Pork by-products: amino acid composition and protein balance
https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-3(57)-79-85
Abstract
The results of studies on determination of protein content and its amino acid composition for pork by-products of different morphological structure (liver, heart, brains, kidneys, lungs, stomach, cheek, ears, legs, skin), as well as comparative analysis with pork are presented. Calculations of amino acid rate and other coefficients and criteria of biological value of protein (index of essential amino acids, utility coefficient of amino acid composition, index of comparable redundancy) were carried out.
About the Authors
O. G. KhodorevaBelarus
Olga Gennadievna Khodoreva, head of the sector
Subsidiary National Research and Manufacturing Unitary Enterprise at the Food Research and Engineering Center National Academy of Sciences of Belarus
Institute for the Meat and Dairy Industry
sector for standardization and rationing of the meat industry
220075
172 Partizansky Ave.
Minsk
K. A. Marchenko
Belarus
Kristina Alexandrovna Marchenko, junior researcher
Subsidiary National Research and Manufacturing Unitary Enterprise at the Food Research and Engineering Center National Academy of Sciences of Belarus
Institute for the Meat and Dairy Industry
sector of standardization and rationing of meat industry
220075
172 Partizansky Ave.
Minsk
S. A. Gordynets
Belarus
Svetlana Anatolievna Gordynets, PhD (Agriculture), head of department
Subsidiary National Research and Manufacturing Unitary Enterprise at the Food Research and Engineering Center National Academy of Sciences of Belarus
Institute for the Meat and Dairy Industry
meat products technology department
220075
172 Partizansky Ave.
Minsk
References
1. Рогов, И. А. Химия пищи. Принципы формирования качества мясопродуктов / И. А. Рогов, А. И. Жаринов, М. П. Воякин. — СПб.: Издательство РАПП, 2008. — 340 с.
2. Зверев, С. В. Балансировка пищевых композиций по профилю идеального белка в системе персонифицированного питания / С. В. Зверев, В. И. Карпов // Товаровед продовольственных товаров. — 2021. — № 1. — С. 73–78.
3. Молчанова, Е. Н. Оценка качества и значение пищевых белков / Е. Н. Молчанова, Г. М. Суслянок // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2013. — № 1. — С. 16–22.
4. Национальная база данных продуктов питания (FoodData Central), созданная Министерством сельского хозяйства США (USDA) [Электронный ресурс]. — Режим доступа: https://fdc.nal.usda.gov. — Дата доступа: 23. 11. 2021.
5. Мелещеня, А. В. Анализ белково-жирового состава и сбалансированности коллагенсодержащего сырья / А. В. Мелещеня [и др.] // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2018. — № 4. — С. 21–32.
6. Мелещеня, А. В. Аминокислотный состав и сбалансированность коллагенсодержащего сырья / А. В. Мелещеня [и др.] // Весцi Нацыянальнай акадэмii навук Беларусi. Серыя аграрных навук. — 2018. — Т. 56, № 4. — С. 492–503.
7. Dietary protein quality evaluation in human nutrition: Report of FAO Expert Consultation. — Rome: FAO, 2013. — 66 p.
8. Махинько, В. Н. Изменение представлений об аминокислотной формуле идеального белка / В. Н. Махинько, М. А. Прищепчук // Современные технологии сельскохозяйственного производства : сборник научных статей по материалам ХХ Международной научно-практической конференции. — Гродно : ГГАУ, 2017. — С. 102–104.
Review
For citations:
Khodoreva O.G., Marchenko K.A., Gordynets S.A. Pork by-products: amino acid composition and protein balance. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(3):79-85. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-3(57)-79-85