. Методы оценки фактического питания в организованных коллективах / Л.П. Лосева, А.Ю. Тарасевич, Г.Л. Ермоленко // Здоровье и окружающая среда: сб. науч. тр. / Респ. науч.-практ. центр гигиены; гл. ред. В.П. Филонов. - Минск, БелСАинформ, Смэлток, 2009. - Вып. 14. С. 150-157.
21. Оценка элементного статуса спортсменов в условиях занятием различными видами спорта / Л.П. Лосева [и др.] // Сб. трудов Белорусского университета физической культуры и спорта. - 2009. - С. 10 - 17.
Рецензия
Для цитирования:
Крупская Т.К., Лосева Л.П., Ануфрик С.С., Мойсеёнок А.Г. ВОЗМОЖНОСТИ РЕНТГЕНОФЛУОРЕСЦЕНТНОГО АНАЛИЗА В ИССЛЕДОВАНИИ МИКРОЭЛЕМЕНТНОГО СОСТАВА ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ И СЫРЬЯ. Пищевая промышленность: наука и технологии. 2013;(4):36-44.
For citation:
Krupskaya T.K., Loseva L.P., Anufrik S.S., Moiseenok A.G. POSSIBILITIES OF X-RAY-FLUORESCENCE ANALYSIS IN THE STUDY OF MICROELEMENT COMPOSITION OF FOOD AND RAW MATERIALS. Food Industry: Science and Technology. 2013;(4):36-44. (In Russ.)