Preview

Food Industry: Science and Technology

Advanced search

Development of the food industry of the republic of Belarus: trends and prospects

https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-4(58)-6-12

Abstract

The article analyzes the main indicators of the development of the food industry of the Republic of Belarus for 2011-2021. The results of production activities related to import substitution and export dynamics were studied for certain types of products. The directions of development of the food industry, as well as promising production technologies and types of products in the context of individual industries are considered. The measures necessary to achieve the targets for the development of the food industry under the conditions of sanctions are outlined.

About the Author

N. Е. Svireyko
Educational Institution “Belarus State Economic University"
Belarus

Svireyko Natalya Evgenievna, PhD (Economics), Associate Professor, Associate Professor of the department of commercial activity and real estate market 

26 Partizanskij pr-t, 220070, Minsk



References

1. Промышленность Республики Беларусь: статистический сборник, 2021 / Национальный статистический комитет Республики Беларусь. — Минск, 2021. — 52 с.

2. Республика Беларусь: статистический ежегодник, 2021 / Национальный статистический комитет Республики Беларусь. — Минск, 2021. — 407 с.

3. Беларусь в цифрах: статистический справочник, 2021 / Национальный статистический комитет Республики Беларусь. — Минск, 2022. — 69 с.

4. Экспорт важнейших видов продукции [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://www.belstat.gov.by/upload-belstat/upload-belstat-excel/OficM_statistika/2021/export_tovaraY_vazh-2021-Lxkx. — Дата доступа: 29.08.2022.

5. Карпович, Ж Реализация экспортного потенциала Республики Беларусь в агропродовольственной сфере на рынке ЕАЭС / Н. Карпович, Е. Макуценя // Аграрная экономика. — 2022. - №6. - С. 32-42.

6. Пилипук, А. В. Современные аспекты и механизмы обеспечения устойчивого стратегического развития; отраслей пищевой и перерабатывающей промышленности в мире и в Республике Беларусь / А.В. Пилипук, С.А, Кондратенко // Белорусский экономический журнал. — 2020. — №2 (91). — С. 79—95.

7. О Доктрине национальной продовольственной безопасности Республики Беларусь до 2030 года (Электронный ресурс]; постановление Совета Министров Республики Беларусь от 15.12.2017 №962 // Консультант Плюс: Беларусь. Технология 3000 / ООО «ЮрСпекгр», Нац. центр правовой информ. Республики Беларусь. — Минск, 2018.

8. Ловкие, 3. В. РУП «Научно-практический центр Национальной академии наук Беларуси по продовольствию»: достижения и перспективы / З.В. Ловкие, А.В. Мелещеня, А.А. Шепшелев // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2022. — Т. 15. — №1 (55). - С. 6-14.

9. Герасенко, А. В. Инвестиционные и инновационные стратегии хозяйствующих субъектов концерна «Белгоспшцепром» на 2021-2027 годы / А.В. Герасенко // Пищевая промышленность: наука и технологии. — 2021, — Т, 14. — №3 (53). — С. 9—18.


Review

For citations:


Svireyko N.Е. Development of the food industry of the republic of Belarus: trends and prospects. Food Industry: Science and Technology. 2022;15(4):6-12. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2073-4794-2022-15-4(58)-6-12

Views: 710


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-4794 (Print)